Cum ar putea tancurile britanice să-i deschidă Ucrainei calea spre victorie

Cum ar putea tancurile britanice să-i deschidă Ucrainei calea spre victorie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru prima oară în istorie, tancurile britanice le-ar putea înfrunta pe cele rusești. Dacă Londra va trimite în Ucraina tancuri Challenger 2, situația pe câmpul de luptă va evolua simțitor în favoarea Kievului.

Marea Britanie intenţionează să-i livreze armatei ucrainene tancuri pentru a face față trupelor ruse, o decizie care ar încuraja și alte state să ofere Kievului astfel de vehicule. Discuțiile au loc de câteva săptămâni, însă nu s-a luat încă nicio decizie. Guvernul condus de Rishi Sunak ar putea oferi zece tancuri Challenger 2, suficiente pentru a echipa un escadron, a spus o sursă citată de Sky News.

Challenger 2, pentru care armata britanică pregătește deja a trei generație, va fi cel mai puternic vehicul blindat oferit Ucrainei dacă Marea Britanie decide să-l trimită Kievului. Protecția oferită de blindajul Chobham and Dorchester îi permite să supraviețuiască loviturilor directe ale tancurilor rusești T-72, scrie The Telegraph.

ADVERTISING

E drept, există riscul ca unele tehnologii militare secrete ale armatei britanice să cadă în mâinile rușilor, dar rezistența îndârjită și abilitatea forțelor ucrainene au convins mai mulți factori de decizie că această țară are nevoie de echipament mai avansat, trecând astfel de la asigurarea că Ucraina nu pierde războiul la asigurarea că îl va câștiga. Iar Challenger 2 este o armă care poate face diferența în luptă.

Deși analizele militare din ultimul deceniu prevesteau reducerea importanței tancurilor în războiul modern și mulți le considerau vulnerabile în era supremației dronelor și a perfecționării rachetelor și minelor antitanc, acest vehicul care a făcut istorie în două războaie mondiale a revenit în forță în războiul din Ucraina. Nu întâmplător, e în fruntea listei de dorințe pentru ajutor militar pe care Kievul o trimite aliaților.

ADVERTISING

Pentru fiecare vulnerabilitate incontestabilă a unui tanc există o contramăsură. De obicei, aceasta implică colaborarea cu alte direcții ale armatei - de pildă, constituirea unor unități proprii de operatori sau de protecție antiaeriană.

Dincolo de aceasta, capacitatea de a folosi o putere de foc precisă și mortală în contact direct cu forțele ruse rămâne o capacitate extrem de căutată. Nu degeaba există o zicală în armată: "Tancurile sunt ca ținutele de gală; n-ai nevoie de ele foarte des. Dar când vei avea, nimic altceva nu va fi mai bun."

Întreaga lume a fost surprinsă în vară, de contraofensiva de la est de Harkov, când forțele ucrainene au pus pe fugă trupele ruse care s-au retras într-o harababură generală. Sunt șanse mari ca acest lucru să se repete dacă tancuri grele precum Challenger II și tancurile germane Leopard II oferite de Polonia și Finlanda ar fi reunite cu blindatele de infanterie promise de SUA, Franța și Germania.

ADVERTISING

Câtă vreme Ucraina poate conta pe arme combinate, cu tancuri, infanterie, artilerie și putere aeriană, toate lucrând împreună, forțele armate ale lui Putin nu vor reuși să oprească o nouă ofensivă a Ucrainei.

Rheinmetall – MBT Challenger 2 - Advanced Technologies

Tancurile Challenger II și Leopard II au fost concepute pentru a lupta exact împotriva unui adversar pe care îl înfruntă acum Ucraina. Tancurile rusești, în special T-72, aflate și în serviciul armatei irakiene, au fost decimate de vehiculele blindate Bradley americane în timpul Operațiunii Furtună în Deșert din 1991. Și apropo, Washingtonul va trimite 50 de vehicule Bradley în Ucraina.

De atunci, vehiculele de luptă occidentale au fost îmbunătățite de câteva ori, cu sisteme optice mai bune, protecție și arme superioare. Despre tancurile rusești nu se poate spune același lucru.

Competiția atât de dezbătută de-a lungul deceniilor Războiului Rece, când industriile militare occidentale și ruse au ridicat cursa înarmării la cote paroxistice, iar armele celor două blocuri militare rivalizau aproape în fiecare detaliu, ar putea avea, în sfârșit, loc.

Însă această confruntare dintre două arme emblematice prinde armata rusă pe picior greșit. De la începutul invaziei, sunt puține lucruri arătate de acest "uriaș cu picioare de lut" care să indice că ar fi capabil să reziste unui atac al combinației dintre armura occidentală și forța spiritului ucrainean.

Principalele caracteristici ale tancului Challenger 2

  • Blindaj clasificat de nivel 2 Chobham (Dorchester), un blindaj compozit dezvoltat în anii '60.
  • Greutate totală: 75 de tone.
  • Echipajul este format din 4 persoane.
  • Dotare: un tun L30A1 de 120 mm cu 47 de proiectile și, ca armament secundar, o mitralieră coaxială L94A1 EX-34 de 7,62 mm și o mitralieră L37A2 calibrul 7,62 mm amplasată la trapa din dreptul operatorului de încărcare tun.
  • Motor diesel Perkins CV12-6A V12 de 26,1 litri de 1.200 CP (890 kW).
  • Rezervor de combustibil de 1.592 litri, care îi asigură o rază operațională de 550 km pe șosea și 250 km pe teren off-road.
  • Viteză maximă: 59 km/h pe șosea și 40 km/h off-road.
  • Challenger 2 a intrat în serviciul militar al armatei britanice în 1994.
  • În total, 447 de tancuri Challenger 2 au fost fabricate între 1993 și 2002.
  • Principalul tanc de luptă britanic are un preț per unitate de 4,2 milioane de lire sterline (4,76 milioane de euro).

Sursa: Defence Database


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇