Cum poate depăși Ucraina blocajul de pe front: Nu poți opri o rachetă de croazieră cu un pulover

Cum poate depăși Ucraina blocajul de pe front: Nu poți opri o rachetă de croazieră cu un pulover

Influentul istoric american Timothy Snyder consideră că un sprijin militar consistent poate ajuta Ucraina să câștige războiul.

În replică la afirmațiile pe care generalul ucrainean Valeri Zalujnîi le-a făcut într-un interviu recent, prin care sugera că războiul e în impas, Timothy Snyder afirmă că Occidentul poate oricând „să pună încă cinci regine pe tabla de joc”, sugerând prin această analogie cu jocul de șah că un ajutor militar considerabil poate înclina balanța în favoarea Kievului.

"Urăsc analogia blocajului pentru că războiul nu este un joc de șah", a spus profesorul de istorie de la Universitatea Yale într-un interviu pentru The Guardian. "În șah există doar piesele de pe tablă, iar motivul pentru care intri în blocaj este că piesele intră într-un anume aranjament", a adăugat el.

Războiul nu reflectă, însă, situația la fel ca tabla de șah, întrucât cantitatea de resurse și de armament de care dispune fiecare tabără nu este limitată, argumentează istoricul. "Motivul pentru care urăsc analogia blocajului este că sugerează că nu putem să punem încă cinci regine pe tabla de joc a ucrainenilor, însă noi putem să facem asta oricând", a subliniat el.

ADVERTISING

La începutul lunii noiembrie, comandantul armatei ucrainene Valeri Zalujnîi a spus într-un interviu pentru The Economist că contraofensiva de vară a Ucrainei a intrat în impas. Afirmațiile acestuia au provocat o dezbatere în mediile internaționale.

Istoricul american consideră că discuțiile despre impasul de pe front au fost defetiste - "o profeție despre pasivitate care se împlinește". În opinia sa, politicienii americani și liderii vest-europeni trebuie să se pregătească să sprijine Ucraina cu ajutor militar pe termen lung, pe fondul disputelor din Congresul SUA cu privire la aprobarea unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari, propus de președintele Joe Biden.

Argumentele politice împotriva furnizării unui sprijin mai mare Ucrainei avansate de unii republicani "au fost de rea-credință", a spus Snyder. Potrivit acestuia, cei care cer un audit al cheltuielilor americane pentru Ucraina nu țin cont de faptul că "noi n-am făcut niciodată un audit al propriului Departament al Apărării".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Celălalt argument pe care îl au oamenii este că am obosit, ceea ce e ridicol. Nu suntem obosiți, suntem ușor de distras", argumentează profesorul american. Cei care susțin o asemenea poziție probabil "vor ca Putin să câștige, dar se tem s-o spună", consideră el.

Deși în ambele camere ale Congresului există majoritate pentru continuarea susținerii Ucrainei, viitoarele pachete de ajutor militar sunt condiționate de numărul semnificativ al republicanilor. La începutul săptămânii, consilierul pe probleme de securitate națională al SUA, Jack Sullivan, a avertizat că sprijinirea deplină a Ucrainei este tot mai grea "cu fiecare săptămână care trece".

Eșecul menținerii sprijinului pentru Ucraina ar provoca un dezastru pe termen lung în diplomația externă, mai mare decât invazia din Irak, argumentează Snyder: "E uimitor cât de mult ar pierde americanii în materie de credibilitate, democrație, descurajarea Chinei, descurajarea Rusiei și practic orice", a subliniat el.

ADVERTISING

Istoricul admite că înaintarea terestră a Kievului s-a împotmolit, în mare parte din cauza dificultății de a curăța adânca centură defensivă cu mine a rușilor, dar susține că Ucraina a dat dovadă de o ingeniozitate semnificativ mai mare în respingerea invaziei inițiale, recucerind o parte din teritoriul pierdut.

"Marele și impredictibilul lucru pe care ucrainenii l-au arătat a fost că pot face mai mult decât ne așteptăm noi. Și cred că acesta este punctul în care trebuie să continuăm să insistăm. Dacă ei pot face în general mai mult decât ne așteptăm noi, atunci ar trebui să încercăm să găsim modalitățile de a-i ajuta", a subliniat el.

"Istoricii nu stau deoparte de tot felul de alte activități morale din lume", în timp ce adevărul implică realizarea de conexiuni veritabile și oferirea de ajutor acolo unde este necesar, consideră profesorul. "Deși ajutorul umanitar contează foarte mult, de fapt, nu poți opri o rachetă de croazieră cu un pulover", a spus el, argumentându-și cauza de sprijinire militară a Ucrainei.

Snyder coordonează pentru al doilea an o campanie de strângere de fonduri pentru implementarea în Ucraina a unui sistem național de detectare a dronelor, care ar ajuta Kievul să oprească Rusia să distrugă rețeaua electrică și alte utilități vitale în timpul iernii. O campanie agresivă de bombardamente a provocat o succesiune de pene de curent în Ucraina iarna trecută.

"Cred că există mulți oameni în conducerea Rusiei și în elita rusă cărora chiar le place cruzimea. Chiar le place ideea că îi lipsesc pe ucraineni de apă, hrană și căldură în timpul iernii", iar scopul sistemului de detectare a dronelor este să prevină asta.

Timothy Snyder și-a început cariera ca istoric specializat în estul Europei, dar în ultima perioadă a devenit cunoscut pentru volumele sale, precum "On Tyranny" ("Despre tiranie"), în care avertiza despre pericolul autoritarismului din Statele Unite după alegerea lui Donald Trump ca președinte. De la începutul războiului, el a susținut deschis sprijinirea Ucrainei.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇