Război în Israel (Foto&Video): Netanyahu bombardează masiv Gaza și anunță că schimbă Orientul Mijlociu. Hamas amenință că execută ostaticii live. Rachete trase și din Liban

Război în Israel (Foto&Video): Netanyahu bombardează masiv Gaza și anunță că schimbă Orientul Mijlociu. Hamas amenință că execută ostaticii live. Rachete trase și din Liban

„Cel mai letal atac împotriva evreilor de după Holocaust”, aşa descrie trimisul special al SUA pentru antisemitism, Deborah Lipstadt, loviturile Hamas asupra Israelului. Iar doi membri de rang înalt ai armatei israeliene au comparat atacurile din weekend cu atentatele din 11 septembrie 2001, în timp ce fostul premier Naftali Bennett spune că ce se întâmplă acum e de 100 de ori mai rău decât Yom Kippur.

Oficialii au anunţat luni seară că cel puțin 900 de israelieni au fost uciși și peste 2.400 răniți, fiind cele mai grave pierderi de la războiul arabo-israelian din 1973. Dar bilanţul real ar putea fi mult mai mare. În Gaza deja a crescut la cel puţin 690 de morți, printre care 140 de copii și 105 femei, și 3.700 de răniți.

Iată cum a fost păcălit Israelul. O operațiune ca-n filme și un eșec major pentru spionaj. Oficial din Armată: „Este un 11 septembrie al nostru. Ne-au prins!”

Purtătorul de cuvânt al Armatei Israelului (IDF) susţine că trupele terestre au preluat controlul în toate comunitățile de la graniţă, "dar s-ar putea să mai fie teroriști în zonă". În paralel, forțele aeriene atacă ținte Hamas din Fâșia Gaza cu toată forța. În total, Israelul a înrolat un număr record de 300.000 de rezerviști în răspunsul său armat și premierul Benjamin Netanyahu a jurat că odată cu distrugerea Hamas va schimba cu totul Orientul Mijlociu.

Totuşi, ostaticii israelieni şi străini luaţi de Hamas limitează opțiunile israelienilor, aşa că acesta şi-a avertizat ţara să se pregătească pentru un conflict „lung și dificil”. Dacă la prânz liderii Hamas se arătau dispuși să negocieze eliberarea unor femei şi copii, pe seară, după loviturile Israelului, au amenințat că vor ucide rând pe rând ostaticii live dacă bombardamentele nu încetează. În schimb, s-au arătat deschiși pentru negocierea unui armistițiu, posibilitate pe care înainte o respingeau.

ADVERTISING

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a ordonat o blocadă totală asupra Fâşiei Gaza: "fără electricitate, fără alimente, fără combustibil". "Ne luptăm cu nişte animale umane şi acţionăm în consecinţă!".

Conflictul are impact global, alte țări raportând cetățeni uciși, răpiți sau dispăruți, printre care SUA, Brazilia, Marea Britanie, Franța, Germania, Irlanda, Mexic, Nepal, Thailanda, Ucraina și Rusia. Şi 900 de români solicită evacuarea din Israel şi Fâşia Gaza. Iar un militar cu dublă cetățenie, israeliană și română, a murit în timpul confruntărilor cu Hamas.

Iranul susţine oficial că nu a fost implicat în ofensiva Hamas, dar Wall Street Journal scrie că serviciile de informații iraniene „au dat undă verde” pentru atac, în timpul unei întâlniri cu militanții la Beirut, pe 2 octombrie. E implicat și Libanul, de unde au fost luni lansate mai multe rachete spre nordul Israelului. SUA au avertizat Hezbollah să nu se implice în conflict.

Pe plan economic, prețurile petrolului sunt în creștere, din cauza temerilor că războiul ar putea perturba producția din Orientul Mijlociu, iar Banca Israelului va vinde până la 30 de miliarde de dolari în valută, pentru a susține moneda naţională.

spotmedia.ro v-a relatat în format LIVE TEXT cu cele mai importante evenimente ale celei de-a treia zi a războiului din Israel:

23:58 - Preşedintele american Joe Biden anunţă luni că „probabil cetăţeni americani se află între persoanele ţinute ostatice de către Hamas” şi că administraţia sa colaborează cu autorităţile israeliene să le elibereze.

Şeful statului american anunţă într-un comunicat că cel puţin 11 americani au fost ucişi în ofensiva grupării islamiste palestiniene, o veste „sfâşietoare”. Washingtonul nu ştie unde se află trei cetăţeni americani, mai anunţă el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

23:29 - Ministerul Sănătăţii din Gaza acuză armata israeliană că a atacat şi distrus complet 11 ambulanţe. Instituția anunţă că se află în legătură şi colaborează cu organizaţii globale şi umanitare pentru a acoperi lipsa de medicamente din spitale, de echipamente medicale şi de combustibil.

23:10 - Axios citează surse potrivit cărora Netanyahu i-ar fi spus lui Biden că urmează să lanseze o companie terestră în Gaza. „Trebuie să intrăm. Nu putem negocia acum. Trebuie să-i descurajăm”.

Potrivit acelorași surse, Biden nu ar fi încercat să-l facă să se răzgândească.

22:39 - Un oficial de rang înalt al Hamas, Moussa Abu Marzouk, a spus într-un interviu telefonic cu jurnaliștii Al Jazeera că gruparea este „deschisă la ceva de genul” și la „orice dialog politic”, atunci când a fost întrebat dacă ar fi de acord să discute un posibil armistițiu. Marzouk a susținut că Hamas „și-a atins țintele”.

22:28 - MAE anunţă că alţi 115 cetăţeni români au revenit în ţară, luni, din Israel, cu o cursă a unei companii aeriene private.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.

22:22 - Israelul anunță 900 de morți, după ce peste 100 de cadavre au fost găsite la Beeri, o comunitate agricolă mică, unde gruparea islamistă palestiniană Hamas a luat ostatici, duminică. Printre morți se numără și cel puţin 85 de soldați. Numărul răniților anunțat anterior era de 2.400.

ADVERTISING

De cealaltă parte, bilanțul morților a ajuns în Gaza la 690 de morți, printre care 140 de copii și 105 femei, și 3.700 de răniți. Ministerul Apărării din Israel a anunțat că a ucis alte sute de „teroriști palestinieni” pe teritoriul israelian, iar câteva ore mai târziu surse citate de presă au spus că ar fi vorba de peste 1.500 de „teroriști palestinieni”.

22:10 - Netanyahu s-a adresat națiunii în prima apariție publică de sâmbătă noapte: „Suntem în a treia zi a operațiunii. O operațiune pentru casa noastră, un război pentru a ne asigura existența, un război pe care îl vom câștiga. Acest război a fost adus asupra noastră de un dușman abject, de bestii care sărbătoresc uciderea femeilor, copiilor și bătrânilor.

Atrocitățile comise de Hamas nu au fost văzute de la atrocitățile ISIS încoace. Copii legați și executați cu familiile lor, fete și băieți tineri împușcați în spate, executați și alte atrocități pe care nu le mai descriu.

Am știut dintotdeauna ce e Hamas. Acum știe și restul lumii. Hamas e ISIS. Și îi vom învinge exact cum lumea luminată a învins ISIS”.

21:46 - Ministerul Apărării a publicat imagini cu atacul lansat azi asupra cartierului Rimal din Gaza, despre care spune că e „cuibul terorii”, de unde Hamas a lansat atacurile asupra Israelului.

21:41 - Ministerul Apărării din Israel spune că mai multe rachete au fost trase din Liban în nordul țării. Nu există victime.

21:30 - Fostul premier israelian Naftali Bennett spune că răzbiul cu Hamas „este de 100 de ori mai rău decât Yom Kippur, pentru că aici vorbim de crimă, de uciderea bebelușilor, a fetițelor, a băieților, lucruri greu de cuprins. (…) Nu am mai spus așa ceva până acum. Nu mi-am imaginat că vor veni să măcelărească, să taie gâtul copiilor. Sunt animale, nu inamici ai statului. Trebuie să ne comportăm cu ei ca și cum ar fi naziști. Ce le-am face naziștilor, să le facem lor. E cea mai grea perioadă din istoria statului”.

21:22 - Hamas ameninţă într-un comunicat să ucidă ostaticii israelieni din Fâşia Gaza. Un purtător de cuvânt al Brigăzilor Ezzzedin al-Qassam, Abu Obeida, declară într-o înregistrare audio publicată că acesta este un răspuns la atacuri aeriene intensive ale Israelului vizând zone civile: „De fiecare dată când poporul nostru va fi luat ca ţintă fără avertisment, asta va antrena execuţia unuia dintre ostaticii civili. Am decis să punem capăt acestui lucru, iar începând de acum declarăm că orice ţintire a poporului nostru în casele lui fără un avertisment prealabil va antrena, din nefericire, execuţia unui ostatic dintre civilii pe care-i deţinem”.

20:44 - Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că peste o mie de cadre medicale din România şi-au exprimat disponibilitatea de a merge să acorde asistenţă medicală în Israel, în condiţiile în care această ţară se află într-un conflict armat.

„Înscrierile merg foarte rapid. Am avut aceeaşi reacţie foarte bună şi atunci când a fost cutremurul acela major, în Turcia. Peste o mie de persoane s-au înscris, medici şi asistenţi medicali. Trebuie să fii pregătit, să poţi face şi să trimiţi astfel de echipe, dacă este cazul, e bine să existe şi ca un exerciţiu de solidaritate umană astfel de lucruri. Aţi văzut că şi la spitale din Israel personalul a venit la lucru fără să îi cheme nimeni. Să ştiţi că şi la noi s-a întâmplat la fel, când s-a întâmplat la Crevedia” a declarat Alexandru Rafila, luni seară, la Medika Tv.

20:00 - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan avertizează Israelul împotriva unui atac „nediscriminat” în Fâşia Gaza: „Lovirea colectivă şi în mod nediscriminat a locuitorilor (Fâşiei) Gaza nu va face decât să crească suferinţele şi să consolideze spirala violenţei în regiune”.

19:16 - Răspunsul Israelului la atacurile lansate de gruparea militantă islamistă Hamas „va schimba Orientul Mijlociu", a declarat luni premierul israelian Benjamin Netanyahu, într-o întâlnire cu câțiva importanţi oficiali locali din sudul Israelului.

Cu ce se va confrunta Hamas va fi dur şi teribil (…), vom schimba Orientul Mijlociu. Suntem deja în plină campanie, însă acesta este doar începutul. Îi vom învinge cu forţa, o forţă enormă”.

19:00 - Israelienii anunță că bilanțul a ajuns la cel puțin 800 de morți și 2.400 de răniți. În rândul palestinienilor bilanțul la acest moment este de 560 de morți și 2.900 de răniți.

18:56 - Premierul scoțian Humza Yousaf a declarat luni că părinții soției sale sunt „prinși în capcană" în Gaza. „După cum știți, soția mea este palestiniană, mama și tatăl ei, socrii mei, care locuiesc în Dundee, trăiesc în Scoția, se aflau în Gaza, ei se tem că în prezent sunt blocați în Gaza", a declarat Yousaf, adăugând că socrii săi au fost sfătuiți de autoritățile israeliene să plece deoarece „Gaza va fi efectiv distrusă". Detalii AICI.

18:50 - Un reprezentant al mişcării islamiste palestiniene Hamas la Doha, Husam Badran, a respins orice negociere cu Israelul pentru acest moment: „Operaţiunea militară continuă, iar rezistenţa Brigăzilor Al-Qassam (braţul armat al Hamas) continuă să apere drepturile poporului nostru, aşadar nicio negociere nu este posibilă în prezent în problema prizonierilor sau în alte (probleme) cu Israelul”.

18:45 - În total 35 de asociaţii studenţeşti de la celebra Universitate americană Harvard acuză, într-un comunicat, Israelul de faptul că este „vinovat de violenţele care se desfăşoară” în prezent, din cauza „regimului de apartheid” pe care-l impune palestinienilor. Comunicatul lor a stârnit numeroase controverse în spațiul online. Detalii AICI.

18:20 - Premierul Benjamin Netanyahu a postat imagini de la atacurile israeliene asupra pozițiilor Hamas: „Am început, Israelul va câștiga”, a scris el.

התחלנו. ישראל תנצח 🇮🇱

Publicată de ‎Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו‎ pe Luni, 9 octombrie 2023

17:15 - Comisia Europeană a anunțat, luni, că toate plățile către Ramallah sunt suspendate și pune în revizuire tot ajutorul pentru dezvoltare acordat palestinienilor. Oliver Várhelyi, comisarul UE pentru vecinătate și extindere, a declarat că 691 de milioane de euro care ar fi fost destinați ajutorului au fost blocați.

„Toate plățile sunt suspendate imediat. Toate proiectele sunt supuse revizuirii. Toate noile propuneri de buget, inclusiv pentru 2023, sunt amânate până la noi ordine. Evaluare cuprinzătoare a întregului portofoliu”, a transmis politicianul, pe X.

16:10 - Israelul a înrolat un număr record de 300.000 de rezerviști în răspunsul său la atacul de pe mai multe fronturi al grupului Hamas din Gaza.

15:25 - Încep să apară mai multe informații despre naționalitatea victimelor. SUA au confirmat că 9 cetățeni americani se află printre cei uciși, în timp ce Marea Britanie spune că bilanțul confirmat la acest moment este de peste 10 britanici.

14:58 - Toate pelerinajele în Ţara Sfântă programate în următoarea perioadă vor fi suspendate şi amânate până la restabilirea condiţiilor depline de siguranţă pe teritoriul statului Israel, a transmis Patriarhia Română.

14:50 - Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene se vor reuni, marţi, la Bruxelles, pentru a discuta urgent despre situaţia din Israel şi din regiune, a anunţat Josep Borrell.

14:44 - Numărul răniților după atacurile Hamas a ajuns la 2.506 persoane. Potrivit Ministerului Sănătăţii din Israel, 578 de răniţi sunt în continuare internaţi, dintre care 157 sunt în stare gravă.

14:37 - Hamas negociază eliberarea unor ostatici israelieni (femei cu copii), în schimbul eliberării a 36 de femei și copii palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

14:21 - Statul israelian este îndreptăţit să îşi apere ţara cu toate forţele, spune premierul Marcel Ciolacu. El amintește că un militar israelian, care are și cetățenie română, a murit în timpul confruntărilor cu Hamas.

14:13 - Kremlinul s-a declarat extrem de îngrijorat de evenimentele recente din Israel şi din teritoriile palestiniene, avertizând că situaţia ar putea escalada într-un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu. "Credem că este necesar să aducem situaţia pe o cale paşnică cât mai curând posibil, deoarece continuarea unei astfel de runde de violenţe comportă riscul unei noi escaladări şi al extinderii acestui conflict", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

14:06 - Steagul Israelului va fi proiectat, luni seara, între orele 20:00 și 24:00, pe fațada Palatului Parlamentului, în semn de solidaritate cu acestă țară, au decis membrii conducerilor celor două camere ale Legislativului. Iar la Braşov literele de pe Tâmpa și clădirea primăriei vor fi iluminate în culorile steagului Israelului.

13:45 - Preşedintele USR Cătălin Drulă cere adoptarea în şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului de marţi a unei declaraţii de solidaritate cu statul Israel şi de condamnare a atacurilor din partea Hamas.

13:39 - Ajutorul german pentru dezvoltare promis teritoriilor palestiniene este suspendat temporar. Ministerul german al Dezvoltării promisese aproximativ 125 de milioane de euro pentru teritoriile palestiniene pentru anul acesta și anul viitor.

13:30 - Un militar cu dublă cetățenie, israeliană și română, a murit în timpul confruntărilor cu Hamas, confirmă Ministerul român al Afacerilor Externe. „Suntem profund întristați de pierderea unui cetățean cu dublă cetățenie, israeliană și română, care deservește în IDF”. MAE transmite „sincere condoleanțe familiei victimei”.

13:18 - Una dintre rachetele lansate de Hamas, luni la prânz, a căzut în apropierea aeroportului Ben Gurion din Tel Aviv, fără a face victime. Imagini postate pe reţelele sociale arată fumul care iese dintr-un câmp deschis din zona aeroportului, unde mii de persoane, inclusiv români, s-au adunat pentru a se întoarce acasă. Racheta nu a avut niciun impact asupra aeroportul Ben-Gurion, a declarat un purtător de cuvânt al Autorității Aeroporturilor din Israel.

13:05 - Banca Israelului va vinde până la 30 de miliarde de dolari în valută pe piața deschisă, pentru a menține stabilitatea monedei naţionale. Mișcarea a avut efect şi a calmat rapid piața, iar shekelul și-a revenit după o depreciere abruptă de dimineaţă.

12:41 - Un al doilea val de rachete a fost tras asupra orașelor israeliene în decurs de o oră. Sirenele au sunat în zeci de orașe din Israel, la aproximativ jumătate de oră după primul bombardament de la prânz. Cel puţin trei explozii au fost auzite în Ierusalim.

12:33 - Ministrul Apărării Yoav Gallant: "Am ordonat un asediu complet asupra Fâșiei Gaza. Fără energie, fără hrană, fără gaz, totul este închis. Luptăm cu nişte animale umane și acționăm în consecință".

12:22 - Austria îşi suspendă ajutorul pentru palestinieni, în valoare de aproximativ 19 de milioane de euro, a anunţat ministrul de Externe, Alexander Schallenberg.

12:14 - Războiul a generat 123.000 de strămutaţi în Fâşia Gaza, a anunţat Oficiul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al ONU (OCHA).

12:06 - 900 de români solicită evacuarea din Israel, respectiv Fâşia Gaza. Este vorba de aproximativ 800 de români din Israel şi în jur de 100 de persoane din Fâşia Gaza, acestea din urmă provenind din familii mixte, spune ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu. Până luni dimineaţa, peste 800 de cetăţeni români au fost repatriaţi din Israel.

12:00 - Un nou val de rachete a fost tras din Gaza către Israel. Sirenele au sunat în zeci de orașe, inclusiv în Ierusalim și Tel Aviv.

11:57 - Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că există un site funcţional unde voluntarii se pot înscrie pentru a da ajutor statului Israel. ”Avem o ofertă din partea Societăţii Române de Terapie Intensivă pentru organizarea unor echipe medicale”, a mai spus ministrul, el precizând că se pregătesc şi cu o cantitate de sânge. Medicii şi asistenţii medicali care doresc să devină voluntari în echipe de asistenţă medicală trebuie să completeze acest formular.

11:43 - Polonia şi Ungaria au început să-şi evacueze cetăţenii din Israel.

11:38 - Pelerinii români aflaţi în Israel s-au întors deja cu bine acasă, într-o mare proporţie, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. "Într-o foarte mare proporţie, pelerinii români s-au întors deja cu bine acasă. Alaltăieri aproape 300, ieri la fel. Cei care urmează să se întoarcă sunt cazaţi în locuri sigure şi vor reveni cu zboruri ce decolează în funcţie de aprobările autorităţilor militare. Patriarhia Română a comunicat de la începutul conflictului în mod constant cu MAE şi cu Ambasada României în Israel, în mod direct cu excelenţa sa domnul ambasador Radu Ioanid", a precizat Bănescu.

11:30 - Purtătorul de cuvânt al Armatei Israelului (IDF) susţine că trupele terestre au preluat controlul în toate comunitățile de la graniţă, "dar s-ar putea să mai fie teroriști în zonă". Tancurile și avioanele se vor asigura să nu mai existe breșe la graniță. "Aproape am terminat evacuarea rezidenților de la granița Gazei, totuși, oraşul Sderot nu va fi evacuat încă”, a spus oficialul militar.

11:23 - Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat luni că cel puţin 493 de palestinieni au fost ucişi şi 2.751 de răniţi, în atacurile aeriene israeliene asupra enclavei.

10:41 - Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj cu prilejul Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În acest context internaţional dificil ”populismul are teren fertil pentru a manipula facil conştiinţele, iar extremismul găseşte uşor adepţi”. ”Atacurile cu caracter antisemit şi xenofob sunt intolerabile şi trebuie condamnate cu tărie şi sancţionate cu celeritate”, a transmis preşedintele.

9:50 - Doi membri de rang înalt ai armatei israeliene au comparat atacurile Hamas din weekend cu atentatele din 11 septembrie 2001 asupra SUA. „Acesta este 11 septembrie. Ne-au prins”, a declarat maiorul Nir Dinar. „Acesta ar putea fi un 9/11 și un Pearl Harbor împachetat într-unul singur. E, de departe, cea mai proastă zi din istoria israeliană. Niciodată până acum atât de mulți israelieni nu au fost uciși de un singur lucru, cu atât mai puțin de activitatea inamicului într-o singură zi””, a spus şi lt.col. Jonathan Conricus.

9:02 - Forțele israeliene luptă împotriva Hamas în 7-8 puncte din afara Gazei, a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei israeliene. Armata Israelului a susținut un briefing de dimineață în care a spus că a atacat aproximativ 1.000 de ținte în interiorul Gazei. „Este nevoie de mai mult timp decât ne-am așteptat ca să readucem lucrurile într-o poziție defensivă, de securitate”, a declarat lt.col. Richard Hecht.

8:48 - MAE anunţă că 245 de cetăţeni români, printre care şi două grupuri de pelerini, au fost repatriaţi din Israel duminică, prin intermediul a două curse operate de compania TAROM, respectiv două curse operate de o companie aeriană privată. Detalii AICI

8:39 - O şcoală aparţinând Agenţiei de Ajutorare şi Lucrări a ONU pentru Refugiaţii Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) a fost "lovită direct" şi "avariată grav" în atacurile de retorsiune ale forţelor israeliene în Fâşia Gaza.

8:05 - Ostaticii luaţi de Hamas limitează opțiunile premierului Benjamin Netanyahu de a lovi rapid şi dur. Soarta soldaților israelieni, a bătrânilor, femeilor și copiilor duși în Gaza - numărul acestora este încă neclar - complică modul în care Israelul poate riposta rapid și dur. „Realitatea crudă este că Hamas a luat ostatici ca o poliță de asigurare împotriva represaliilor israeliene, în special un atac masiv la sol și pentru a face schimb de prizonieri palestinieni”, a declarat Aaron David Miller, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace.

7:54 - Senatorul american Cory Booker era în Israel în timpul atacului de sâmbătă al militanților Hamas și s-a refugiat într-un „adăpost anti-bombă”. El a spus că erau „mulți americani” cu el în acel moment. Ambasadorul SUA la ONU a avertizat ieri că mai mulți americani ar fi fost luați ostatici sau uciși.

7:23 - Mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU au condamnat ofensiva surpriză a Hamas împotriva Israelului, însă Statele Unite au regretat lipsa de unanimitate la această reuniune de urgenţă cu uşile închise. Americanii au cerut tuturor membrilor Consiliului să condamne cu fermitate "actele odioase de terorism" ale Hamas. "Un număr bun de ţări a condamnat atacurile Hamas. Dar, evident, nu toate", a declarat presei reprezentantul SUA, Robert Woods, la finalul reuniunii. "Puteţi cu siguranţă să identificaţi una dintre ele fără ca eu să spun nimic", a adăugat el, referindu-se în mod clar la Rusia.

7:02 - „Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă eram președinte” - Donald Trump a atribuit atacul Hamas asupra Israelului slăbiciunii SUA sub conducerea lui Joe Biden.

6:51 - Iranul susţine că nu a fost implicat în atacul Hamas din sudul Israelului. „Susţinem cu tărie şi neclintit Palestina; totuși, nu suntem implicați în răspunsul Palestinei, deoarece este luat doar de Palestina însăși”, a transmis misiunea iraniană la ONU. „Măsurile ferme luate de Palestina constituie o apărare cu totul legitimă împotriva a șapte decenii de ocupație opresivă și a crimelor odioase comise de regimul sionist ilegitim”, adaugă sursa citată. Totuşi, Wall Street Journal scrie că înalți oficiali ai Hamas și Hezbollah i-au declarat că serviciile de informații iraniene „au dat undă verde” pentru atac, în timpul unei întâlniri cu militanții la Beirut, pe 2 octombrie. Ofițerii din Gărzile Revoluționare iraniene ar fi lucrat cu Hamas-ul din august pentru a plănui o invazie aeriană, terestră și maritimă a Israelului.

6:45 - Rezerviștii armatei israeliene sunt blocați în străinătate şi se chinuie să găsească zboruri spre ţară pentru a se alătura armatei. Cum multe companii aeriene internaționale și-au anulat zborurile către Israel, singura lor opțiune pentru a se întoarce acasă a rămas compania națională El Al în majoritatea cazurilor. Mulți dintre acești rezerviști s-au mobilizat prin intermediul grupurilor WhatsApp pentru a organiza zboruri speciale charter.

6:36 - Forțele aeriene ale Israelului atacă ținte Hamas din Fâșia Gaza, potrivit purtătorului de cuvânt al IDF. Potrivit anunțului, o clădire care găzduiește agenți Hamas și mai multe sedii generale ale Hamas au fost atacate.

6:30 - „Cel mai letal atac împotriva evreilor de după Holocaust”, aşa descrie trimisul special al SUA pentru antisemitism, Deborah Lipstadt, loviturile Hamas asupra Israelului. Ea a spus că „nu există nicio justificare” pentru „terorismul odios, barbar împotriva civililor israelieni” și pentru uciderea în masă. „Nimeni nu are dreptul să-i spună Israelului cum să se apere și să prevină și să descurajeze viitoarele atacuri. Așa cum a declarat (președintele SUA Joe Biden - n.red.): „Statele Unite sunt alături de Israel. Nu vom renunța vreodată să-i sprijinim... dreptul de a se apăra pe sine și pe oamenii săi. Punct.”

6:23 - Atacul Hamas a fost cel mai mare eșec al serviciilor de informații israeliene din ultimii 50 de ani - scrie Bloomberg.

6:12 - Prețurile petrolului sunt în creștere, din cauza temerilor că războiul ar putea perturba producția din Orientul Mijlociu. West Texas Intermediate, punctul de referință pentru petrolul american, a crescut cu peste 4% la peste 86 de dolari pe baril. Israelul și teritoriile palestiniene nu sunt producători de petrol. Dar regiunea Orientului Mijlociu produce aproape o treime din oferta globală.

6:01 - Casa Albă anunţă că „mai mulți” americani au fost uciși în Israel, deși nu a oferit un bilanţ exact. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate spune că guvernul american monitorizează îndeaproape situația și menține legătura cu autoritățile locale din Israel.

5:34 - Atacul surpriză de sâmbătă dimineața a început cu un tir de rachete din Gaza spre Israel. Unele dintre aceste rachete au reușit să-și croiască drum prin sistemul sofisticat de apărare aeriană al Israelului. Iată ce este Domul de Fier şi cum funcționează sistemul de apărare aeriană al Israelului (Infografic)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇