Israelul a bombardat Gaza cu 4.000 de tone de explozivi. Sunt peste 1.400 de morți, din care 447 de copii. Avertismentul lui Blinken

Israelul a bombardat Gaza cu 4.000 de tone de explozivi. Sunt peste 1.400 de morți, din care 447 de copii. Avertismentul lui Blinken

Cel puţin 1.417 palestinieni au fost ucişi, iar alţi 6.268 au fost răniţi în represaliile israeliene în Fâşia Gaza după atacul Hamas de sâmbătă, anunţă Ministerul palestinian al Sănătăţii.

Un bilanţ anterior anunţa 1.100 de morţi, relatează AFP şi CNN.

447 de copii şi 248 de femei au fost ucişi în atacurile aeriene israeliene, precizează ministerul.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a respins categoric asasinarea sau violenţa împotriva civililor de ambele părţi. Ele încalcă morala, religia şi dreptul internaţional, a denunţat preşedintele palestinian, joi, într-o întâlnire cu regele Abdallah al Iordaniei.

ADVERTISING

Armata israeliană (IDF) a anunţat, joi, într-un comunicat că a bombardat, începând de sâmbătă, enclava palestiniană Fâşia Gaza, aflată sub controlul mişcării islamiste Hamas, cu 4.000 de tone de explozivi.

”Aproximativ 6.000 de bombe au fost lansate deasupra Fâşiei Gaza, cu o greutate totală de 4.000 de tone de explozivi”, de la începutul represaliilor israeliene faţă de atacul lansat de Hamas sâmbătă.

”Sute de terorişti” au fost ucişi, susţine IDF.

Mesajul lui Blinken: Israelul are dreptul să se apere

Pe de altă parte, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a venit joi în Israel în semn de solidaritate.

ADVERTISING

El a declarat, în conferinţa de presă susţinută alături de premierul Benjamin Netanyahu, că "Israelul are dreptul să se apere", dar în acelaşi timp contează şi cum face acest lucru, o aluzie la controversa stârnită de faptul că atacurile aeriene israeliene ucid civili palestinieni în Gaza, relatează The Guardian.

"Ştim că Hamas nu reprezintă poporul palestinian", a spus Blinken, adăugând că gruparea militantă conduce Fâşia Gaza în mod represiv. De asemenea, şeful diplomaţiei americane a spus că este de acord cu premierul Netanyahu care a afirmat că Hamas este "ca ISIS".

ADVERTISING

"Hamas are o singură agendă - să distrugă Israelul şi să ucidă evrei", a arătat secretarul de stat american.

Secretarul de Stat american a mai spus că a venit în Israel în calitate de oficial american, dar şi "ca evreu".

Cu toate acestea, el a avertizat că trebuie luate măsuri de precauţie pentru a evita rănirea civililor de orice naţionalitate.

"De aceea deplângem pierderea fiecărei vieţi civile", a arătat Blinken. "Au fost ucişi civili de orice credinţă, de orice naţionalitate", a continuat el.

Bilanţul americanilor ucişi în Israel a crescut la cel puţin 27 de persoane.

Turneul lui Blinken în Orientul Mijlociu are ca scop să împiedice extinderea conflictului cu militanţii palestinieni din Hamas, în condiţiile în care Israelul a declanşat cea mai puternică campanie de bombardamente din istoria de 75 de ani a conflictului cu palestinienii, promiţând să anihileze Hamas - care conduce în Fâşia Gaza.

Diplomatul Washingtonului va încerca, totodată, să contribuie la eliberarea ostaticilor răpiţi de Hamas, unii dintre ei presupuşi a fi americani, şi să avanseze discuţiile cu israelienii şi egiptenii privind asigurarea unui coridor de siguranţă pentru evacuarea civililor din Gaza, înainte de o posibilă invazie terestră israeliană.

Totodată, călătoria lui Blinken urmăreşte să trimită un mesaj de descurajare Iranului, care sprijină Hamas, pentru a nu se implica în conflict.

După Israel, Blinken se va îndrepta spre Iordania pentru a se întâlni cu regele Abdullah şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇