Zelenski a scăpat din 12 tentative de asasinare: Șeful CIA l-a avertizat personal că rușii vor să-l lichideze

Zelenski a scăpat din 12 tentative de asasinare: Șeful CIA l-a avertizat personal că rușii vor să-l lichideze

În ianuarie anul trecut, președintele Ucrainei nu credea că rușii vor declanșa războiul și că plănuiesc să-l asasineze. William Burns, directorul Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite (CIA), a fost nevoit să-i pună dovezile pe masă.

Șeful CIA s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski la Kiev, într-o vizită secretă pe care a făcut-o la Kiev anul trecut, înaintea invaziei Rusiei, pentru a-l informa că rușii puneau la cale asasinarea sa. Informația apare în cartea The Fight of His Life: Inside Joe Biden’s White House, scrisă de Chris Whipple, autorul mai multor volume despre președinții americani, relatează The Independent.

ADVERTISING

Modul neobișnuit în care Statele Unite au dezvăluit o asemenea informație sugera că datele pe care le dețineau erau extrem de credibile. Cu câteva săptămâni înaintea izbucnirii războiului, Zelenski respingea, însă, ideea că Moscova ar declanșa un atac neprovocat asupra țării sale și a sugerat chiar că avertismentele publice ale americanilor provoacă "panică" și afectează negativ economia Ucrainei.

"Burns a venit ca să-i arate realitatea", iar directorul CIA i-a dezvăluit că forțele speciale ruse vin după el, scrie Whipple. Acesta menționează că președintele Joe Biden i-a spus lui Burns să-i dea lui Zelenski detalii precise despre complotul rus.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Acest lucru i-a atras imediat atenția lui Zelenski: a fost surprins, trezit la realitate de această veste", se arată în cartea lansată marți.

Burns a folosit vizita secretă la Kiev pentru a-i prezenta lui Zelenski o imagine clară a planului de invazie al lui Putin. I-a spus, de pildă, că rușii vor ataca aeroportul Antonov din nordul Kievului pentru a-l folosi ca bază de lansare a ofensivei asupra capitalei, informație care avea să influențeze puternic modul în care Ucraina s-a apărat, reușind să respingă asediul.

ADVERTISING

La o lună după întâlnirea șefului CIA cu Zelenski, Rusia ataca Ucraina, declanșând cea mai mare invazie terestră și cel mai mare conflict armat din Europa după Al Doilea Război Mondial. De atunci, oficialii ucraineni au anunțat că președintele lor a fost ținta mai multor tentative de asasinare.

Citând oficiali ucraineni, Whipple scrie că Zelenski a scăpat din peste 12 tentative de asasinare de la începerea războiului, în februarie 2022, iar cel puțin două dintre acestea au fost împiedicate cu ajutorul informațiilor oferite de Burns în timpul întâlnirii secrete de la Kiev. "Informațiile erau atât de detaliate, încât au ajutat forțele de securitate ale lui Zelenski să dejoace două amenințări separate la adresa vieții lui", arată autorul.

Whipple scrie că a discutat cu înalți oficiali din sistemul de securitate american și că a putut folosi informațiile, dar a decis să nu citeze sursele direct fără permisiune.

În martie anul trecut, Times a scris că Volodimir Zelenski a fost ținta a trei tentative de asasinare în decurs de o săptămână. Pe 9 martie, Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, a declarat că au existat mai multe încercări de asasinare a lui Zelenski, notează Ukrainska Pravda. Iar pe 22 martie, contraspionajul ucrainean anunța că a dejucat o altă tentativă de asasinat, pusă la cale de un grup de 25 de bărbați, condus de un agent FSB.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇