Human Rights Watch: Israelul a atacat Gaza cu fosfor alb, o substanță interzisă de Convenția de la Geneva

Human Rights Watch: Israelul a atacat Gaza cu fosfor alb, o substanță interzisă de Convenția de la Geneva

Utilizarea de către Israel a fosforului alb în operațiunile militare din Gaza și Liban îi expune pe civili riscului de răni grave și pe termen lung, susţine Human Rights Watch.

Organizația a verificat videoclipuri realizate în Liban și în Gaza, pe 10 și 11 octombrie 2023, care arată mai multe explozii aeriene cu fosfor alb în portul orașului Gaza și alte două locații rurale de-a lungul graniței Israel-Liban și a intervievat două persoane care au descris un atac în Gaza, scrie Human Rights Watch.

Fosforul alb are un efect incendiar semnificativ. Utilizarea lui în Gaza, una dintre cele mai dens populate zone din lume, mărește riscul pentru civili și încalcă interdicția dreptului internațional umanitar de a pune civilii în pericol inutil.

ADVERTISING

„Folosirea fosforului alb în zone civile aglomerate creează un risc ridicat de arsuri insuportabile şi suferinţe pentru întreaga viaţă”, a declarat Lama Fakih, director pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Human Rights Watch.

Incendiary Weapons | Explainer

Miercuri, Human Rights Watch a intervievat prin telefon două persoane din zona al-Mina din orașul Gaza, care au descris niște atacuri în care a fost folosit fosforul alb.

Una dintre persoane era în stradă în acel moment, iar cealaltă se afla într-o clădire de birouri din apropiere. Ambele au văzut explozii pe cer, urmate de ceea ce au descris drept linii albe care se îndreptau spre pământ.

ADVERTISING

Cei doi martori au spus că mirosul era sufocant. Persoana care se afla în birou a declarat că mirosul era atât de puternic încât s-a îndreptat spre fereastră să vadă ce se întâmplă și apoi a filmat.

Human Rights Watch a revizuit videoclipul și a precizat că acesta a fost filmat în portul orașului Gaza și a identificat că munițiile folosite în lovitură erau proiectile de artilerie cu fosfor alb de 155 mm. Alte videoclipuri postate pe rețelele sociale și verificate de Human Rights Watch arată aceeași locație. Fumul alb dens și mirosul de usturoi sunt caracteristici ale fosforului alb.

ADVERTISING

De asemenea, Human Rights Watch a verificat două videoclipuri din 10 octombrie din două locații din apropierea graniței Israel-Liban. Fiecare prezintă proiectile de artilerie cu fosfor alb de 155 mm.

Fosforul alb se aprinde atunci când este expus la oxigenul atmosferic. Reacția sa chimică poate crea căldură intensă (aproximativ 815°C/1.500°F), lumină și fum.

Agent chimic deosebit de toxic, în contact cu pielea, fosforul alb provoacă arsuri care ajung până la os, arzând atât timp cât se află în contact cu oxigenul.

Pentru supraviețuitori, cicatricile extinse creează dizabilități fizice. Trauma atacului, tratamentul dureros care urmează și cicatricile duc la afecțiuni psihologice și excludere socială.

Autoritățile israeliene nu au comentat dacă au folosit sau nu fosfor alb în timpul luptelor în curs.

Utilizarea fosforului alb asupra oamenilor este interzisă din 1997 de Convenţia de la Geneva.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇