S-a descoperit strămoșul dinozaurului. Nu e deloc așa cum își imaginau oamenii de știință!

S-a descoperit strămoșul dinozaurului. Nu e deloc așa cum își imaginau oamenii de știință!
Foto: Scott Hartman [CC BY 3.0] & Frank Ippolito/AMNH

Ultimul strămoș comun al tuturor dinozaurilor a fost descoperit în Magadascar. A trăit în urmă cu 237 de milioane de ani, în timpul Triassicului, și măsura doar 10 centimetri înălțime.

Pe numele său Kongonaphon kely, făcea parte din grupul Ornithodira, ultimul strămoș comun al tuturor dinozaurilor, care aveau să domine lumea, după cum arată Science Alert.

Specia nou descoperită i-a luat prin surprindere inclusiv pe oamenii de știință, date fiind dimensiunile sale. Cum a evoluat de s-a ajuns la creaturile gigantice de apoi? Un răspuns nu există pe moment, din moment ce foarte puține fosile de dinozauri aparținând grupului Ornithodira au fost găsite.

ADVERTISING

Tocmai de aceea, rămășițele acestui specimen sunt cu atât mai importante. Au fost găsite în 1998 în sud-vestul Madagascarului, laolaltă cu cele ale altor animale străvechi.

A durat o vreme până ce toate să fie analizate de o echipă de oameni de știință din SUA și să se descopere că specia era una nouă, extrem de importantă în lanțul trofic.

Oamenii de știință explică faptul că, deși pentru noi dinozaurii sunt sinonimi cu gigantismul, în realitate, la începuturi, lucrurile au stat cu totul altfel, așa explicându-se și existența, peste multă vreme, a păsărilor.

ADVERTISING

Condițiile de care au avut parte ulterior urmașii acestei specii, lipsa prădătorilor, hrana din abundență, a făcut ca unele exemplare să ajungă la dimensiuni impresionante.

Citește și În apele Australiei a trăit o creatură absolut înfricoșătoare. Azi e mică și veninoasă, dar în Paleozoic avea 2,5 metri!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇