Ziua 622 Primele F-16 pentru antrenarea ucrainenilor au ajuns în România. Rușii au ieșit oficial din Tratatul CFE. Zelenski nu vrea alegeri

<span style="color:#990000;">Ziua 622</span> Primele F-16 pentru antrenarea ucrainenilor au ajuns în România. Rușii au ieșit oficial din Tratatul CFE. Zelenski nu vrea alegeri

În ziua 622 de război, rușii au atacat cu obuze orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. Un bărbat a fost rănit, au fost avariate mai multe clădiri, inclusiv o biserică, precum și infrastructura energetică.

Totodată, serviciile de informații militare ale Ucrainei au anunțat că forțele ruse din regiunea Herson au pus mine și au îngropat explozibili pe liniile de gaz, stații electrice și alte componente de infrastructură. Aceste acțiuni indică faptul că rușii vor să distrugă infrastructura critică în cazul retragerii lor din zonă.

De cealaltă parte, rușii spun că au avut loc mai multe explozii în apropierea bazelor militare din Crimeea. Exploziile au fost înregistrate aproape de aerodromul militar Belbek de lângă Sevastopol, unul dintre porturile cheie ale Moscovei la Marea Neagră.

Între timp, Rusia s-a retras oficial din tratatul de securitate istoric CFE, care limita anumite categorii-cheie de forţe armate convenţionale în Europa. Moscova a acuzat Statele Unite că au subminat securitatea post-Război Rece prin extinderea NATO.

Iar șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, vizat de sancţiunile Uniunii Europene, a cerut Macedoniei de Nord să facă posibilă participarea sa la sfârşitul lunii noiembrie la o reuniune ministerială a OSCE care va avea loc la Skopje.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Atac la Nikopol - Rușii au atacat noaptea trecută cu obuze orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. Un bărbat a fost rănit, au fost avariate mai multe clădiri, inclusiv o biserică, precum și infrastructura energetică.
  • Explozii în Crimeea - Presa rusă scrie că au avut loc mai multe explozii în apropierea bazelor militare din Crimeea. Exploziile au fost înregistrate aproape de aerodromul militar Belbek de lângă Sevastopol, unul dintre porturile cheie ale Moscovei la Marea Neagră. Mikhail Razvozhaev, șeful guvernului de ocupație rusă din Sevastopol, a declarat că sistemele antiaeriene rusești au doborât cinci UAV-uri ucrainene.
  • Consilier al şefului armatei ucrainene, ucis de ziua lui - Un consilier apropiat al comandantului-şef al armatei ucrainene a fost ucis după ce o grenadă primită printre cadourile de ziua sa de naştere a explodat, a anunţat chiar Valeri Zalujni. "În circumstanţe tragice, asistentul şi prietenul meu apropiat, maiorul Ghennadi Ceastiakov, a fost ucis de ziua sa de naştere", a postat luni pe Telegram generalul Valeri Zalujni, precizând că un "dispozitiv exploziv neidentificat a detonat într-unul dintre cadourile sale". Ministrul ucrainean de Interne, Igor Klîmenko, a emis un comunicat în care a spus că Ceastiakov îi arătase fiului său o cutie având grenade în interior, pe care o primise cadou. "La început, fiul a luat muniţia în mâini şi a început să întoarcă inelul. Apoi, militarul a luat grenada de lângă copil şi a tras de inel, provocând o explozie tragică", a declarat Klîmenko.
  • Explozibil îngropat - Forțele ruse din regiunea Herson au pus mine și au îngropat explozibili pe liniile de gaz, stații electrice și alte componente de infrastructură, au anunțat serviciile de informații militare ale Ucrainei. Aceste acțiuni indică faptul că forțele ruse probabil intenționează să distrugă infrastructura critică în cazul retragerii lor din zonă. Oficialii ucraineni au spus că aproape o treime din teritoriul Ucrainei a fost minat de la începutul invaziei.
  • Explozie în Harkov - Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost rănit după ce o mină a explodat în satul Rubijne din regiunea Harkov, a informat administrația regională. Bărbatul a călcat pe o mină aflată în curtea sa și a suferit răni la brațe și picioare din cauza exploziei. Rubijne se află la aproximativ 20 de kilometri de granița cu Rusia. Satul a fost ocupat de forțele ruse în primele zile ale invaziei de anul trecut, dar apoi a fost eliberată de ucraineni.
  • Pierderile Rusiei - Rusia a pierdut 306.860 de militari în Ucraina de la începutul invaziei, a informat marți Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. În ultimele 24 ore au fost uciși 890 de soldați ruși.
  • Ce mai face Wagner - Foștii luptători Wagner se antrenează cu forțele speciale conduse de liderul cecen Ramzan Kadîrov. „Mă bucur că astăzi celebrei unități Akhmat i s-au alăturat luptători care au o experiență excelentă de luptă și s-au dovedit a fi războinici și curajoși. Sunt încrezător că în luptele viitoare ei se vor ridica pe deplin la nivelul reputației lor”, a scris pe Telegram Kadîrov.
  • Rușii au ucis un georgian - Un cetăţean georgian a fost ucis şi un altul a fost capturat, luni, de soldaţii ruşi desfăşuraţi de-a lungul liniei de front dintre regiunea separatistă Osetia de Sud, susţinută de Moscova, şi teritoriul deţinut de guvernul georgian, a anunţat premierul georgian. Incidentul a fost confirmat de misiunea de monitorizare a UE de la faţa locului, iar şeful politicii externe a UE a condamnat atacul.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Primele F-16 pentru antrenarea ucrainenilor au ajuns în România - Ţările de Jos au trimis marţi primele cinci avioane de luptă F-16 în România, pentru a fi folosite la pregătirea piloţilor ucraineni, potrivit Reuters. Olanda va livra între 12 şi 18 avioane F-16 din forţele sale aeriene pentru a fi folosite în noul centru european de pregătire a piloţilor din România, care va fi deschis în curând.
  • Ucraina în UE - Comisia Europeană consideră că Ucraina a implementat pe deplin patru dintre cele șapte criterii necesare pentru a începe discuțiile de aderare la UE, potrivit unui document intern al Comisiei, obținut de Radio Free Europe.
  • Rusia s-a retras în mod oficial din CFE - Rusia s-a retras oficial, marţi, din tratatul de securitate istoric CFE, care limita anumite categorii-cheie de forţe armate convenţionale în Europa, acuzând Statele Unite că au subminat securitatea post-Război Rece prin extinderea NATO. Ministerul rus de Externe a declarat că Rusia s-a retras în mod oficial din pact la miezul nopţii, iar tratatul este de-acum "istorie".
  • Lavrov vrea la Skopje - Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, vizat de sancţiunile Uniunii Europene, a cerut Macedoniei de Nord să facă posibilă participarea sa la sfârşitul lunii noiembrie la o reuniune ministerială a OSCE care va avea loc la Skopje, a anunţat luni omologul său macedonean, Bujar Osmani. "Am primit în urmă cu câteva zile o scrisoare de la ministrul rus al Afacerilor Externe în care acesta cerea să se facă posibilă prezenţa sa la Skopje", a declarat Osmani. El a adăugat că această solicitare prezintă totuşi "unele provocări, deoarece spaţiul aerian al Macedoniei de Nord şi al vecinilor este închis pentru zboruri operate de aeronave ale statului rus".
  • Fără alegeri în Ucraina - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exclus organizarea de alegeri prezidenţiale, susţinând că "nu este momentul". "E momentul pentru apărare, pentru lupta de care depinde soarta statului şi a poporului, nu pentru farsa pe care doar Rusia o aşteaptă din partea Ucrainei. Cred că nu este momentul pentru alegeri", a spus liderul de la Kiev.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇