Zelenski vorbește de sute de violuri comise de ruși asupra unor minore, chiar și a unui bebeluş. Putin spune că masacrul de la Bucea e un ”fake” și că invazia continuă ”calm”

Zelenski vorbește de sute de violuri comise de ruși asupra unor minore, chiar și a unui bebeluş. Putin spune că masacrul de la Bucea e un ”fake” și că invazia continuă ”calm”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski denunţă marţi ”sute de cazuri de viol” constatate în zone ocupate anterior de către armata rusă, ”inclusiv ale unor fete tinere minore şi unor copii”, relatează AFP.

”În zone eliberate de ocupanţi, înregistrarea şi anchetarea unor crime de război comise de către Rusia continuă. Aproape zilnic, găsim noi gropi comune”, a declarat el într-un discurs susţinut printr-o legătură video în Parlamentul Lituaniei.

”Mii şi mii de victime. Sute de cazuri de tortură. Continuăm să găsim cadavre în canalizări şi beciuri”, a continuat el.

”Sute de cazuri de viol au fost înregstrate, inclusiv ale unor fete tinere minore şi unor copii. Inclusiv al unui bebeluş! E înfricoşător numai să vorbeşti despre asta”, a spus şeful statului ucrainean.

ADVERTISING

Zelenski a evocat, fără să intre în detalii, o înregistrare video trimisă, afirmă el, de către un paraşutist sau un membru al serviciilor speciale ruse, identificat, în care apare ”ceea ce face el acestui bebeluş, cum îl torturează”.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a reacţinat cu emoţie la aceste vorbe.

”Este pur şi simplu imposibil să-ţi imaginezi orori mai mari. Preşedintele Zelenski a vorbit azi despre un bebeluş violat”, a declarat el.

Volodimir Zelenski a deplâns, de asemenea, faptul că ”anumite state (membre) UE nu îndrăznesc, în continuare, să hotărască când să-şi limiteze măcar achiziţiile de hidrocarburi ruseşti”, în pofida ”crimelor în masă de la Bucea, deportării populaţiei” şi ”distrugerii premeditate a unor oraşe paşnice cu rachete şi bombe ruseşti”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mărturii culese de presă coroborează temeri ale unor organizaţii nonguvernamentale (ONG) cu privire la indicii ale unei folosiri a violului ca ”armă de război”.

O ucraineancă a povestit AFP că a fost violată de către doi militari ruşi după ce aceştia au aflat că este soţia unui militar ucrainean.

Război în Ucraina, Ziua 48 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Dear Lithuanian people! I am grateful to you for the leadership. For being the first to abandon Russian energy now. When...

Publicată de Володимир Зеленський pe Marţi, 12 aprilie 2022

Putin spune că atrocitățile sunt ”fake” și că invazia continuă ”calm”

În acest timp, preşedintele rus Vladimir Putin a susținut că masacrul de la Bucea este un ”fake” şi dă asigurări că ofensiva rusă în ţara vecină continuă ”calm”.

ADVERTISING

”Sarcina noastră este să îndeplinim obiectivele stabilite prin minimizarea pierderilor. Vom acţiona în mod armonios, calm, în conformitate cu planul propus de la bun început de către Statul Major”, a susținut el, în vizita de la Vostocini efectuată împreună cu omologul şi aliatul său Aleksandr Lukaşenko.

”Acţiunile noastre în anumite regiuni ale Ucrainei au avut doar scopul să fixeze forţele (ucrainene departe de Donbas), să dea o lovitură şi să distrugă infrastructura militară”, a mai spus Putin, susținând că forţele ruse nu înaintează mai repede pentru a evita pierderi prea mari, în contextul în care Kremlinul a recunoscut pierderi ”importante”, însă fără să le cifreze.

”Aud adesea întrebarea: o putem face mai repede? Da, este posibil, dar asta implică o intensificare a operaţiunilor militare, ceea ce, din nefericire, ar avea un efect asupra pierderilor”, explică el.

Întrebat despre masacrarea unor civili în oraşul ucrainean Bucea, de care Ucraina şi Occidentul acuză forţele ruse, care au ocupat această periferie a Kievului, Putin a respins, fără vreo surpriză, acuzaţiile.

Putin compară aceste acuzaţii cu acuzaţii privind folosirea armamentului chimic de către regimul lui Bashar al-Assad în Siria.

”Avem acelaşi fake la Bucea”, a spus el.

Lukașenko dă vina pe englezi pentru Bucea

La rândul său, Aleksandr Lukaşenko vede la Bucea ”o operaţiune specială psihologică a englezilor”.

Putin a calificat anterior drept ”nobilă” ofensiva militară rusă în Ucraina şi a dat asigurări, din nou, că a intervenit pentru a-i salva pe ruşii din Donbas de un genocid orchestrat de către ”neonazişti ucraineni”.

Autorităţile ucrainene au anunţat că au descoperit zeci de cadavre în acest oraş, după retragerea forţelor ruse, la sfârşitul lui martie.

”Nu există nicio îndoială (cu privire la faptul că obiectivele ruse vor fi îndeplinite). Ele sunt absolut clare şi nobile (...). Obiectivul principal este de a ajuta oamenii din Donbas”, a reafirmat liderul de la Kremlin.

Putin a ironizat Statele Unite marţi, apreciind că acestea sunt pregătite să lupte împotriva Rusiei ”până la ultimul ucrainean”.

El a apreciat că, în pofida ”tragediei actuale, ucrainenii sunt sunt un ”popor frate”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇