Furnicile pot ”mirosi” cancerul mai repede decât câinii

Furnicile pot ”mirosi” cancerul mai repede decât câinii

Câinii, mai ales unele rase, sunt renumiți pentru abilitatea lor de a detecta celulele canceroase. Recent, însă, oamenii de știință au descoperit că furnicile sunt și mai pricepute.

Mai mult, în cazul lor, antrenamentul e mult mai scurt. Dacă în cazul câinilor poate fi necesar un antrenament de un an, furnicile descoperă celulele canceroase – ba chiar pot deosebi unele tipuri de cancer de altele – după un antrenament de numai 30 de minute, relatează IFL Science.

În cadrul experimentelor, cercetătorii au antrenat o specie europeană (Formica fusca) pentru a detecta celulele canceroase. Pentru a realiza acest lucru, au plasat celulele canceroase (din tumori mamare) într-o cutie Petri. La început, o recompensă dulce a fost asociată cu celulele canceroase.

ADVERTISING

De-a lungul încercărilor succesive, furnicile au devenit din ce în ce mai rapide în găsirea recompensei. S-au așezat în șir, către aceleași celule, chiar și atunci când recompensa a lipsit, se arată într-un raport publicat de jurnalul iScience.

Acesta este evident doar începutul. Vor fi necesare studii clinice la scară largă pentru a determina dacă furnicile pot sau nu diagnostica în mod fiabil cancerul la pacienții reali.

Cu toate acestea, pe baza acestor observații, autorii concluzionează că folosirea furnicilor ca instrumente vii pentru detectarea biomarkerilor de cancer uman ar fi potențial fezabilă, iar furnicile ar fi de preferat altor animale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇