Pericolul din Marea Roșie. Descoperirea care ar putea declanșa un tsunami devastator

Pericolul din Marea Roșie. Descoperirea care ar putea declanșa un tsunami devastator

Un studiu recent a scos la iveală o alunecare de teren în Marea Roșie, care, cândva, a dus la crearea un tsunami. Istoria s-ar putea repeta, cred oamenii de știință, care au făcut mai multe calcule.

În pericol ar fi comunitățile de pe coasta Egiptului și Arabiei Saudite, relatează Science Alert, care citează un raport publicat de Geophysical Research Letters.

Autorul studiului, Sam Purkis, de la University of Miami, a descoperit în Marea Roşie o prăpastie de trei metri lățime și opt metri înălțime, în Strâmtoarea Tiran.

ADVERTISING

„Mi-am dat seama că ceea ce vedeam era rezultatul unei forțe geologice, care spărsese fundul mării”, a explicat el.

Cercetările ulterioare au arătat că aceasta apăruse în urma unei alunecări de teren, care probabil a declanșat valuri de 10 metri înălțime, care au lovit coasta egipteană în urmă cu aproximativ 500 de ani.

Numai că solul este departe de a fi stabil în zonă, iar dacă alunecă din nou, modelele sugerează că ar putea declanșa un al doilea tsunami, de două ori mai mare decât cel precedent. În plus, zona este și foarte sensibilă la cutremure. Însă acestea rareori generează tsunami-uri de asemenea dimensiuni.

ADVERTISING

„Acea zonă a Egiptului, precum și Arabia Saudită, care se urbanizează atât de rapid, prezintă anumite pericole care nu au fost recunoscute până acum, fiind ascunse pe fundul mării, dar trebuie să fie recunoscute, pentru a evita o catastrofă viitoare”, a spus Purkis.

Ruperea versanților de-a lungul unor părți ale coastei Mării Roșii ar putea fi deosebit de periculoasă în strâmtori sau în alte pasaje înguste, unde un val poate ajunge rapid la țărmurile populate.

În ciuda faptului că a alunecat doar 30 de metri, alunecarea de teren care a avut loc acum jumătate de mileniu a provocat valuri puternice care au lovit țărmul în doar câteva minute.

ADVERTISING

Dacă, la un moment dat, în viitor, terenul alunecă cu 50 de metri, modelele arată că primele efecte vor fi resimțite de orașul stațiune egiptean Sharm El Sheikh, care se află puțin mai la sud-vest. Într-un minut și treizeci de secunde, valurile care se vor izbi de țărm aici ar putea ajunge până la 21 de metri înălțime.

Dacă pământul alunecă încă 100 de metri, valurile care vor lovi Sharm s-ar putea întinde pe o înălțime de 35 de metri. Puțin mai la nord, la Mousa Bay, valurile ar putea atinge 45 de metri, ajungând pe coastă în mai puțin de trei minute.

La câteva minute după aceea, coasta saudită de pe cealaltă parte a strâmtorii ar fi afectată, deși cu valuri ceva mai mici. În cel mai rău caz, cercetătorii cred că valurile ar putea atinge 15 metri înălțime.

Dacă în urmă cu 500 de ani în zona afectată de tsunami erau doar câțiva pescari răzleți, acum situația e cu mult diferită.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇