O insulă pierdută sub Marea Nordului a supraviețuit unui tsunami de proporții apocaliptice. Totul s-a întâmplat în urmă cu 8.000 de ani

O insulă pierdută sub Marea Nordului a supraviețuit unui tsunami de proporții apocaliptice. Totul s-a întâmplat în urmă cu 8.000 de ani

Unele insule antice scufundate acum sub Marea Nordului au fost scena unui tsunami devastator în urmă cu 8.000 de ani, care este posibil să fi jucat un rol cheie pentru oamenii preistorici din acea zonă.

O cercetare recentă sugerează că unele părți ale regiunii preistorice cunoscute sub numele de Doggerland, care leagă Marea Britanie de Olanda, au rezistat tsunamiului masiv Storegga, care a provocat scufundarea majorității zonei în jurul anului 6.200 î.e.n., informează Live Science.

Tsunamiul Storegga a fost cauzat de prăbușirea subacvatică a unei părți din platoul continental norvegian, la aproximativ 800 de kilometri nord de Doggerland.

Oamenii de știință au crezut de mult timp că valul uriaș a scufundat regiunea aflată între coasta de est a Angliei și continentul european.

ADVERTISING

Dar noua cercetare, bazată pe mostre de sedimente subacvatice colectate în timpul unor expediții în Marea Nordului, sugerează că unele părți ale Doggerland-ului au supraviețuit tsunamiului antic și ar fi rămas locuite timp de mii de ani după cataclism de oamenii din Epoca de Piatră.

Dacă așa stau lucrurile, insulele care au supraviețuit inundației ar putea să fi jucat un rol în dezvoltarea ulterioară a Marii Britanii prin introducerea agriculturii aproximativ 1.000 de ani mai târziu, e de părere Vincent Gaffney, arheolog la Universitatea din Bradford și unul dintre autorii studiului.

Oamenii de știință cred că regiunea acum scufundată a fost expusă de retragerea calotei glaciare nordice la sfârșitul ultimei ere glaciare, în urmă cu aproximativ 12.000 de ani.

ADVERTISING

Citește și Regiunea de pe glob care se încălzește de trei ori mai rapid decât oricare alta

Peste 2.000 de ani, Doggerland devenise o zonă cu mlaștini, lagune, râuri, lacuri și păduri. Cercetătorii afirmă că s-ar putea să fi fost una din cele mai bogate zone de vânat și pescuit din Europa în mezolitic.

Cercetătorii din cadrul proiectului Europe's Lost Frontiers (Frontierele Pierdute ale Europei) se află în fruntea eforturilor de a investiga arheologia Doggerland-ului și de a reconstrui digital zona înainte să se scufunde sub valuri.

ADVERTISING

Aceștia au descoperit că o mare parte a regiunii era deja sub apă din cauza creșterii nivelului oceanelor în momentul în care a fost lovită de tsunamiul Storegga. Însă o mostră sedimentară de pe fundul mării din apropierea coastei de est a Angliei arată că părți ale Doggerland au rămas deasupra apelor la mulți ani după tsunami.

În plus, simulările realizate pe calculator sugerează că și alte regiuni din apropiere au supraviețuit ca insule izolate. Cercetătorii au botezat aceste insule „Arhipelagul Dogger”.

Din păcate, puțin peste 1.000 de ani mai târziu atât Doggerland-ul, cât și insulele arhipelagului s-au scufundat în urma creșterii nivelului oceanelor.

Însă perioada dintre tsunamiul devastator și scufundarea definitivă sub ape a regiunii s-ar putea să fi fost chiar mai propice pentru oameni decât înainte de cataclismul Storegga, sunt de părere cercetătorii britanici.

Gaffney afirmă că insulele care au supraviețuit tsunamiului ar putea conține dovezi legate de introducerea tehnicilor agricole din Europa în Marea Britanie, după cum se arată în jurnalul Antiquity.

Vezi și Au fost descoperite cele mai vechi urme umane din afara Africii: Au 120.000 de ani


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇