O întâlnire cu Bradley, blindatul care va revoluționa ofensiva ucraineană

50 de vehicule militare, supranumite și „ucigașele de tancuri”, vor intra în dotarea armatei conduse de Volodimir Zelenski. Deși președintele ucrainean a cerut 200, Pentagonul spune că și cele patru duzini vor face diferența pe câmpul de luptă. Franța și Germania au anunțat că vor contribui și ele cu blindate din aceeași clasă, susținând pregătirile pentru o mare ofensivă ucraineană programată să aibă loc, undeva, la începutul primăverii.
O întâlnire cu Bradley, blindatul care va revoluționa ofensiva ucraineană
  • Cu o protecție de aliaj între 14,5 și 30 de milimetri, forța standard de foc a vehiculului e formată dintr-o mitralieră Bushmaster cu cartușe de calibrul 25 de milimetri, două aruncătoare de grenade anti-tanc și o mitralieră M240C, cu cartușe de calibrul 7,62 de milimetri.
  • Pe fondul înfrângerilor înregistrate de forțele Kremlinului, SUA și aliații europeni au decis să susțină Ucraina pentru a dezvolta o ofensivă majoră.
  • Pentagon: În cazul lui Bradley, transferul e o confirmare a faptului că ne aflăm în momentul potrivit pentru a oferi acest vehicul blindat de luptă.
  • În timpul Războiului din Golf, 1990-1991, vehiculele blindate americane au distrus mai multe tancuri irakiene decât au reușit să elimine Abrams-urile.
  • Noua abordare a SUA și a aliaților în ce privește sprijinul acordat Ucrainei arată o lipsă totală de încredere în Vladimir Putin și posibilitatea reînceperii unor negocieri de pace.

În toamna anului 2017, în Polonia a avut loc un important exercițiu militar al forțelor americane în colaborare cu cele locale, în contextul îngrijorărilor legate de expansiunea Rusiei.

Trecuseră trei ani de la momentul în care Vladimir Putin invadase Crimeea, iar în Donbas, o forță paramilitară, finanțată de Moscova, lupta cu armata ucraineană.

ADVERTISING

La exercițiu au fost invitați să participe mai mulți jurnaliști din Europa, în condițiile în care manevrele militare erau proiectate să deterioreze acțiunile Rusiei și să întărească flancul estic al NATO.

La acel amplu exercițiu militar am avut ocazia să văd în acțiune vehiculul militar M2-Bradley, cel care, în curând, va face parte din arsenalul forțelor ucrainene.

Cu o istorie de dezvoltare complicată, proiectul a fost lansat în decembrie 1963 ca o încercare de a contracara vehiculele militare dezvoltate atunci de URSS, primul Bradley intrând în dotarea forțelor SUA abia în anul 1981.

Cu un blindaj între 14,5 și 30 de milimetri, forța standard de foc a unui Bradley e formată dintr-o mitralieră Bushmaster cu cartușe de calibrul 25 de milimetri, două aruncătoare de grenade anti-tanc și o mitralieră M240C, cu cartușe de calibrul 7,62 de milimetri, dar echiparea poate fi modificată în funcție de tipul de conflict, urban, teren deschis sau diferite condiții climatice. 

BradleyInfanteristiSUA
După exercițiu, mai multe vehicule Bradley și militarii lor se odihnesc, așteptând noi ordine - Foto: Spotmedia.ro

Viteza maximă a unui Bradley este de 54 de kilometri pe oră, echipajul fiind format dintr-un șofer, un mitralior și șase infanteriști.

În funcție de nevoile de luptă și de armele folosite, numărul militarilor din echipaj poate fi mai mic, dar nu sub trei și nici mai mare de opt.

O schimbare majoră printre aliații Ucrainei

Pe 6 ianuarie, Pentagonul a anunțat că va trimite Ucrainei 50 de vehicule blindate Bradley, în ceea ce reprezintă cel mai important pas făcut de SUA în dezvoltarea forței ofensive a armatei ucrainene.

„Aceste capacități vor completa și vor contribui la instruirea extinsă condusă de SUA, începând cu această lună, care va consolida capacitatea Ucrainei de a efectua manevre și operațiuni combinate. Ne vom asigura că militarii ucraineni au atât echipamentul, cât și abilitățile necesare pentru a susține eforturile de a respinge agresiunea rusă”, a declarat Laura Cooper, consiliera secretarului Apărării din SUA.

Anunțul Washingtonului vine simultan cu cele făcute de Berlin și Paris, care au luat decizia de a trimite vehicule militare blindate, adaptate operațiunilor de atacare și distrugere a tancurilor și infanteriei ruse.

Se observă o schimbare majoră în ce privește modul în care aliații occidentali se raportează la conflictul provocat de Rusia.

Pe fondul înfrângerilor înregistrate de forțele Kremlinului, al problemelor din cadrul armatei și al slăbirii influenței lui Vladimir Putin, SUA și aliații europeni au decis să susțină Ucraina pentru a dezvolta o ofensivă majoră, care va fi declanșată în primăvară, conform unor surse de la Kiev, pentru a împinge forțele ruse în afara teritoriilor invadate.

A sosit momentul pentru intrarea în scenă a blindatului Bradley

Volodimir Zelenski a cerut cel puțin 600 de vehicule blindate și 300 de tancuri, dar până acum, spre Ucraina vor pleca, în tranșe, cel mult 60. Cel mai probabil, oferta forțelor aliate va fi adaptată la strategia aleasă pentru a ataca armatele Moscovei, aflate pe teritoriul Ucrainei.

În urmă cu zece luni, la începutul invaziei, atât SUA cât și Germania sau Franța erau reticente să trimită capabilități militare Ucrainei care ar fi putut intensifica războiul. 

Treptat, în urma eșecului Moscovei, strategia s-a schimbat, observându-se o încercare a aliaților de a încheia conflictul pe parcursul acestui an.

Până acum, atât Pentagonul, cât și statele NATO nu au trimis Ucrainei tancuri dezvoltate de guvernele occidentale. De la începutul conflictului, în jur de 200 de modele sovietice, aflate în dotarea forțelor militare din fostele state socialiste, au fost recondiționate și transferate Ucrainei.

CuplulBradleyAbramsSM
O pereche invincibilă, în acțiune, transportorul blindat Bradley și tancul Abrams - Foto: Spotmedia.ro

„În cazul lui Bradley, transferul e o confirmare a faptului că ne aflăm în momentul potrivit pentru a oferi acest vehicul blindat de luptă. A sosit timpul ca Ucraina să profite de avantajul dat de Bradley pentru a schimba dinamica de pe câmpul de luptă”, a declarat Laura Cooper, reprezentanta Pentagonului.

Cum arată o operațiune combinată

E o dimineață rece de toamnă. Mă aflu într-un foișor, alături de alți jurnaliști și militari americani, la sute de metri de pământul proaspăt tocat de șenile pe care se desfășoară manevre combinate de luptă. 

Se aude zgomotul obuzelor lansate de tancurile M1-Abrams, care încearcă să lovească țintele, în timp ce, în spatele lor, câte două vehicule Bradley, pentru fiecare tanc, se deplasează în zigzag, păzindu-le. 

Formațiunea se deplasează în viteză, e solidă și determinată să-și atingă obiectivul. În funcție de rapiditatea, precizia și distanța cu care lovesc țintele, fiecare formațiune primește un anumit punctaj, iar competiția e acerbă.

Spațiul pentru cei șase pușcași, înghesuiți în Bradley, e limitat. Sunt așezați pe două bănci metalice, paralele, pe care se află saltele subțiri din burete. 

InteriorBradleySM
Interiorul unui vehicul blindat Bradley - Foto: Spotmedia.ro

În locul îngust din carapacea blindată a vehiculului trebuie să încapă soldații, rucsacurile cu echipament și armele din dotarea personală. 

Nu au posibilitatea să vadă unde se deplasează, fiind concentrați doar pe momentul în care primesc ordinul de intrare în acțiune.

Obiectivul lor e să apere tancul Abrams desemnat, să distrugă inamicul care încearcă să se apropie și să elimine punctele de rezistență de pe traseul „cavaleriei americane”.

Acestea sunt doar câteva elemente din exercițiul militar al unei „operațiuni combinate”, la care au participat tancuri, elicoptere, dar și forțe de infanterie.

OperațiuneCombinataBradleyAbramsApacheSM
Elicopter de atac Apache, vehicul Bradley și un blindat M113, implicate într-un exercițiu de acțiune combinată, în viteză - Foto: Spotmedia.ro

Consecințe devastatoare pentru întreaga lume dacă Putin ar prelua Ucraina

Vehiculul Bradley are capacitatea să desfășoare și acțiuni individuale. În timpul Războiului din Golf, 1990-1991, vehiculele blindate americane au distrus mai multe tancuri irakiene decât au reușit să elimine Abrams-urile, ceea ce arată adaptabilitatea în luptă a primelor.

Noua abordare a SUA și a aliaților în ce privește sprijinul acordat Ucrainei arată o lipsă totală de încredere în Vladimir Putin și posibilitatea reînceperii unor negocieri de pace.

De altfel, ordinul unilateral de încetare a focului, pentru o perioadă de 36 de ore, dat de președintele rus nu a fost respectat de trupele Kremlinului. 

În Bahmut au continuat luptele, semn că Grupul Wagner, implicat în luptele de acolo, nu mai ascultă ordinele venite de la Putin, un alt semn că miliardarul Prigojin, proprietarul armatei respective, iese treptat de sub influența liderului rus.

„Din perspectivă strategică de ansamblu, consecințele ar fi devastatoare dacă Putin ar reuși să-și atingă obiectivul de a prelua Ucraina. Acest lucru ar rescrie granițele internaționale într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la cel de-Al Doilea Război Mondial”, a mai declarat Laura Cooper, în conferința Pentagonului din 6 ianuarie, în care s-a anunțat un nou ajutor de 3 miliarde de dolari acordat Ucrainei. 

„Hotărârea noastră de a nu renunța la aceste câștiguri și de a sprijini suveranitatea unei națiuni sunt decizii susținute nu doar de Europa, ci și de multe alte state ale lumii. Nimeni nu dorește să trimitem semnale unui alt bătăuș de pe glob că poate prelua țara vecină fără să plătească un preț mai scump decât își permite”, a adăugat oficialul american.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇