Termometrele din oraşul rus Verhoiansk, din Siberia Orientală, au indicat, sâmbătă, 38 de grade Celsius.
Acest fapt a fost raportat de mai mulți meteorologi, dar nu a fost confirmat deocamdată din surse oficiale, arată IFL Science.
Dacă se va dovedi că așa au stat lucrurile, atunci e vorba despre cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în zona arctică. Precedentul record era de 37,7 grade Celsius, fiind înregistrat în Yukon, Alaska, în 1915.
Temperatura înregistrată acum e cu 18 grade Celsius peste cea maximă normală pentru o zi de iunie, iar ceea ce se întâmplă în orașul cu 1.400 de suflete este un efect acut al schimbărilor climatice, potrivit sursei citate.
Orașul în care cândva erau trimiși în exil politicieni, dizidenți sau ”dușmani ai regimului” este cunoscut pentru variațiile foarte mari de temperatură dintre lunile de vară și cele de iarnă. Aici s-a înregistrat atât cea mai mare temperatură dintr-o zonă arctică, dar și cea mai mică din emisfera nordică: - 67,8 grade Celsius.
De altfel, întreaga Siberie, mai ales părțile nord-vestice, se confruntă în ultima vreme cu temperaturile înalte. Și iarna și primăvara au avut această caracteristică.
Experții sunt de părere că, din cauza încălzirii globale, vedem temperaturi care nu ar fi trebuit să se înregistreze decât peste 80 de ani, după cum a explicat un specialist în climă, Jeff Berardelli.
Mai multe cercetări au arătat că zona arctică se încălzește mai repede decât oricare alta de pe Terra, ca rezultat al schimbării climei.
Unul dintre motive ar fi pierderea gheții. Cu cât stratul de gheață devine mai mic, cu atât mai puțină lumină este reflectată, aceasta fiind absorbită de ocean, creându-se astfel un cerc vicios.