A fost creat un dispozitiv de detectare a cancerului bazat pe viermi

A fost creat un dispozitiv de detectare a cancerului bazat pe viermi

Oamenii de știință au creat un dispozitiv de detectare a cancerului pulmonar care are la bază viermi din specia C. elegans.

Viermele C. elegans este cel mai nou „expert” în depistarea cancerului, scrie IFL Science. Numiți și nematozi, acești viermi sunt atrași de anumite mirosuri, printre care și cele emanate de celulele canceroase de la nivelul plămânilor.

Totul a pornit de la faptul că oamenii de știință au observat că viermii preferă să se deplaseze spre celulele canceroase și nu spre cele sănătoase.

ADVERTISING

„Celulele canceroase pulmonare produc un set diferit de molecule mirositoare față de celulele normale”, a declarat doctorul Shin Sik Choi, de la Universitatea Myongji din Coreea.

„Este bine cunoscut faptul că nematodul C. elegans, care locuiește în sol, este atras sau respins de anumite mirosuri, așa că ne-a venit ideea că am putea face un dispozitiv de depistare a cancerului”, a mai spus omul de știință.

Descoperirile sugerează că viermii au o eficiență de aproximativ 70% în a ”mirosi” celulele canceroase. Echipa speră că aceasta poate fi îmbunătățită prin utilizarea viermilor cu o „memorie” a aromelor specifice cancerului, care au fost expuși anterior la celule canceroase.

ADVERTISING

În ceea ce privește dispozitivul în sine, acesta este destul de simplu: are câte o adâncitură la fiecare capăt, unde sunt plasate celule canceroase pulmonare și celule pulmonare normale. Viermii așezați într-o cameră centrală, de unde se pot deplasa într-o parte sau alta. În experimentele de până acum, aceștia au ales în proporție covârșitoare celulele canceroase.

Următorul pas, odată ce dispozitivul va fi optimizat, este utilizarea urinei, a salivei sau chiar a aerului expirat, în locul celulelor canceroase pulmonare. Totul, pentru a depista cancerul pulmonar în fază incipientă.

ADVERTISING

Tehnicile actuale de diagnostic includ radiografii și biopsii, dar acestea adesea nu reușesc să detecteze cancerul pulmonar în stadiile incipiente, așa cum ar reuși un astfel de test.

Dacă despre câini se știe că ”miros” bine cancerul, recent s-a descoperit că furnicile sunt chiar mai pricepute. Viermii, însă, prezintă avantajul de a fi mici (doar un milimetru lungime), ușor de cultivat și ieftin de păstrat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇