Ultimatumul dat de Israel civililor să plece din nordul Fâșiei Gaza a expirat. Sirenele sună în Tel Aviv. Netanyahu spune că următoarea etapă se apropie (Foto & Video)

Ultimatumul dat de Israel civililor să plece din nordul Fâșiei Gaza a expirat. Sirenele sună în Tel Aviv. Netanyahu spune că următoarea etapă se apropie (Foto & Video)

Armata israeliană pregăteşte o ofensivă terestră şi a ordonat evacuarea a peste un milion de civili din nordul Fâşiei Gaza. Ultimatumul pentru populația din această zonă a expirat sâmbătă, la ora locală 16:00 (și ora României).

Au fost organizate două coridoare de evacuare pentru ca populația să se îndrepte spre sudul regiunii, în condițiile în care doar câteva zeci de mii de persoane fuseseră evacuate până sâmbătă dimineața. Mai mult, armata israeliană acuză Hamas că împiedică deplasarea populației și că transformă civilii în scuturi umane.

Ofensiva terestră anunțată de Israel a fost criticată de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), care a cerut anularea ordinului, avertizând asupra unei "situaţii catastrofale" umanitare.

Israelul a acuzat în mod repetat Hamas că foloseşte civili ca scut uman: ”Gruparea islamistă Hamas, care conduce Fâşia Gaza, nu este interesată decât de propria protecţie pentru a pregăti atacuri în regiune”, a transmis armata israeliană.

Aceasta susţine că peste 6.000 de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza de la atacurile masive asupra Israelului comise sâmbăta trecută de combatanţii Hamas. În Israel au murit 1.300 de oameni, în timp ce în Gaza bilanțul este de 1.799 de morți și cel puțin 7.388 de răniți.

ADVERTISING

În context, se pare că Israelul ar fi de acord cu crearea unor „zone securizate” pentru palestinieni în interiorul Fâşiei Gaza, după cum a declarat vineri un înalt responsabil american, care îl însoţeşte pe secretarul de stat Antony Blinken în turneul regional în Orientul Mijlociu.

Spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor:

23:50 - Ministrul iranian de Externe Hossein Amir Abdollahian pare să se fi întâlnit cu liderul Hamas Ismail Haniyeh la Doha, în această seară. Detaliile exacte ale întâlnirii nu au fost încă dezvăluite.

23:39 - Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a solicitat în mod repetat cetățenilor din Gaza să se îndrepte spre sud, afirmând că o lovitură asupra orașului va avea loc „în curând”.

23:22 - Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că au fost lansate rachete din Siria, sâmbătă seară, spre nordul Israelului, dar dau asigurări că răspund cu focuri de artilerie îndreptate către sursa acestor tiruri. IDF nu a precizat câte rachete au fost lansate din Siria. Sirenele au sunat în Alma, în apropiere de graniţa cu Libanul, şi în Avnei Eitan, în Platoul Golan, aproape de graniţa cu Siria.

23:14 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat pentru marţi, 17 octombrie, un summit de urgenţă, prin videoconferinţă, la care liderii Uniunii Europene să discute despre situaţia apărută în Orientul Mijlociu după atacurile Hamas asupra Israelului.

22:52 - Armata israeliană a anunţat că a găsit în Fâşia Gaza "cadavre" ale unor ostatici israelieni răpiţi de comandourile Hamas în cursul atacului lor din 7 octombrie în Israel. "Am efectuat câteva raiduri în Fâşia Gaza pentru a localiza ostatici şi persoane răpite", a declarat locotenent-colonelul Peter Lerner, un purtător de cuvânt al armatei israeliene. În timpul acestora, "am găsit şi localizat (…) cadavre ale unor israelieni care fuseseră răpiţi", a continuat purtătorul de cuvânt în cadrul unui briefing la Ministerul de Externe, fără alte detalii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

22:18 - Au fost lansate rachete din Fâșia Gaza care au vizat orașul Ashkelon din sudul Israelului și orașul Bat Yam din centru. Nu s-au raportat victime.

21:55 - Bilanţul cetăţenilor francezi ucişi în atacurile Hamas asupra Israelului a crescut, ajungând la 17 morţi şi 15 dispăruţi, a anunţat sâmbătă seara ministrul francez de Externe, care a sosit la Tel Aviv.

21:30 - Fiul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a participat sâmbătă la un marş pro-palestinian la Istanbul. Bilal Erdogan a fost însoţit de fostul ministru de Interne Suleyman Soylu şi de fostul preşedinte al Parlamentului turc Mustafa Sentop. "Să ne facem clară poziţia noastră, ar trebui cel puţin să ne facem cunoscute sentimentele", a declarat Bilal Erdogan pentru The Associated Press. "Toţi cei care au o conştiinţă, indiferent de rasă sau religie, îşi manifestă sentimentele faţă de acest genocid", a declarat, la rândul său, fostul ministru Sentop.

21:10 - Sirenele sună în Tel Aviv, în timp ce armata israeliană avertizează asupra unor posibile atacuri cu rachete.

20:35 - Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat triplarea ajutorului umanitar, până la 75 de milioane de euro, pentru populaţia din Fâşia Gaza. ”Comisia Europeană va creşte imediat cu 50 de milioane de euro pachetul actual de ajutor umanitar prevăzut pentru Gaza. Valoarea totală va depăşi astfel 75 de milioane de euro”, a declarat şefa executivului european după o discuţie cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

ADVERTISING

20:25 - Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat o înregistrare video cu baraje rutiere şi afirmă că gruparea Hamas împiedică palestinienii să părăsească partea de nord a Fâşiei Gaza şi să se îndrepte spre sud, aşa cum au fost îndemnaţi înainte de o iminentă ofensivă israeliană.

19:40 - Liderul mişcării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a acuzat sâmbătă Israelul de comiterea unor ”crime de război” în Fâşia Gaza, enclavă bombardată în ultimele zile de armata israeliană ca urmare a atacului terorist de amploare lansat în 7 octombrie de teroriştii Hamas contra sudului Israelului. ”Atrocităţile israeliene constituie crime de război şi încălcări flagrante ale dreptului internaţional”, a susţinut Haniyeh într-o scrisoare deschisă adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

19:20 - Armata israeliană spune că pregătirile pentru o „operațiune terestră semnificativă” în Fâșia Gaza sunt aproape finalizate. Forțele armate susțin că sunt gata să extindă ofensiva prin implementarea unei game largi de planuri operaționale ofensive, afirmând că includ un „atac comun și coordonat din aer, mare și uscat”.

18:17 - Ministerul Afacerilor Externe confirmă sâmbătă decesul a încă două persoane cu dublă cetăţenie, israeliano-română, cu domiciliul în Israel. De asemenea, Ambasada României la Tel Aviv este în dialog cu autorităţile israeliene pentru verificarea informaţiilor cu privire la dispariţia unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliano-română. Detalii AICI.

17:54 - „Sunteţi pregătiţi pentru următoarea etapă? Urmează”, a declarat astăzi premierul Benjamin Netanyahu trupelor israeliene. El a vorbit în sudul țării, potrivit unui videoclip postat de biroul său pe rețelele de socializare. Premierul nu a dat detalii în înregistrarea video, care îi arată pe infanterişti dând din cap afirmativ ca răspuns la întrebarea sa.

17:15 - Iordania a declarat sâmbătă că orice mişcare a Israelului de a impune o nouă strămutare a palestinienilor ar împinge regiunea spre "abisul" unui conflict regional mai larg. Ministrul de externe iordanian Ayman Safadi a declarat, de asemenea, că blocarea de către Israel a ajutorului umanitar pentru Gaza şi forţarea locuitorilor din Gaza să îşi părăsească locuinţele în timp ce îşi intensifică acţiunile militare reprezintă o încălcare "flagrantă" a dreptului internaţional.

16:20 - Ministerul Afacerilor Externe anunţă că alţi 58 de cetăţeni români au revenit sâmbătă în siguranţă în țară din Israel, prin intermediul unei curse aeriene operate de o companie privată.

16:00 - A expirat ultimatumul dat de Israel civililor din nordul Fâșiei Gaza pentru a pleca spre sud.

15:10 - Departamentul de Stat îi descurajează pe diplomaţii care lucrează pe probleme din Orientul Mijlociu să facă declaraţii publice care să sugereze că SUA doresc să vadă mai puţină violenţă, potrivit unor e-mailuri interne consultate de HuffPost. Detalii AICI.

14:26 - Proteste pro-palestiniene în Londra și alte orașe din Marea Britanie: Mii de oameni au început să se adune pe străzile din Londra și scandează lozinci anti-Israel, inclusiv “Israel este un stat terorist”. În acest moment, mulțimea se află în apropierea sediului BBC. Protestatarul Massouneh Hillman, în vârstă de 70 de ani, părea aproape de lacrimi în timp ce striga și flutura două pancarte. Ea a spus: “Nu avem o țară. Ne-au luat țara. Îi iertăm, dar Dumnezeu să îi ajute. Să îi facă să se oprească. Ucid toate generațiile de palestinieni”, transmite Mirror.co.uk. În jur de 300 de protestatari mărșăluiesc și în Manchester, iar în Liverpool au ieșit pe străzi aproximativ 100 de persoane pentru a-și arăta susținerea față de palestinienii din Fâșia Gaza.

14:20 - Qatar și Arabia Saudită resping categoric evacuarea populației din nordul Fâșiei Gaza: O declarație a ministerului de Externe al Qatarului spune că solicită “ridicarea asediului asupra Fâșiei Gaza și asigurarea unei protecții complete pentru civilii palestinieni, conform legilor internaționale și umanitare”. Remarci similare au fost postate pe X de ministerul de Externe al Arabiei Saudite peste noapte. Acesta a cerut, de asemenea, furnizarea de ajutoare și materiale medicale pentru locuitorii din Gaza, “mai ales că negarea acestor necesități de bază pentru a trăi în demnitate echivalează cu o încălcare a dreptului umanitar internațional”.

14:14 - Convoi cu civili palestinieni lovit într-un atac: Vineri au apărut raportări despre un atac asupra unui convoi de vehicule care se îndrepta spre sudul Fâșiei Gaza. Imaginile cu carnagiul au apărut puțin timp după. Drumul a fost plin de trafic toată ziua de ieri, deoarece locuitorii din nord au respectat avertismentele israeliene de a evacua zona. Cel puțin 12 cadavre sunt vizibile în filmare, majoritatea femei și copii - unii par să aibă vârste cuprinse între doi și cinci ani. Majoritatea sunt văzuți zăcând pe spatele unui camion - alții sunt împrăștiați în jurul drumului, arată BBC, care a reușit să confirme veridicitatea imaginilor. Ministerul Palestinian al Sănătății spune că 70 de oameni au fost uciși și dă vina pe Israel pentru atac. În replică, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) spun că investighează situația, dar susțin că dușmanii lor încearcă să împiedice civilii să părăsească nordul.

13:50 - Protest în Tel Aviv: Un protest a început în fața Ministerului Apărării din Tel Aviv. Inițial, era vorba doar de un membru al familiei uneia dintre persoanele ținute ca ostatice de Hamas, dar mulțimea a crescut între timp la zeci de persoane. Mulți țin pancarte cu numele și fotografiile celor dispăruți sau ținuți ostatici în urma asaltului masiv lansat de Hamas sâmbăta trecută, care a ucis peste 1.300 de persoane, majoritatea civili. Alții flutură steaguri israeliene și pancarte susținând că prim-ministrul Benjamin Netanyahu este responsabil pentru eșecul devastator și îi cer să demisioneze, potrivit Times of Israel.

13:33 - 2.162 de cetățeni români au fost aduși în țară din Israel până vineri seară, potrivit MAE de la București.

13:30 - Reacția Chinei vine prin vocea ministrului său de Externe, Wang Yi, care a avertizat că “Palestina se află acum într-o situație critică” și că acest conflict “a provocat numeroase victime civile”. Acesta a reiterat că Beijingul este de partea “echității și justiției” în conflictul israeliano-palestinian. Avertizând că situația umanitară pentru palestinieni “se deteriorează rapid”, Wang a spus că țara sa “condamnă toate actele care dăunează civililor și se opune oricărei încălcări a dreptului internațional”.

13:25 - Iranul spune că intrarea Hezbollah în război ar fi un "cutremur uriaş" pentru Israel: Ministrul iranian de Externe a cerut Israelului să înceteze atacurile asupra Fâşiei Gaza, avertizând că războiul s-ar putea extinde şi în alte părţi ale Orientului Mijlociu dacă mişcarea Hezbollah din Liban, susţinută de Teheran, s-ar alătura bătăliei, ceea ce ar face ca Israelul să simtă "un cutremur uriaş", relatează Times of Israel.

13:11 - Bilanțul negru crește: Cel puțin 2.269 de palestinieni au fost uciși și alți 9.814 au fost răniți din cauza atacurilor israeliene în Cisiordania și în Fâșia Gaza, a anunțat sâmbătă Ministerul palestinian al Sănătății, transmite BBC. Bilanțul include 2.215 morți din Gaza și 8.714 răniți. Ceilalți 54 de morți și 1.100 de răniți sunt din Cisiordania.

13:06 - Forțele aeriene israeliene au transmis că l-au ucis pe Ali Qadhi, comandantul Hamas care a condus atacul transfrontalier asupra așezărilor israeliene sâmbătă trecută. Armata israeliană a spus că Ali Qadhi a fost ucis într-un atac cu drona, ca urmare a eforturilor agenției de securitate Shin Bet și ale Direcției de Informații Militare.

13:04 - Cetățenii americani vor putea părăsi Fâșia Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah spre Egipt, spune un oficial american, citat de BBC. Trecerea este posibilă, sâmbătă, între orele 12:00 și 17:00, în urma unui acord între guvernele israelian și egiptean. Nu este încă clar dacă Hamas, care controlează regiunea, va permite cetățenilor americani să părăsească teritoriul Fâșiei Gaza.

13:00 - Imagini filmate cu drona și publicate de The Guardian arată convoaie de palestinieni care părăsesc nordul Fâșiei Gaza, după noul ultimatum dat Israel.

Drone footage shows convoys of Palestinians leaving northern Gaza

12:34 - Hamas a avut ca obiectiv să "ucidă cât mai mulţi oameni posibil", potrivit unor documente clasificate obținute de NBC News. Gruparea a creat planuri detaliate pentru a ataca şcoli primare şi un centru pentru tineret din Kfar Sa'ad, cu scopul de a face cât mai multe victime, a lua ostatici şi de a-i transfera rapid în Fâşia Gaza. Planurile de atac, etichetate drept "top secret" în arabă, par a fi ordine pentru două unităţi bine pregătite ale Hamas de a înconjura şi infiltra sate şi a viza locuri unde se adună civili, inclusiv copii. Autorităţile israeliene încă determină bilanţul morţilor din Kfar Sa'ad. Documentele au fost găsite asupra teroriştilor Hamas ucişi şi au fost obţinute cu NBC News. Ele includ hărţi detaliate şi arată că Hamas intenţiona să ucidă sau să ia ostatici civili.

11:58 - Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au negat rapoartele din presa națională potrivit cărora ar fi recuperat corpurile neînsuflețite ale unor ostatici, vineri, în timpul unui raid efectuat în Gaza. Purtătorul de cuvânt, Lt Col Richard Hecht, a declarat: ”Această afirmație nu este corectă. Nu deținem nicio informație cu privire la această situație.”

11:35 - AFP a compilat o listă cu peste 100 de străini care au fost confirmați morți, dispăruți sau luați ostatici, în urma atacurilor Hamas asupra Israelului, pe baza informațiilor obținute de la autoritățile naționale. Dar mult mai mulți au o situație incertă:

  • SUA: 27 morți
  • Thailanda: 24 morți
  • Franța: 15 morți
  • Nepal: 10 morți
  • Argentina: Șapte morți
  • Ucraina: Șapte morți
  • Rusia: Patru morți
  • Marea Britanie: Patru morți
  • Chile: Patru morți
  • Austria: Trei morți
  • Belarus: Trei morți
  • Canada: Trei morți
  • China: Trei morți
  • Filipine: Trei morți
  • Brazilia: Trei morți
  • Peru: Doi morți
  • România: Doi morți
  • Australia, Azerbaidjan, Cambodgia, Irlanda, Portugalia, Spania, Elveția, Columbia, Paraguay: Un mort
  • Germania, Mexic: Mai mulți ostatici luați
  • Italia, Paraguay, Sri Lanka, Tanzania: Mai mulți dispăruți

11:10 - Iordania avertizează că evacuarea palestinienilor ar putea duce la un conflict mai larg”: Ministrul de Externe al Iordaniei a declarat că orice mișcare a Israelului de a impune o nouă evacuare a palestinienilor ar împinge regiunea spre ”abisul” unui conflict mai larg. Într-o declarație, Ayman Safadi spune, de asemenea, că blocarea ajutorului umanitar pentru Fâșia Gaza și ordinul Israelului pentru evacuarea cetățenilor din nordul teritoriului reprezintă o încălcare ”flagrantă” a dreptului internațional, transmite BBC.

11:32 - Bilanţul războiului a crescut la 1.400 de morţi de partea israeliană şi 1.800 de morţi în Gaza, potrivit celor mai recente date. ONU a avertizat că proviziile pentru echipele sale din Fâşia Gaza s-au sfârşit şi şi-a reiterat apelul către autorităţile israeliene de a permite accesul ajutoarelor umanitare în zonă. În plus, toate organizaţiile umanitare ale ONU au cerut Israelului să revină asupra ordinului său de evacuare completă a nordului Gaza în următoarele ore pentru a evita transformarea a ceea ce este deja o tragedie într-o situaţie disperată. Amintim că un jurnalist al agenţiei de presă britanice Reuters a fost ucis, iar alţi şase de la alte media internaţionale au fost răniţi în în timp ce acopereau mediatic schimburile de foc de la graniţa israeliano-libaneză.

11:07 - Un avion al ONU cu provizii medicale a aterizat în Egipt, în Arish, la o distanță de aproximativ 45 de km de granița cu Fâșia Gaza.

11:03 - Peste 1.300 de clădiri au fost distruse în Fâșia Gaza, potrivit estimărilor ONU, iar raidurile aeriene israeliene au ucis cel puțin 256 de persoane, inclusiv 20 de copii, și au rănit alte 1.788 în ultimele 24 de ore, conform spitalelor din Gaza, informează Al Jazeera.

10:39 - Alarme de rachete sună în localitățile israeliene din apropierea graniței cu Gaza, anunță presa locală. Reînceperea tirurilor de rachete dinspre Fâșia Gaza vine după o pauză de aproximativ 10 ore, un model pe care militanții din Gaza l-au replicat în ultimele trei zile. Rachetele sunt interceptate de către sistemele de apărare aeriană.

10:34 - Israelul ar putea fi prins într-un conflict pe două fronturi: Armata israeliană se luptă și în nord, dar de data aceasta cu forțele grupării Hezbollah din Liban. Mai multe detalii AICI!

10:11 - Hamas laudă Rusia: "Apreciem poziţia preşedintelui rus Vladimir Putin în ceea ce priveşte agresiunea sionistă în curs de desfăşurare împotriva poporului nostru şi respingerea asediului din Gaza, tăierea ajutoarelor şi luarea în vizor a civililor în siguranţă de acolo", se arată în declaraţia transmisă de gruparea teroristă Hamas, care deține controlul în Fâșia Gaza.

09:28 - Militanți veniți din Liban, uciși cu dronele: Numărul lor este deocamdată incert, dar se pare că ar fi făcut parte dintr-o celulă teroristă. Aceștia ar fi încercat să treacă granița din Liban pe teritoriul israelian, fiind omorâți de drone, transmite armata israeliană citată de BBC.

09:09 - Un nou ultimatum pentru evacuarea populației: Într-o declarație postată în arabă pe X, fostul Twitter, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliane (IDF), Avichay Adraee, a spus că două rute de evacuare pot fi utilizate între orele locale 10:00 și 16:00 (și ora României), “fără niciun risc”, de către civilii care se află în nordul Fâșiei Gaza și vor să se deplaseze spre sud, transmite BBC. Populația este îndemnată să se deplaseze de la Beit Hanoun, în nord, la Khan Younis, în sud. Rezidenții pot călători pe două străzi desemnate: Al-Bahr și Salah Al-Din. ”Dacă vă pasă de dumneavoastră și de cei dragi, mergeți spre sud, așa cum vi s-a indicat", a scris Avichay Adraee pe X.

08:55 - Şeful forţelor aeriene ale Hamas, Murad Abu Murad, a fost ucis într-un raid aerian efectuat în Fâşia Gaza în cursul nopţii, potrivit armatei israeliene (IDF), citate de Times of Israel. Acesta "a jucat un rol important în dirijarea teroriştilor în timpul masacrului" de la sfârşitul săptămânii trecute, ce a inclus atacatori care au intrat în Israel din aer, folosind deltaplane. În lovituri separate "extinse" în cursul nopţii, forţele de apărare israeliene afirmă că au lovit zeci de locaţii aparţinând forţelor de comando ale Hamas, care au condus infiltrarea în Israel de la 7 octombrie.

08:54 - Amintim că, în prezent, 350 de români se află în Fâșia Gaza. MAE monitorizează situația lor de acolo. Aceștia nu au putut fi deocamdată evacuați, dar se caută soluții pentru ei, potrivit purtătorului de cuvânt al MAE, Radu Filip, citat de Digi 24.

08:20 - Hamas încearcă să-i împiedice pe civilii palestinieni să evacueze zonele din nordul Fâșiei Gaza, transformându-i în scuturi umane, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, lt. col. Jonathan Conricus, citat de CNN.

07:53 - Armata israeliană ar fi penetrat pe două direcții nordul Fâșiei Gaza, dar deocamdată nu înaintează: Potrivit postului Al Arabia, armata israeliană a penetrat pe două direcții granița din nordul Fâșiei Gaza, stabilind puncte de intrare securizate, cu ajutorul tancurilor și al buldozerelor, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Informația nu a putut fi confirmată din surse independente. Forțele armate anunță, în schimb, rute pe care civilii încă pot fi evacuați și care nu vor fi atacate, transmite Biziday.

07:50 - Hamas deține cel puțin 120 de ostatici: Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au dat recent o actualizare despre situația ostaticilor. “La acest moment, IDF a confirmat că peste 120 de civili sunt ținuți ostatici în Gaza de organizația teroristă Hamas”, se arată într-o postare pe X, rețeaua socială cunoscută anterior ca Twitter.

07:44 - Mii de persoane au manifestat în centrul New York-ului pentru a cere încetarea "colonizării israeliene", vineri, şi a denunţa sprijinul Statelor Unite pentru Israel, exprimându-şi totodată temerile faţă de operaţiunile militare din Fâșia Gaza. Mai multe detalii AICI.

07:33 - ”Încercăm să nu lovim civilii”: Purtătorul de cuvânt al Forţelor Armate ale Israelului, Jonathan Conricus, a susținut că civilii palestinieni din Fâșia Gaza nu sunt duşmanii statului evreu şi că armata încearcă să nu lovească civili sau infrastructura civilă. „Încercăm să facem ceea ce trebuie, încercăm să evacuăm civili pentru a minimiza riscul pentru ei”, a precizat acesta. „Toate acestea sunt opera Hamas - noi răspundem la situaţie. Încercăm să nu lovim civilii sau infrastructura lor", a mai spus Jonathan Conricus.

07:00 - Cadavre ale israelienilor dispăruţi au fost recuperate din Gaza: Trupuri ale unora dintre israelienii capturaţi de Hamas în timpul atacului desfăşurat în urmă cu o săptămână au fost recuperate de armata israeliană, vineri, în timpul unui raid terestru în Gaza, relatează ziarele israeliene, citate de BBC.

06:15 - Armata israeliană anunţă că a lovit o ”ţintă teroristă” în sudul Libanului, aparţinând grupării Hezbollah, conform BBC. Forţele armate israeliene susţin că au acţionat după ce au interceptat două „ţinte neidentificate” deasupra oraşului nordic Haifa, care este aproape de graniţa cu Libanul, şi după ce o dronă neidentificată a intrat în nordul Israelului. O dronă militară israeliană a fost de asemenea vizată de un atac, spun israelienii. În replică, armata israeliană a lovit o şintă Hezbollah din sudul Libanului.

05:58 - Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, propune în Consiliul de Securitate ONU un proiect de rezoluţie care solicită încetarea focului în războiul Israel-Gaza, precum şi eliberarea în siguranţă a tuturor ostaticilor şi „condamnă cu fermitate toate violenţele şi ostilităţile îndreptate împotriva civililor şi toate actele de terorism”, relatează CNN. Întrebat de ce rezoluţia nu menţionează Hamas, gruparea militantă care guvernează Gaza şi care a organizat atacurile sângeroase din 7 octombrie asupra Israelului, diplomatul a spus că propunerea sa este o rezoluţie umanitară.

05:35 - Zeci de mii de persoane au părăsit Gaza de la avertismentul de evacuare al Israelului, în ultimele 24 de ore, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (OCHA). Înainte de avertisment, peste 400.000 de palestinieni au fost strămutaţi în interior. De asemenea, Programul Alimentar Mondial (WFP) a declarat că a distribuit vineri alimente pentru 135.000 de persoane aflate în adăposturi din Gaza, dar a avertizat că „rezervele umanitare se epuizează”.OCHA a adăugat că majoritatea oamenilor din Gaza nu au acum acces la apă.

00:00 - Confirmare pentru primele incursiuni terestre ale armatei israeliene în Gaza: Forţe terestre israeliene au efectuat incursiuni terestre în Fâşia Gaza – în ultimele 24 de ore, a anunţat vineri armata israeliană, înaintea unei ofensive terestre aşteptate în această enclavă palestiniană dens populată. Mai multe detalii AICI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇