Zelenski: Ucraina are tot dreptul să-l ucidă pe Putin, dacă are ocazia

Zelenski: Ucraina are tot dreptul să-l ucidă pe Putin, dacă are ocazia

Întrebat într-un interviu dacă Ucraina ar folosi o ocazie de a-l ucide pe Putin, Volodimir Zelenski a dat un răspuns elocvent. El a vorbit și despre tentativele de asasinare sau răsturnare de la putere la adresa sa, spunând că s-a obișnuit cu ele așa cum lumea s-a adaptat la Covid.

„E război, iar Ucraina are tot dreptul să-și apere teritoriul”, a spus liderul de la Kiev, când a fost întrebat dacă țara lui ar folosi ocazia de a-l ucide pe Vladimir Putin.

Zelenski a făcut această remarcă într-un interviu pentru The Sun, spunând că Rusia nu a renunțat la intențiile de a scăpa de el prin orice mijloace, astfel că Kievul are dreptul să-l elimine pe Vladimir Putin pentru a-şi apăra țara, relatează Ukrainska Pravda.

ADVERTISING

Afirmația președintelui ucrainean a atras reacția Kremlinului. "Au fost amenințări verbale la adresa vieții lui Putin de mai multe ori din Ucraina. La diferite niveluri. Cu toții suntem conștienți de asta. Și nu vor reuși nimic. Nu avem nicio îndoială că scopurile și obiectivele operațiunii noastre speciale militare vor fi atinse", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, citat de TASS.

Kremlinul a declanșat operațiunea Maidan 3

În interviul amintit Zelenski a mai spus că Rusia "își dorește foarte mult" să-l răstoarne de la putere și că Moscova a fixat un termen pentru acest lucru - sfârșitul acestui an. "Numele operațiunii este Maidan 3. Este menită să schimbe președintele. Poate nu prin ucidere. Folosesc toate mijloacele pe care le au", a detaliat acesta.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Deci asta e ideea, la sfârșitul anului. Au și intitulat operațiunea. Dar, vedeți, putem să trăim și cu asta", a mai spus el.

Președintele Ucrainei a refuzat să răspundă la întrebările despre atacurile asupra colaboratorilor proruși și oficialilor "autorităților" instaurate de Moscova în teritoriile ocupate temporar. "Nu pot să discut despre nicio operațiune a serviciilor de informații ucrainene, a serviciului secret sau a forțelor speciale. Sunt unele momente despre care nu discutăm", a spus el.

Pe 16 noiembrie, Volodimir Zelenski a declarat unui grup de jurnaliști că Moscova urmărește să divizeze societatea ucraineană, să slăbească unitatea din interiorul țării și să-l răstoarne de la putere. Serviciile de informații au indicat că Rusia a denumit acest plan Maidan 3, după numele revoluțiilor care au izbucnit în centrul Kievului.

ADVERTISING

Liderul de la Kiev a vorbit și despre celelalte tentative de asasinare asupra lui. El a spus că prima a fost "foarte interesantă", apoi s-a obișnuit. "După asta, a fost ca și Covid. La început oamenii nu știu ce să facă și sunt foarte speriați. Iar după asta informațiile care îți sunt prezentate în detaliu arată că încă un grup a venit în Ucraina ca să se ocupe de asta", a mărturist acesta.

Întrebat câte tentative de asasinare au existat la adresa sa, Zelenski a replicat: "Chiar nu știu. Cred că nu mai puțin de cinci-șase."

Rușii tot încearcă să-l elimine pe Zelenski

La doar câteva luni după invazia Rusiei, în mai 2022, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a susținut că Zelenski a supraviețuit mai multor tentative de asasinat de la începerea războiului. "Partenerii noștri vorbesc despre două sau trei încercări. Cred că au fost mai mult de o duzină de astfel de tentative", a declarat el, pentru Ukrainska Pravda.

Președintele ucrainean a fost avertizat chiar înaintea invaziei că Rusia încearcă să-l asasineze, într-o întâlnire secretă la Kiev cu William Burns, directorul Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite (CIA), se arată în cartea "The Fight of His Life: Inside Joe Biden’s White House", scrisă de Chris Whipple.

Potrivit autorului, cu câteva săptămâni înaintea izbucnirii războiului, Zelenski respingea ideea că Moscova ar declanșa un atac neprovocat asupra țării sale și a sugerat chiar că avertismentele publice ale americanilor provoacă "panică" și afectează negativ economia Ucrainei. "Burns a venit ca să-i arate realitatea", iar directorul CIA i-a dezvăluit că forțele speciale ruse vin după el, scrie Whipple. Acesta menționează că președintele Joe Biden i-a spus lui Burns să-i dea lui Zelenski detalii precise despre complotul rus.

"Acest lucru i-a atras imediat atenția lui Zelenski: a fost surprins, trezit la realitate de această veste", se arată în volumul lansat în ianuarie anul acesta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇