Drona sovietică ce s-a prăbuşit la Zagreb avea la bord o bombă neconvențională. A zburat și pe deasupra României

Drona sovietică ce s-a prăbuşit la Zagreb avea la bord o bombă neconvențională. A zburat și pe deasupra României

Dronă militară de concepţie sovietică care s-a prăbuşit în martie la Zagreb, după ce a trecut și prin spațiul aerian românesc, era dotată cu o bombă aeriană, încărcată cu o ”substanţă explozivă” necunoscută, au anunţat miercuri anchetatorii croaţi.

Publicitate

Acest avion fără pilot, de tip Tupolev 141 (Tu-141 Strij), lansat probabil din Ucraina, a survolat trei state membre NATO - România, Ungara şi o mare parte a Croaţiei -, după care s-a prăbuşit într-un parc, la Zagreb, la câţiva paşi de o universitate cu 4.500 de studenţi.

Este vorba despre o aeronavă telecomandată, cu o lungime de 14 metri şi care cântăreşte peste şase tone, fabricată în anii '70 şi '80 în vederea unor misiuni de spionaj.

Prăbuşirea şi explozia de după prăbuşire nu s-au soldat cu victime.

Publicitate

Însă au avariat aproximativ 100 de maşini dintr-o parcare situată la şase kilometri de centrul Zagrebului, în apropierea unui cartier rezidenţial.

”Raportul experţilor în balistică a arătat că era vorba despre o bombă aeriană” la bordul dronei, declară presei procurorul Jurica Ilic.

Bomba - de tip OFAB 100-120 - nu conţinea, însă, un exploziv militar ori comercial, ci mai degrabă o ”substanţă explozivă neconvențională”, precizează experta medico-legală Ivana Bacic.

Această substanţă s-a decompus în întregime în timpul exploziei, ceea ce a făcut foarte dificilă identificarea acesteia, precizează ea.

O defecţiune a sistemului de aterizare automată este cauza prăbuşirii acestei drone ”bine întreţinute”, anunţă ea.

Experţii au refuzat să se pronunţe asupra locului lansării aeronavei sau să spună dacă Zagrebul era destinaţia finală a acesteia.

Război în Ucraina, Ziua 49 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Guvernul croat anunţa în martie că drona a fost lansată de pe teritoriul Ucrainei invadate la sfârşitul lui februarie de către Rusia.

Cele două părţi au anunţat că nu este vorba despre o dronă a lor, potrivit premieruui croat Andrej Plenkovic - care a deplâns atunci probleme de coordonare în cadrul NATO în acest ”incident”.

Potrvit Zagrebului, avionul fără pilot a zburat timp de aproximatv 40 de minute în spaţiul aerian ungar, fără ca Croaţia să fie informată cu privire la acest lucru.

Înainte de a se prăbuşi la Zagreb, drona a zburat timp de şapte minute în spaţiul aerian croat, potrivit aceleiaşi surse.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇