Bomba cu ceas din estuarul Tamisei. Coasta ar putea fi măturată de un tsunami de 5 metri

Bomba cu ceas din estuarul Tamisei. Coasta ar putea fi măturată de un tsunami de 5 metri

Epava ieşită la iveală în estuarul Tamisei conţine 1.440 de tone de muniţie, iar Royal Navy a fost însărcinată cu demontarea catargelor, pentru a preveni o explozie.

True Swords of Damocles: acestea sunt catargele navei americane scufundate „SS Richard Montgomery” care ies din apele cenuşii ale estuarului din Kent.

Steagurile, puternic înclinate şi roase de rugină, sunt inaccesibile pe o rază de 800 de metri, iar motivul este evident: epava din care ies acestea conţine peste 1.400 de tone de muniţie, mai exact 2.000 de lăzi de bombe cu dispersie şi 208 de tone de bombe conţinând TNT.

De altfel, mai multe indicatoare avertizează: „Pericol - muniţia nu a explodat - Nu vă apropiaţi şi nu vă urcaţi la această epavă”.

Dacă ar exploda materialul de război, acest lucru ar provoca un tsunami înalt de cel puţin cinci metri care ar putea devasta coasta Kent şi zonele înconjurătoare, potrivit Departamentului Transporturilor din Marea Britanie.

Montgomery a fost una dintre cele 2.710 de nave comerciale din clasa Liberty construite de SUA pentru a transporta arme şi materiale pe teatrul european de război.

Pe 20 august 1944, Montgomery s-a blocat pe un mal de nisip la aproximativ 250 m de canalul Medway Approach, la o adâncime de 7,3 metri.

Comandantul dormea ​​şi nu a fost avertizat la timp de primul ofiţer, care era neexperimentat.