Doi fermieri au găsit fosilele unei noi specii de dinozauri. Au murit în somn, în timpul unei erupții vulcanice

Doi fermieri au găsit fosilele unei noi specii de dinozauri. Au murit în somn, în timpul unei erupții vulcanice

Doi fermieri din China au dat peste fosilele a doi dinozauri, despre care s-a stabilit ulterior că fac parte dintr-o specie nouă. Se crede că cele două animale au căutat un ascunziș din calea unei erupții vulcanice, murind în somn, sub pământ.

Așa se și explică poziția lor, una liniștită, ce nu sugerează vreo grijă, și de aici vine și numele pe care l-a primit specia, Changmiania liaoningensis, care înseamnă ”adormitul etern din Liaoning” în chineză, conform Live Science.

„Suntem de părere că ambele exemplare de Changmiania liaoningensis au fost brusc prinse într-o vizuină subterană prăbușită în timp ce se odihneau, ceea ce ar explica pozițiile lor”, se arată într-un raport publicat de jurnalul PeerJ.

ADVERTISING

Animalele, care măsurau puțin peste un metru, au trăit în urmă cu 125 de milioane de ani, iar rămășițele lor sunt perfect conservate.

Potrivit unei echipe internaționale de paleontologi, din China, Argentina și Belgia, C. liaoningensis a fost un ornitopod timpuriu, un tip de dinozaur erbivor care mergea pe două picioare, așa cum au fost și Iguanodon sau hadrosaurii.

Citește și Acestea sunt primele animale care au hibernat! Când a apărut această adaptare

Judecând după picioarele posterioare puternice și coada lungă și rigidă, cercetătorii cred că C. liaoningensis a fost un alergător rapid.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În plus, exemplarele acestei specii se pricepeau să sape foarte bine. „Anumite caracteristici ale scheletului sugerează că Changmiania putea să sape vizuini, la fel cum fac iepurii astăzi", a declarat Pascal Godefroit, paleontolog la Institutul Regal Belgian de Științe Naturale.

„Gâtul și antebrațele sale sunt foarte scurte, dar robuste, omoplații sunt caracteristici vertebratelor care sapă gropi, iar vârful botului său are forma unei lopeți”, a mai spus acesta.

„Se poate teoretiza că vizuinele care conțin scheletele de Changmiania s-au prăbușit în timpul episodului de curgere a resturilor vulcanice, ne putem imagina și că exemplarele și-au săpat vizuina în material vulcanic instabil la scurt timp de la o erupție”, se arată în raport.

ADVERTISING

Vezi și S-a descoperit strămoșul dinozaurului. Nu e deloc așa cum își imaginau oamenii de știință!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇