Vulcanul subacvatic din Tonga a erupt din nou şi a provocat tsunami (Video)

Vulcanul subacvatic din Tonga a erupt din nou şi a provocat tsunami (Video)

O altă „erupţie mare” a fost detectată la vulcanul subacvatic din Tonga care a intrat în erupţie în urmă cu trei zile şi a declanşat un tsunami în Oceanul Pacific, a anunţat luni o staţie de supraveghere din Australia.

Ultima erupţie a fost detectată duminică la orele 22.10 GMT, potrivit unei alerte a Centrului australian de observaţie a cenuşii vulcanice (VAAC) din Darwin, notează AFP.

Centrul de avertizare de tsunami din Pacific, cu sediul în Hawaii (Statele Unite), a făcut cunoscut că a localizat valuri mari în zonă: "Acestea ar putea proveni de la o altă explozie a vulcanului din Tonga. Nu există cutremure de dimensiuni semnificative care să genereze un astfel de val", potrivit uni comunicat al centrului.

Pe de altă parte, Insulele Tonga ar putea rămâne fără Internet timp de "două săptămâni", după erupţia vulcanică de vineri care a secţionat un cablu de comunicaţii submarin, a declarat luni pentru AFP un responsabil al operatorului.

"Primim doar informaţii fragmentate, se pare că acest cablu a fost tăiat", a spus directorul reţelelor Southern Cross Cable Network, Dean Veverka, adăugând: "Ar putea dura până la două săptămâni pentru reparaţie".

Two people drown in Peru after Tonga eruption

Two people drowned off a beach in Peru, the local civil defense authority reported, after unusually high waves were recorded in several coastal areas following the eruption of an underwater volcano in Tonga.

Publicată de Reuters pe Duminică, 16 ianuarie 2022