Drone și tancuri. Tehnologia a schimbat din temelii războiul. De ce câștigă Ucraina?

Când în 24 februarie, 5.000 de tancuri rusești au trecut granița, nimeni nu credea că forțele Kievului vor rezista mai mult de două săptămâni. Au trecut 44 de zile, iar Moscova încă mai caută o victorie importantă. Armele NATO, abilitatea și motivarea ucrainenilor au făcut minuni.
Drone și tancuri. Tehnologia a schimbat din temelii războiul. De ce câștigă Ucraina?
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Până acum, forțele Kievului au distrus 700 de tancuri și în jur de 1.900 de blindate ale armatei ruse.
  • Rachetele antitanc, dronele și rachetele antiaeriene, portabile, au fost armele la care Rusia n-a avut răspuns.
  • Strategia folosită de ucraineni e simplă, dar în spatele ei se află multă tehnologie și militari instruiți s-o folosească.
  • Pentru 12 drone Bayractar și trei stații de coordonare, Ucraina a plătit 69 de milioane de dolari, cu 10 milioane mai puțin decât costă un avion de luptă F-35.

Linia orizontului e atinsă de primele raze de soare ale dimineții. Cerul e senin, iar pământul umed și de curând arat, amestecat cu fire uscate de iarbă, se întinde până spre o umbră metalică. Pare a fi un tanc cu țeava îndreptată spre nord.

VIDEO. Un tanc rusesc, distrus de o rachetă ucraineană – Sursa: Twitter

Se aud triluri de păsări ce se bucură de o nouă zi, dar și respirația grea a unui bărbat care urmărește și filmează profilul metalic ce se vede în zare ca un vânător care se pregătește să-și doboare prada. 

Își trage nasul, își ține respirația, păsările continuă să cânte și apoi bum. O rachetă antitanc lovește umbra metalică. Explozia aruncă bucăți de fier încins în aer. Cerul se înroșește, iar focul mistuie ce-a mai rămas din umbra aflată în mijlocul câmpului.

ADVERTISING

Clipul video de 19 secunde care prezintă distrugerea unui tanc rusesc cu o rachetă a fost postat pe Twitter de jurnalistul ucrainean Illia Ponomarenko, de la publicația “The Kiev Independent”.

E relevant pentru că descrie amănunțit modul de acțiune al unui soldat ucrainean care scoate din luptă un tanc rusesc cu o rachetă NLAW. Acest tip de misiune e definitoriu pentru războiul care se desfășoară în țara vecină, iar armata rusă simte asta pe propria piele.

Javelin și NLAW, decisive 

În 24 februarie, nimeni nu le oferea ucrainenilor vreo șansă să reziste mai mult de două săptămâni. 

200.000 de soldați, în jur de 5.000 de tancuri și alte mii de blindate au invadat Ucraina.

În 44 de zile de război, forțele ucrainene au distrus 700 de tancuri, 1.900 de vehicule blindate, au scos din luptă 150 de avioane și 135 de elicoptere, conform datelor publicate de Marele Stat Major din Kiev. Peste 18.000 de militari ruși au murit în confruntarea cu armata ucraineană.

TancRusescApa
Tancurile rusești nu au avut GPS, comunicațiile nu au fost codificate, devenind ținte facile pentru soldații ucraineni - Sursa: Twitter

Rachetele antitanc Javelin și NLAW, rachetele antiaeriene Stinger, UAV (Unmanned Aerial Vehicle, drone) sunt noile arme la care forțele ruse n-au avut niciun răspuns.

“Am furnizat până acum mii de rachete Javelin și știm că ucrainenii le folosesc. Puteți vedea singuri dovezile când vă uitați la videoclipurile și imaginile de la televizor cu tancuri, camioane și transportoare blindate de trupe arse”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului John F. Kirby.

Dronele, elemente cheie pentru păstrarea controlului spațiului aerian

În 2019, Forțele ucrainene au încheiat un contract pentru 12 drone Bayractar TB-2 și trei stații de control de la sol pentru care au plătit 69 de milioane de dolari. 

Un avion F-35 A, de ultimă generație, costă 79 de milioane de dolari. O escadrilă are între 18 și 24 de aparate de zbor și costă în jur de 2 miliarde de dolari.

În războiul defensiv dus de forțele ucrainene, dronele Bayractar s-au dovedit, de multe ori, mai eficiente ca avioanele de vânătoare. 

Ucraina avea la începutul războiului, în jur de 140 de avioane de luptă funcționale, MIG-uri și Su, de fabricație rusească, dar faptul că nu a pierdut controlul spațiului aerian se datorează în principal dronelor de recunoaștere și bateriilor antiaeriene mobile și fixe.

Strategia folosită de ucraineni pare simplă, dar în spatele ei se află multă tehnologie, militari instruiți s-o folosească, antrenați și motivați, care sunt capabili să ia decizii rapide, în teren.

Datorită rețelelor sociale, cei interesați au avut posibilitatea să vadă cum au funcționat ambele armate, iar diferențele sunt atât de mari de parcă se confruntă un Goliat anchilozat și ruginit cu un David rapid, atent și precis.

Cum să învingi Rusia

Tactica ucrainenilor a fost simplă: strângere de informații din teren, în special cu drone de recunoaștere, dar și rapoarte militare, prelucrarea lor și transformarea în misiuni de luptă și, apoi, executarea acestora de către echipe tactice, înarmate adecvat misiunii, cu monitorizare și folosirea experienței acumulate (eșec sau succes) într-o misiune viitoare.

Echipele tactice au fost formate și din doi militari ucraineni care au avut misiuni de scoatere din luptă a tancurilor inamice.

Dar elementul cheie care i-a ajutat pe ucraineni să reziste și să învingă Rusia, cel puțin pe frontul din nord, îl reprezintă informațiile, capacitatea tehnologică de a reuși să le aduni, dar să le și prelucrezi.

Rusia a fost un dezastru la acest nivel. Una dintre cele mai mari armate din lume nu a avut comunicare securizată, nu a avut un comandant al operațiunilor, dar nici sisteme GPS pe tancuri și vehicule.

Modul în care a luptat armata ucraineană a fost atât de neașteptat pentru ruși încât de peste 40 de zile încearcă să apere ce a cucerit în prima zi de invazie, dar pierde teren pe zi ce trece.

“Forțele ruse vor încerca probabil să se regrupeze și să redistribuie unități retrase din nord-estul Ucrainei pentru a sprijini o ofensivă, dar este puțin probabil ca aceste unități să ofere o superioritate rusă”, se arată în raportul realizat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), Washington, SUA.

“Forțele Kremlinului, de-a lungul axei Izium-Sloviansk, nu au înregistrat niciun câștig teritorial în ultimele 24 de ore. Este puțin probabil ca acestea să captureze cu succes regiunile Donețk și Lugansk dacă cele din Izium nu reușesc să încercuiască forțele ucrainene pe linia de contact din estul Ucrainei”, se precizează în același raport.

Moscova se pregătește de încheierea “operațiunii speciale”?

Aceste dificultăți ale Rusiei au fost confirmate vineri de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, care a spus că “operațiunea specială își va atinge obiectivele sau se va încheia cu discuții între delegația rusă și ucraineană în următoarele zile”, citat de agenția rusă de știri Tass.

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, anunț neașteptat, cum că "operațiunile speciale" din Ucraina se vor încheia în zilele următoare - Foto: Hepta.ro

"Se desfășoară acțiuni de fond atât pe parte militară, în ceea ce privește avansarea operațiunii, cât și din partea diplomaților aflați în proces de negociere cu omologii lor ucraineni”, a mai declarat oficialul rus.

Din această declarație se pot extrage două posibilități. Ori Moscova a decis să se retragă din Ucraina, încercând să-și păstreze teritoriile ocupate înainte de invazie, ori pregătește un ultim mare asalt și, indiferent de rezultat, încearcă să ajungă la o înțelegere cu partea ucraineană.

Trebuie amintit aici că printr-un anunț asemănător, Moscova a anunțat retragerea de pe frontul de nord după ce nu a mai făcut față pierderilor.

Oricum ar fi, războiul din Ucraina nu poate continua mult la o astfel de intensitate. 

Presiunea opiniei publice internaționale e imensă, sancțiunile încep să dea rezultate, existând tot mai multe informații că industria rusească nu mai poate furniza suficiente arme, echipamente și hrană pentru soldați, iar crimele de război au destabilizat regimul autoritar al lui Vladimir Putin. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇