Cel mai mare val înregistrat vreodată pe Terra

Cel mai mare val înregistrat vreodată pe Terra

În iulie 1958, un cutremur cu magnitudinea de 8,3 grade a zguduit Alaska. Evenimentul a provocat o alunecare masivă de teren în Golful Lituya, situat pe coasta de sud, fapt ce a dus la un tsunami devastator.

Valul gigantic a nivelat copacii de pe pantele abrupte din jurul golfului până la o înălțime de 524 de metri deasupra nivelului mării – mai mare decât Empire State Building din New York, relatează LiveScience. Sau cam de 6 ori cât Hotelul Intercontinental din Bucureşti.

”Este cel mai mare val înregistrat vreodată”, a declarat Hermann Fritz, profesor de inginerie civilă și de mediu, specializat în tsunami și uragane, la Georgia Institute of Technology.

ADVERTISING

E posibil să fi existat în istoria Pământului și valuri mai mari de atât, dar acestea nu au fost observate.

Valul a fost recreat la scară mică în condiții de laborator, ținându-se cont de anatomia golfului Lituya, iar oamenii de știință au ajuns la concluzia că ar fi măsurat aproximativ 150 de metri, ceea ce îl face mai înalt decât orice alt val înregistrat pe Terra.

Pentru ca tsunamiul să atingă această înălțime, alunecarea de teren care l-a declanșat ar fi aruncat probabil aproximativ 30 de milioane de metri cubi de rocă în Golful Lituya, au estimat cercetătorii.

ADVERTISING

Dar, deși scara extremă a alunecării de teren a furnizat forța necesară pentru a crea un val atât de masiv, forma golfului este adevăratul motiv pentru care valul a fost atât de înalt, a declarat Fritz.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇