Ziua 623 Undă verde pentru negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Moldova. Rusia mărește „lista neagră". Navă comercială lovită de o rachetă în Marea Neagră

<span style="color:#990000;">Ziua 623</span> Undă verde pentru negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Moldova. Rusia mărește „lista neagră". Navă comercială lovită de o rachetă în Marea Neagră

În ziua 623 de război apar confirmări din surse ruse că armata ucraineană a reușit să transfere blindate pe malul estic al fluviului Nipru, în zona ocupată de trupele ruse. Bloggerii militari ruși susțin că ucrainenii au ocupat poziții în apropierea mai multor localități, iar luptele continuă în regiune.

În Lugansk, un politician prorus a fost ucis de explozia unei bombe montate sub mașina sa. Victima făcea parte din Consiliul Popular instalat de ruși.

Kievul și Chișinăul au primit vești bune de la Bruxelles. Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina, având în vedere rezultatele obţinute de cele două ţări, după ce Chişinăul şi Kievul vor adopta unele reforme esenţiale.

De partea cealaltă, Rusia a dat în urmărire un judecător al Curții Penale Internaționale, tribunalul care a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, acuzat de comiterea unor crime de război.

Iar președintele rus se va întâlni cu generalul Zhang Youxia, vicepreședintele Comisiei Militare Centrale a Chinei, aflat în vizită la Moscova.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Primele blindate ucrainene au trecut Niprul - Forțele ucrainene au deplasat câteva blindate pe malul stâng (estic) al fluviului Nipru, în regiunea Herson, și continuă operațiunile terestre de amploare cu un grup de infanterie ușoară, de mărimea aproximativă a unui batalion, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) citat de Ukrainska Pravda. Un blogger militar rus a scris că unul sau două blindate ucrainene au traversat Niprul lângă satul Krînkî, situat la 30 km nord-est de orașul Herson, în timp ce alții au notat că forțele ucrainene au dus mai multe vehicule de luptă în zonă. Sursele ruse susțin că peste 300 de soldați ucraineni (aproape un batalion) acționează pe malul estic lângă Krînkî, iar forțele Kievului ar fi ocupat poziții în centrul localității și în împrejurimi. Alt blogger rus susține că sute de soldați ucraineni acționează de-a lungul întregului mal estic al Niprului.
  • Lupte în Herson - Bloggerii militari ruși citați de ISW susțin că luptele continuă în apropiere de Krînkî, precum și lângă Poima (12 km est de Herson și 4 km de Nipru), Pișcianivka (13 km est de Herson și 3 km de Nipru) și Pidstepne (17 km est de Herson și 4 km de Nipru), însă tentativele ucrainenilor din 6 și 7 noiembrie de a avansa nu s-au ridicat la nivelul celor din zilele anterioare.
  • GUR revendică ”eliminarea călăului” Filiponenko - Serviciile militare ucrainene de spionaj (GUR MOU) revendică ”eliminarea” lui Mihail Filiponenko, un oficial rus în zona ocupată, ucis în explozia maşinii sale, la Lugank, în estul Ucrainei. ”Operaţiunea specială în vederea lichidării călăului Filiponenko a fost realizată în comun cu reprezentanţi ai mişcării de rezistenţă” ucrainene în această regiune, anunţă GUR, care face parte din Ministerul ucrainean al Apărării.
https://twitter.com/nexta_tv/status/1722239429698589174
  • Navă comercială lovită de o rachetă rusească - Ucraina a acuzat miercuri Rusia că a lovit cu o rachetă o navă comercială civilă care intra într-un port ucrainean în regiunea Odesa, ucigând pilotul portului şi rănind trei membri ai echipajului navei şi un angajat portuar. O rachetă rusească, "lansată de un avion, a atins suprastructura unei nave civile sub pavilion liberian, la momentul intrării sale în port", a afirmat pe Telegram comandamentul Sud al armatei ucrainene. "Trei membri ai echipajului, cetăţeni filipinezi, au fost răniţi; unul dintre ei a fost spitalizat. Pilotul a fost ucis şi un alt angajat al portului a fost rănit", mai menţionează acelaşi mesaj.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • UE, discuții de aderare cu Ucraina - Comisia Europeană recomandă Consiliului European să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina, având în vedere rezultatele obţinute de cele două ţări, după ce Chişinăul şi Kievul vor adopta unele reforme esenţiale, a anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Comisia este pregătită să raporteze Consiliului până în martie 2024 cu privire la progresele legate de aceste măsuri.
  • Politician prorus ucis de o bombă - Mihail Filiponenko, un politician prorus a murit în urma exploziei unei bombe montate sub mașina sa, în regiunea estică ucraineană Lugansk. Decesul a fost confirmat de fiul lui Filiponenko, potrivit Centrului de Informații Lugansk, o agenție de știri a autorităților proruse, citat de AFP. Filiponenko era membru al Consiliului Popular instalat de ruși în Lungansk.
  • SUA nu presează Ucraina - Departamentul de Stat american neagă că ar presa Ucraina să negocieze cu Rusia. "Nu avem cunoștință despre nicio discuție cu Ucraina despe negocieri în afara structurii formulei de pace", a declarat, marți, adjunctul purtătorului de cuvânt, Vedant Patel.
  • Zelenski: Ucraina va fi în UE - Preşedintele Ucrainei se arată încrezător că Ucraina va fi în Uniunea Europeană, arătând că acest rezultat va fi obţinut printr-o transformare internă a ţării, una în interesul poporului. Zelenski a subliniat că o atenţie specială este acordată, zilnic, relaţiilor cu UE și că se lucrează la a aduce standardele şi procedurile UE mai aproape de Ucraina şi a le adopta. "Ucraina va fi în Uniunea Europeană. Şi vom obţine asta, în special, prin transformarea ţării noastre – o transformare internă care este cu siguranţă în interesul poporului nostru. Pentru Ucraina, UE înseamnă securitate economică şi stabilitate socială şi pentru UE Ucraina înseamnă o întărire a întregii comunităţi", a subliniat el. Pe de altă parte, Zelenski a menţionat că a fost informat că sistemele suplimentare pentru apărare anti-aeriană NASAMS au fost desfăşurate, iar scutul pentru cerul Ucrainei va fi întărit şi mai mult. "Ucraina va învinge şi va fi liberă. Şi va fi egală între egali în casa noastră comună europeană", a conchis el.
  • Judecător de la CPI, dat în urmărire de Rusia - Moscova a anunțat miercuri că a pus pe lista persoanelor urmărite încă un judecător al Curții Penale Internaționale care în martie a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război. Potrivit bazei de date a ministerului rus de interne, judecătorul tribunalului de la Haga dat în urmărire este Sergio Gerarde Ugaldo Godinez, din Costa Rica.
  • Putin se întâlnește cu un general chinez - Vladimir Putin va avea o întrevedere cu generalul Zhang Youxia, vicepreședintele Comisiei Militare Centrale a Chinei, a anunțat Kremlinul. O delegație chineză a făcut marți o vizită la ministerul Apărării de la Moscova, iar Zhang a fost primit de ministrul rus de resort, Sergei Shoigu.
  • Șoferii polonezi blochează frontiera - Două puncte de trecere a frontierei dintre Ucraina și Polonia sunt complet blocate de coloane de camioane, a anunțat adjunctul ministrului infrastructurii de la Kiev, Serhii Derkaci. Camionagii polonezi protestează împotriva condițiilor favorabile de care profită companiile de transport ucrainene, dar permit trecerea transporturilor umanitare și a vehiculelor private, potrivit The Kyiv Independent.
  • Crește pericolul nuclear - Politicile "distructive" ale SUA și aliaților lor au crescut riscul ca arme nucleare, chimice și biologice să fie folosite, a spus miercuri Nikolai Patrușev, secretarul consiliului de securitate din Rusia, citat de Reuters. Acesta a mai spus că regimul internațional de control asupra armelor a fost subminat.
  • SUA cumpără uraniu din Rusia - Statele Unite continuă să cumpere uraniu și "alte materiale de importanță vitală" din Rusia, a afirmat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, miercuri, la o masă rotundă cu ambasadorii de la Moscova. El a acuzat Occidentul că "provoacă tulburări" și a spus că sancțiunile care încearcă să atenteze la bunăstarea Rusiei "nu vor reuși", în schimb "vor distruge economia globală" relatează Sky News.
  • Franța își mărește ajutorul - Franța anunță un ajutor suplimentar de 200 de milioane de euro pentru Ucraina care îi va permite armatei ucrainene să continue să cumpere echipament militar francez, anunță The Kyiv Independent.
  • Arme din SUA și Europa ajung în Rusia - În pofida sancțiunilor, Rusia continuă să primească armament din Statele Unite și Europa, iar companiile din această țară reușesc să-și păstreze accesul pe piața achizițiilor de arme și muniție de pe continent și de peste Ocean, arată o investigație realizată de proiectul german Correctiv.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇