Gaza a rămas fără curent, Israelul își face Guvern de război, civilii cer să nu plătească ei cu viețile războiul (Video)

Gaza a rămas fără curent, Israelul își face Guvern de război, civilii cer să nu plătească ei cu viețile războiul (Video)

Gaza nu mai are curent electric, după ce singura sa centrală a rămas fără combustibil.

De sâmbătă, de la atacul Hamas, Israelul a început asediul Fâșiei Gaza și i-a tăiat aprovizionarea cu electricitate, combustibil, mâncare, apă și alte bunuri.

Situația pentru civili este critică.

„Este foarte dificil. Nu avem apă, nu avem internet, nu avem electricitate. Am încercat să mergem până la cel mai apropiat supermarket, dar nu eram în siguranță, din cauza exploziilor”, a povestit pentru BBC Kamal Mashharawi, un locuitor din Gaza care se adăpostește într-un beci împreună cu alți 45 de oameni.

ADVERTISING

Copiii săi sunt răniți și el are probleme la plămâni. A pierdut mai mulți membri ai familiei și pe ceilalți nu-i poate contacta pentru că nu mai există internet. Spune că inima îi tresare la fiecare lovitură și că se întreabă dacă el este „următorul care va fi ucis”.

„Nu cred că civilii merită să moară, ar trebui să fie lăsați în afara conflictului. Nu pot să învinovățesc Hamas, nu pot să învinovățesc Israelul, dar ce pot să spun e că noi, civilii, suntem afectați. Noi suntem cei care nu suntem parte în conflict, dar plătim prețul”, a mai spus bărbatul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Miercuri, armata israeliană a bombardat Universitatea islamică din Gaza întrucât susține că aceasta este utilizată de militanţii Hamas ca loc de pregătire a agenţilor de informaţii militare şi pentru dezvoltarea şi producerea de arme.

Mişcarea palestiniană Hamas a strâns bani pentru operaţiuni de terorism la conferinţele Universităţii din Gaza, a mai transmis armata israeliană.

Israelul a descris această universitate drept „un centru militar şi operaţional important” al Hamas, gruparea care conduce Fâşia Gaza şi care a lansat în weekend un atac masiv, soldat cu cel puţin 1.200 de morţi în Israel, majoritatea fiind civili.

ADVERTISING

Între timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat, împreună cu liderul Partidului Unităţii Naţionale Benny Gantz, că formează un Guvern de urgenţă şi un Cabinet de război, relatează CNN.

Benny Gantz, un fost ministru al Apărării, urmează să i se alăture lui Netanyahu şi actualului ministru al Apărării Yoav Gallant într-un „Cabinet de managementul războiului”, anunţă într-un comunicat cei doi.

Acest Guvern nu va adopta nicio lege şi nu va lua nicio decizie care să nu privească desfăşurarea războiului, anunţă ei în comunicat.

Astfel, o reformă controversată a justiţiei a lui Netanyahu nu va face obiectului acestui nou Guvern.

CNN scrie că nu există informaţii cu privire la intrarea în acest Guvern a liderului opoziţiei israleiene Yair Lapid, şeful Partidului Yesh Atid.

Numărul deceselor înregistrate în Fâşia Gaza a urcat miercuri la 1.055, după intensificarea bombardamentelor israeliene asupra enclavei palestiniene, potrivit Ministerului Sănătăţii palestinian.

Alte 5.184 de persoane au fost rănite în timpul ripostei forţelor israeliene împotriva Fâşiei Gaza.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇