Ziua 640 Cel mai mare atac cu drone de la începutul războiului. Bani de la UE pentru porturile Ucrainei

<span style="color:#990000;">Ziua 640</span> Cel mai mare atac cu drone de la începutul războiului. Bani de la UE pentru porturile Ucrainei

În ziua 640 de război, rușii au lansat un număr record de drone asupra Ucrainei, cele mai multe fiind întreptate către Kiev.

Autoritățile spun că acesta a fost cel mai mare atac cu drone de la începutul războiului. Cinci persoane au fost rănite, printre care un copil de 11 ani. Mai multe blocuri și clădiri au fost avariate de căderea unor fragmente ale dronelor doborâte, iar echipele de salvare încearcă să extragă două femei de sub dărâmături.

Între timp, președintele Volodimir Zelenski a emis o serie de ordine executive, anunțând demiterea a patru comandanți adjuncți din cadrul Gărzii Naționale. Decretele prezidențiale nu au precizat motivele pentru demiterea lor.

Aproximativ 650.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au părăsit Ucraina de la începutul războiului. Aceștia locuiesc în prezent în cele 27 de state membre ale UE, și în Elveția, Liechtenstein și Norvegia, mulți dintre ei fără documente.

ADVERTISING

Iar justiţia rusă l-a declarat pe fostul premier Mihail Kasianov, devenit oponent al puterii şi care a părăsit Rusia denunţând ofensiva din Ucraina, drept "agent străin".

Situația pe front:

  • Atac masiv cu drone în Kiev - Capitala ucraineană Kiev a fost vizată sâmbătă dimineaţă de un atac masiv al Rusiei cu drone explozive, care a făcut cel puţin cinci răniţi, au anunţat autorităţile ucrainene. "Pentru moment, sunt două victime în districtul Solomianski. Ambele au primit ajutor medical la faţa locului", a transmis prin aplicaţia de mesagerie Telegram primarul Kievului, Vitali Kliciko. Potrivit acestuia, mai multe blocuri și clădiri au fost avariate de căderea unor fragmente ale dronelor doborâte, iar echipele de salvare încearcă să extragă două femei de sub dărâmături. Unul dintre răniţi este un copil de 11 ani. Potrivit administrației militare a orașului Kiev, Rusia a lansat un număr record de drone în Ucraina pe parcursul a șase ore: ”acesta a fost cel mai mare atac cu drone de la începutul războiului”. Apărarea antiaeriană anunță că a doborât 71 dintre cele 75 de drone lansate.
  • Herson atacată de 100 de ori - Forțele ruse au atacat regiunea Herson de 100 de ori în ultimele 24 de ore, ucigând un civil și rănind alți trei, a informat guvernatorul Oleksandr Prokudin. El a precizat că au fost lovite mai multe zone rezidențiale cu rachete, tancuri, drone și avioane de luptă.
  • Pierderile Rusiei - Rusia a pierdut 323.760 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, a informat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. În ultimele 24 de ore au fost uciși 860 de soldați ruși.
  • Zelenski a demis patru comandanți - Președintele Volodimir Zelenski a emis o serie de ordine executive, anunțând demiterea a patru comandanți adjuncți din cadrul Gărzii Naționale. Printre cei îndepărtați din funcțiile lor s-au numărat lideri cheie din ierarhia Gărzii Naționale, inclusiv primul adjunct al comandantului, Yuriy Kondratyuk, precum și adjuncții Oleksandr Nabok, Oleg Sahon și Mykola Mykolenko. Decretele prezidențiale nu au precizat motivele pentru demiterea lor.
  • Sute de mii de bărbați au plecat din Ucraina - Aproximativ 650.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au părăsit Ucraina de la începutul războiului, potrivit BBC Ucraina. Peste o jumătate de milion de bărbați refugiați locuiesc în prezent în cele 27 de state membre ale UE, și în Elveția, Liechtenstein și Norvegia, mulți dintre ei fără documente.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Fost premier rus, declarat agent străin - Justiţia rusă l-a declarat pe fostul premier Mihail Kasianov, devenit oponent al puterii şi care a părăsit Rusia denunţând ofensiva din Ucraina, drept "agent străin". Numele lui Mihail Kasianov, care a fost primul şef de guvern al lui Vladimir Putin la începutul anilor 2000, apare acum în registrul "agenţilor străini" al Ministerului Justiţiei, termen infam care aminteşte de "duşmanul poporului" din epoca sovietică. Ministerul îi reproşează lui Kasianov că "s-a opus operaţiunii militare speciale din Ucraina" şi că este "membru al Comitetului Anti-Război din Rusia, o asociaţie ale cărei activităţi vizează discreditarea politicii externe şi interne a Rusiei".
  • Sprijin neclintit pentru Ucraina - Canada şi Uniunea Europeană au oferit sprijinul lor "neclintit" Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei ruse, cu un nou ajutor din partea autorităţilor de la Ottawa, în cursul summitului Canada-UE desfăşurat vineri în provincia Newfoundland şi Labrador, în estul canadian. "Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie", au declarat liderii Canadei şi Uniunii Europene într-un comunicat comun. "Vom lucra pentru a răspunde nevoilor militare şi de apărare imediate ale Ucrainei" şi pentru a ne asigura că nevoile sale de securitate "pe termen lung" sunt îndeplinite, au adăugat ei.
  • Bani de la UE pentru porturile Ucrainei - Comisia Europeană va furniza 50 de milioane de euro Ucrainei pentru a-şi repara şi moderniza infrastructura portuară, în încercarea de a contribui la sporirea exporturilor de produse agricole ucrainene, informează sâmbătă DPA. ''Capacităţile portuare îmbunătăţite vor accelera exporturile de alimente şi alte bunuri pe care Ucraina le furnizează pe pieţele mondiale'', a spus preşedinta CE, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare adresată preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇