Ziua 49. Acuzat de genocid, Putin trece sute de politicieni occidentali pe lista neagră și amenință să atace Kievul. Zelenski cere lumii să nu aștepte până va fi prea târziu și primește arme (Foto & Video)

Ziua 49. Acuzat de genocid, Putin trece sute de politicieni occidentali pe lista neagră și amenință să atace Kievul. Zelenski cere lumii să nu aștepte până va fi prea târziu și primește arme (Foto & Video)

În a 49-a zi de război în Ucraina, preşedintele american Joe Biden și cel canadian, Justin Trudeau, au vorbit pentru prima oară, de un genocid. Vladimir Putin a catalogat acuzațiile drept inacceptabile și Kremlinul a pus pe lista neagră sute de politicieni din SUA și Canada.

Volodimir Zelenski a cerut arme, avertizând că dacă Ucraina cade, vor urma alte țări, printre care și România. În plus, a cerut lumii să nu aștepte până când Rusia va folosi arme chimice și să reacționeze acum. După o conversație de peste o oră cu Biden, americanii au anunțat ce arme și echipamente îi trimit. Și Marea Britanie urmează să anunțe un ajutor suplimentar.

Între timp, continuă sancțiunile impuse Rusiei, însă în ce privește Europa, lucrurile se cam opresc la gaz și petrol. Pur și simplu nu are cu ce să înlocuiască resursele din Rusia, spun specialiștii.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, principalele evenimente din 13 aprilie, ziua 49 de război:

23:58 - Închidem live-ul acestei zile cu imnul rezistenței Ucrainei, într-o nouă interpretare emoționantă.

deci, n-ai cum...

Publicată de Dana Hering pe Miercuri, 13 aprilie 2022

23:24 - Pentagonul a dat detalii despre armamentul și echipamentele pe care SUA le trimit acum Ucrainei: 11 elicoptere Mi-17, care fusesera destinate Afganistanului inainte de prabusirea guvernului sprijinit de SUA, 18 obuziere de 155 mm, 200 de transportoare blindate M113, 300 de drone kamikaze și 500 de rachete Javelin.

23:20 - Președintele Dumei de Stat din Rusia l-a amenințat pe Zelenski că va plăti dacă i se întâmplă ceva ”nașului lui Putin”.

23:17 - Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anunțat Uniunea Europeană că ar fi „aproape imposibil” ca petrolul rusesc să fie înlocuit dacă livrările sunt întrerupte din cauza sancţiunilor sau a boicotului.

ADVERTISING

„Am putea observa pierderea a peste 7 milioane de barili pe zi din exporturile ruseşti de petrol, ca urmare a sancţiunilor actuale şi viitoare sau a altor acţiuni voluntare. Având în vedere perspectivele actuale ale cererii, ar fi aproape imposibil să se înlocuiască o pierdere de această amploare”, a declarat secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo.

23:15 - În România sunt în acest moment aproape 4.000 de soldați aliați, a spus, miercuri, ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

„Este prezentă și Marea Britanie, sigur că este prezentă în cadrul schimbului pe care l-am avut recent la Mihail Kogălniceanu, au venit pentru Poliția Aeriană. Au venit 4 Eurofighter Typhoon și cu vreo 100 și ceva de militari care însoțesc această zonă”, a declarat Vasile Dîncu, miercuri seara, la Antena 3.

22:46 - Din 20 martie până pe 12 aprilie 70 de soldați ruși și ceceni au fost uciși în Melitopol, a anunțat Ministerul Ucrainean al Apărării.

22:28 - Procurorul Tribunalului Internațional de la Haga Karim Khan a vizitat Bucea.

22:09 - Rusia a trecut pe ”lista neagră” 398 de congresmeni americani și 87 de senatori canadieni. De asemenea, un înalt diplomat de la misiunea cehă la Moscova a fost declarat persona non grata și va fi expulzat.

21:34 - Și astăzi, ca și zilele trecute, autoritățile și presa rusă a anunțat că Mariupolul a fost cucerit. Dar ucrainenii spun din nou că este un fake news. Comandanții batalioanelor Azov și 36 al Brigăzii Marine au înregistrat împreună un mesaj video în care anuntă că lupta continuă.

20:56 - Administraţia Joseph Biden a avertizat, miercuri, că eforturile Chinei de a se "integra" în economia mondială riscă să fie afectate de poziţia Beijingului faţă de invazia militară rusă în Ucraina.

ADVERTISING

"Atitudinea lumii faţă de China şi voinţa acestei ţări de a avea o integrare economică mai intensă ar putea fi într-adevăr afectate de reacţia Chinei la apelul nostru de a adopta o acţiune determinată contra Rusiei", a declarat miercuri Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, citată de cotidianul Le Figaro. Janet Yellen a făcut aceste declaraţii într-un discurs rostit la Institutul Atlantic Council.

20:33 - Armata rusă ameninţă miercuri să atace centre de comandament la Kiev, pe care Moscova a renunţat pentru moment să le cucerească, şi acuză Ucraina de tiruri şi sabotaje pe teritoriul rus, relatează AFP.

”Observăm tentative de sabotare şi atacuri ale forţelor ucrainene vizând ţinte pe teritoriul Federaţiei ruse. Dacă astfel de evenimente continuă, armata rusă va efectua atacuri asupra unor centre de luarea deciziei, inclusiv la Kiev, un lucru pe care armata rusă s-a abţinut să-l facă până în prezent”, acuză un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

20:20 - Biden a avut o conversație de peste o oră. Conversația vine după ce Zelenski a cerut din nou public arme, iar Biden l-a asigurat că sunt pe drum.

20:03 - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susține că FSB a încercat să-l extragă pe oligarhul Viktor Medvedciuk din Ucraina și să-l ducă la Moscova, prin Transnistria. Amintim că Medvedciuk este supranumit ”nașul lui Putin”, pentru că ar fi nășit-o pe una dintre fiicele acestuia.

19:37 - Dronă militară de concepţie sovietică care s-a prăbuşit în martie la Zagreb, după ce a trecut și prin spațiul aerian românesc, era dotată cu o bombă aeriană, încărcată cu o ”substanţă explozivă” necunoscută, au anunţat miercuri anchetatorii croaţi.

ADVERTISING

19:19 - Organizația pentru Securitate și Cooperare Europeană (OSCE) a publicat un raport de peste 100 de pagini în care scrie că bombardarea de către ruși a maternității și teatrului din Mariupol sunt oficial crime de război.

OSCE a constatat încălcări flagrante ale dreptului internațional de către trupele ruse care au invadat Ucraina. Organizația se declară „consternată” de miile de morţi şi răniţi din acest conflict, se arată într-un raport publicat miercuri.

19:11 - Guvernatorul regiunii rusești Kursk Roman Starovoit a anunțat că granița rusească este bombardată dinspre Ucraina. El a spus că grănicerii ruși au răspuns cu focuri de armă. Nu există victime raportate.

18:58 - Autoritățile din Jersey, o insulă offshore din Canalul Mânecii, teritoriu sub tutela Coroanei Britanice, au anunțat că i-au blocat miliardarului Roman Abramovici active în valoare de 7 miliarde de dolari.

18:46 - Compania britanică Reckitt a anunțat că își va vinde afacerea din Rusia unei a treia părți sau angajaților săi din Rusia.

Reckitt deține branduri precum Calgon, Vanish, Clearasil, Dettol, Contex, Durex, Finish, Nurofen, Strepsils sau Veet.

18:32 - Și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, merge la Kiev. Mai devreme făcuse acest anunț Florin Cîțu. Față de șeful Senatului, Ciolacu spune că s-ar putea să și țină un discurs în parlamentul ucrainean.

18:30 - Lavazza a decis să nu mai trimită cafea rușilor. Compania italiană își suspendă toate activitățile comerciale cu Rusia. Însă, din cauza problemelor de transport, momentan a spus că trebuie să oprească și livrările spre Ucraina.

18:21 - Premierul Suediei Magdalena Andersson a anunțat că țara sa va decide dacă aderă sau nu la NATO după o analiză serioasă a situației.

”Invazia rusească din Ucraina a schimbat complet mediul de securitate și, având în vedere situația, trebuie să ne gândim serios la ce e mai bine pentru Suedia, pentru securitatea noastră și lumea noastră”, a spus Andersson.

18:04 - 150 de oameni au fost evacuați din Mariupol. Alți 180.000 încă așteaptă să scape din orașul pârjolt de ruși, a anunțat primarul Vadim Boicenko.

17:52 - Mai mult de 100 de civili au fost uciși în regiunea Sumî, unde rușii au avut perioade în care au ocupat anumite localități. Anunțul a fost făcut de Dmitri Zhivitski, șeful administrației regionale. El spune că bilanțul va crește, pentru că noi cadavre sunt descoperite în fiecare zi, la fel ca în Bucea: cu mâinile legate la spate, cu semne de tortură și împușcați în cap.

17:39 - Agenția Spațială Europeană s-a retras oficial din proiectele lunare ale rușilor: Luna-25, Luna-26 și Luna-27. Șeful Roskosmos, Dmitri Rogozin, a spus că nu e mare pierdere: ”o să înlocuim dispozitivele lor cu dispozitivele noastre”.

17:26 - Kremlinul a reacționat după ce preşedintele Volodimir Zelenski a propus, marţi seară, Moscovei să-l ofere pe deputatul şi omul de afaceri ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin arestat recent, la schimb cu ucrainenii aflaţi în captivitate în Rusia.

”Medvedchuk nu este cetățean rus. Nu are nimic de-a face cu operațiunea militară specială și nu știm dacă vrea să aibă vreo legătură cu asta”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

17:04 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut din nou armament greu, pentru a învinge Rusia.

„Fără arme suplimentare, acest război va deveni o baie de sânge fără sfârșit, răspândind durere, suferință și distrugere. Mariupol, Bucea, Kramatorsk - lista va continua. Nimeni nu va opri Rusia cu excepția Ucrainei cu arme grele”, a transmis Zelenski, cu eticheta #ArmUkraineNow, adică „Înarmați acum Ucraina”.

16:53 - Zeci de femei au protestat miercuri în Estonia, la Tallinn, în fața Ambasadei Rusiei, față de violurile comise de armata rusă în Ucraina.

16:35 - Kremlinul denunţă miercuri drept „inacceptabil” faptul ca preşedintele american Joe Biden să-l acuze pe omologul său rus Vladimir Putin de „genocid” în Ucraina, relatează AFP.

16:07 - Președintele Senatului, Florin Cîțu, anunță că a fost invitat la Kiev, săptămâna viitoare.

Până acum, au mai fost la Kiev și europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, împreună cu parlamentarii Diana Stoica și Filip Havarneanu. Ei au vizitat și alte orașe distruse de ruși în Ucraina, cum ar fi Irpin.

Și Dacian Cioloș a fost deja în Ucraina, la Cernăuți, unde s-a întâlnit cu primarii comunităților de români din regiune.

16:03 - Mesajul „Слава Україні!”, adică „Glorie Ucrainei!”, a fost pictat cu litere mari galbene și albastre vizavi de Ambasada Rusiei la Varșovia.

Sloganul face parte dintr-un proiect organizat de municipalitate pentru a prezenta arta stradală „care cere încetarea agresiunii Rusiei”.

FQJOppBXoAEH6Lx
Foto: Twitter / Sławomir Potapowicz

15:52 - Femeile ucrainene care au fost violate de ruși și apoi au ajuns în Polonia nu pot face avort, avertizează Oleksandra Matviichuk, șefa Centrului pentru Libertăți Civile din Ucraina.

Conform legislației poloneze, avortul este permis doar în caz de viol și trebuie să existe un dosar penal, ceea ce nu este posibil în cazul refugiatelor din Ucraina, astfel că ele nu pot face întreruperi de sarcină în Polonia, chiar dacă au rămas însărcinate după ce au fost violate de soldații ruși.

15:48 - Președintele Poloniei și omologii săi din țările baltice au mers la Kiev, miercuri, pentru a vedea cu ochii lor distrugerile provocate de armata rusă și pentru a da asigurări Ucrainei de sprijinul oferit de statele pe care le conduc.

15:13 - Procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a vizitat astăzi orașul ucrainean Bucea.

„Ucraina este locul unei crime”, le-a spus el reporterilor, iar Curtea de la Haga are „motive rezonabile să creadă că sunt comise crime aflate în competența instanței”.

14:45 - Premierul Finlandei spune că statutul de membru NATO ar garanta că țara nu va păți niciodată ce pățește acum Ucraina. Pentru moment, Finlanda este doar partener NATO și nu poate fi apărată de Articolul 5 din tratatul alianței. De asemenea, premierul Sanna Martin a mai spus că o garanție de securitate potrivită ar fi și deținerea de arme nucleare.

14:09 - Președintele Franței, Emmanuel Macron, a refuzat să catalogheze acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid” într-un interviu acordat postului public France 2.

Întrebat dacă el, la fel ca președintele american Joe Biden, ar folosi termenul „genocid” pentru uciderea ucrainenilor de către armata rusă, Macron a spus: „Aș fi atent cu astfel de termeni astăzi, deoarece acești oameni (rușii și ucrainenii) sunt frați”.

14:03 - Finlanda va lua o decizie cu privire la cererea de a se alătura alianței NATO în următoarele câteva săptămâni, a declarat prim-ministrul țării, Sanna Martin.

13:27 - Vladimir Putin a declarat că Rusia poate redirecționa cu ușurință exporturile sale vaste de resurse energetice dinspre Occident către țările care au nevoie de ele, relatează Reuters. De asemenea, acestea ar putea merge și către consumul intern, într-o măsură mai mare.

El a acuzat „țările neprietenoase” că au distrus lanțurile de aprovizionare din regiunile arctice ale Rusiei și a spus că unele state nu-și îndeplinesc obligațiile contractuale.

13:00 - Președintele Volodimir Zelenski a declarat într-un discurs adresat parlamentului Estoniei că Rusia folosește bombe cu fosfor în Ucraina, acuzând Moscova de tactici teroriste împotriva civililor.

12:15 - Cel puțin șapte persoane au fost ucise și 22 au fost rănite în urma bombardamentelor în regiunea Harkov, în ultimele 24 de ore, a declarat guvernatorul Oleh Synegubov. El spune că rușii au efectuat 53 de lovituri de artilerie sau rachete în ultima zi, iar printre victime se află și un copil de doi ani.

11:30 - Deși propaganda rusă anunță că peste 1.000 de soldați s-au predat la Mariupol, imaginile difuzate de la așa-zisa predare arată cel mult 20 de soldați în uniforme fără însemne, filmați mai mult din spate, ceea ce ridică semne de întrebare asupra veridicității informațiilor distribuite de ruși.

11:18 - Ministerul Apărării din Ucraina a transmis că nu are informații despre predarea militarilor care apărau orașul Mariupol, care a fost anunțată de ruși.

10:54 - Peste 1.000 de pușcași marini ucraineni, inclusiv 162 de ofițeri, s-ar fi predat în orașul-port asediat Mariupol, potrivit unui comunicat al ministerului rus al Apărării.

Și liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunţat, într-o postare pe Telegram, același lucru. El a cerut capitularea militarilor ucraineni rămaşi în combinatul siderurgic Azovstal.

Kievul nu a oferit până acum nicio reacție, însă ultimii apărători din Mariupol anunțau de ieri că au rămas fără muniție și probabil vor fi uciși sau luați prizonieri.

10:15 - Un civil a fost ucis în timpul unui bombardament rusesc asupra regiunii Lugansk din estul Ucrainei în ultimele 24 de ore, a declarat guvernatorul regiunii, Serhiy Gaidai, în această dimineață.

10:00 - Matti Maasikas, Ambasadorul UE în Ucraina, spune că procedurile pentru aderarea țării la Uniunea Europeană se desfășoară într-un ritm accelerat.

„Drumul Ucrainei spre UE a început. Și a început cu o viteză fără precedent. Ceea ce se face în mod normal într-o perioadă de doi ani se încearcă acum în trei luni, și anume prima evaluare de către Comisia Europeană a conformității Ucrainei cu criteriile de bază de aderare, și anume o democrație funcțională și o economie de piață activă. Sau aceasta este ipoteza de lucru – să auzim mai multe în iunie”, spune Maasikas.

09:41 - Primarul orașului asediat Mariupol, Vadim Boichenko, a declarat în această dimineață că peste 100.000 de oameni au rămas în oraș în așteptarea evacuării.

09:12 - De la începutul invaziei în Ucraina, 191 de copii au fost uciși și 349 au fost răniți.

08:53 - Președinții Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei s-au deplasat în capitala ucraineană Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Zelenski, a declarat un consilier al liderului polonez.

08:35 - Producătorii europeni de parfumuri şi cosmetice se confruntă cu o penurie de hârtie, sticlă şi unele uleiuri şi alcooluri cheie, deoarece invadarea Ucrainei de către Rusia adaugă noi perturbări ale lanţurilor de aprovizionare pentru produse de frumuseţe, ducând la creşterea preţurilor, pe fondul cererii puternice.

08:17 - Prețul aurului a crescut miercuri, pe fondul îngrijorărilor legate de o escaladare a conflictului dintre Rusia și Ucraina care au crescut cererea pentru metalul prețios, văzut drept un refugiu financiar sigur.

07:50 - Noi imagini din satelit oferite Maxar Technologies arată că Rusia poziționează trupe în regiunea Belgorod pentru o ofensivă în estul Ucrainei.

07:41 - Airbus a cerut marţi Europei să nu blocheze importurile de titan din Rusia, spunând că sancţiunile asupra metalului strategic ar dăuna industriei aerospaţiale, dar abia dacă vor afecta economia Rusiei.

07:18 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit într-un tweet, preşedintelui american Joe Biden pentru că a folosit cuvântul "genocid" pentru a descrie invazia rusă în Ucraina.

"A numi lucrurile pe nume este esenţial pentru a ţine piept răului. Suntem recunoscători pentru asistenţa americană oferită până acum şi avem nevoie urgentă de mai multe arme grele pentru a preveni alte atrocităţi ruseşti" a scris Zelenski.

07:02 - Peste 720 de persoane au fost ucise în Bucea și în alte suburbii ale Kievului, care au fost ocupate de trupele ruse, și peste 200 sunt considerate dispărute, anunță Ministerul ucrainean de Interne

06:49 - Ministerul de Finanţe al Franţei a publicat marţi o listă detaliată a activelor ruseşti în valoare de 23,7 miliarde de euro, pe care ţara sa le-a îngheţat de când Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie.

06:32 - Hackerii militari din Rusia au încercat şi nu au reuşit să atace infrastructura energetică a Ucrainei săptămâna trecută, au declarat marţi guvernul ţării şi o companie importantă de securitate cibernetică

06:17 - Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, şi preşedintele SUA, Joe Biden, au evidenţiat importanţa intensificării asistenţei militare şi economice destinate Ucrainei şi au pledat pentru aplicarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei.

06:08 - Volodimir Zelenski spune că vând în vedere ameninţările repetate ale propagandiştilor ruşi de a folosi arme chimice împotriva apărătorilor lui Mariupol, lumea trebuie să răspundă acum. ”Răspundeţi preventiv, pentru că după, orice răspuns nu va schimba nimic!”, a declarat el.

05:50 - Preşedintele Joe Biden a părut să acuze armata rusă de genocid, folosind marţi acest termen pentru prima dată pentru a descrie situaţia din Ucraina, invadată de forţele ruse pe 24 februarie.

"Bugetul familiei voastre, capacitatea de a face plinul la maşină, nimic din toate acestea nu ar trebui să depindă de un dictator care declară război şi comite un genocid la celălalt capăt al lumii", a declarat preşedintele american.

Biden speaks on new gas plan as inflation intensifies

05:39 - Se aşteaptă ca SUA să anunţe că vor trimite în curând sute de milioane de dolari în nouă asistenţă militară Ucrainei, potrivit unor surse.

05:16 - Preşedintele Volodimir Zelenski a propus Moscovei să îl ofere pe deputatul şi omul de afaceri ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin arestat recent, la schimb cu ucrainenii aflaţi în captivitate în Rusia.

04:58 - Până acum cel puţin 20 de jurnalişti au fost ucişi în război, a informat Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din Ucraina. Instituţia a publicat o listă cu numele lor şi a spus că acestea sunt doar decese confirmate de procuratura generală. Unii dintre ei erau străini, a mai adăugat sindicatul.

04:47 - Oficialii ucraineni l-au invitat pe cancelarul german Olaf Scholz la Kiev după ce au exclus o vizită a preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier.

04:30 - Autorităţile olandeze au anunţat că au imobilizat 20 de iahturi vizate de sancţiuni impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇