Un studiu recent arată că o regiune de pe Terra, despre care se credea că este imună la încălzirea globală, se încălzește în realitate de trei ori mai rapid decât restul planetei.
Se știa că unele regiuni se încălzesc disproporționat, dar despre Polul Sud oamenii de știință erau convinși că a scăpat neafectat de creșterile temperaturilor medii de pe continentul pe care se află, arată Science Alert.
O echipă de cercetători din Noua Zeelandă, Regatul Unit și SUA a analizat datele colectate de către stațiile meteo din Antarctica, observând că apele mai calde din Pacificul de Vest au dus la scăderea presiunii atmosferice asupra Mării Weddel din Atlanticul de Sud.
Urmarea: creșterea temperaturilor medii cu 1,83 de grade Celsius în zona Polului Sud, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Climate Change.
„În timp ce se știa că temperaturile creșteau în Antarctica de Vest și în Peninsula Antarctica în secolul XX, la Polul Sud acestea scădeau”, explică Kyle Clem, cercetător de la Universitatea Victoria, Noua Zeelandă.
„Se bănuia că această parte a Antarcticii ar putea fi imună la încălzire. Am constatat că nu mai este cazul”, a mai spus el.
„În timp ce încălzirea se situa doar în variabilitatea naturală a modelelor climatice, este foarte probabil ca activitatea umană să fi contribuit la rândul ei”, explică omul de știință.
Citește și: Nou record de temperatură stabilit la Cercul Arctic. Niciodată nu a mai fost atât de cald!