Zelenski propune să îl dea la schimb pe ”nașul lui Putin” cu ucraineni captivi în Rusia. UPDATE Răspunsul Kremlinului

Zelenski propune să îl dea la schimb pe ”nașul lui Putin” cu ucraineni captivi în Rusia. <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Răspunsul Kremlinului

Preşedintele Volodimir Zelenski a propus, marţi seară, Moscovei să-l ofere pe deputatul şi omul de afaceri ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin arestat recent, la schimb cu ucrainenii aflaţi în captivitate în Rusia.

„Propun Federaţiei Ruse să schimbăm acest bărbat cu băieţii şi fetele noastre care sunt în prezent în captivitate în Rusia. De aceea, este important ca forţele noastre de ordine şi armata să ia în considerare şi această posibilitate”, a spus preşedintele Zelenski, într-o intervenţie video postată pe Telegram.

"Şi ca Medvedciuk să fie un exemplu pentru voi. Nu a scăpat nici fostul oligarh. Ca să nu mai vorbim de criminalii de o anvergură mai redusă din hinterlandul rus. Îi vom prinde pe toţi", a adăugat şeful statului ucrainean.

UPDATE 17:34 - Inițial, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze, însă miercuri spre seara a dat un răspuns:

”Medvedciuk nu este cetățean rus. Nu are nimic de-a face cu operațiunea militară specială și nu știm dacă vrea să aibă vreo legătură cu asta”, a răspuns Peskov.

Autorităţile ucrainene au anunţat, marţi, arestarea lui Viktor Medvedciuk, fondatorul partidului pro-rus "Platforma de opoziţie-Pentru viaţă", care avea aproximativ treizeci de deputaţi în Parlament înainte de a fi interzis în luna martie, informează miercuri AFP.

Război în Ucraina, Ziua 49 - Vezi desfășurarea evenimentelor

În vârstă de 67 de ani, Medvedciuk se afla în arest la domiciliu din mai 2021, după ce a fost acuzat de înaltă trădare şi tentativă de jefuire a resurselor naturale din Crimeea. Pe 26 februarie, la două zile după începerea invaziei, poliţia ucraineană a constatat dispariţia sa în timpul unei vizite de monitorizare.

Al 12-lea cel mai bogat om din Ucraina în 2021, cu 620 de milioane de dolari, conform revistei Forbes, Viktor Medvedciuk este cunoscut pentru legăturile sale cu preşedintele Vladimir Putin, naşul uneia dintre fiicele sale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇