Israelul e oficial în stare de război. 24 de ore pentru evacuare la granița cu Gaza. Creștere bruscă a numărului morților. SUA mută nave și avioane militare (Video)

Israelul e oficial în stare de război. 24 de ore pentru evacuare la granița cu Gaza. Creștere bruscă a numărului morților. SUA mută nave și avioane militare (Video)

La primele ore ale zilei de duminică, armata israeliană încă lupta pentru eliberarea ultimelor case și locații ocupate de teroriști. După care, a spus un purtător de cuvânt al armatei, va fi închisă granița și Hamas va fi lovit „cum nu am mai făcut-o niciodată”. Pentru evacuarea locuitorilor de la granița cu Gaza, armata are 24 de ore.

Peste zi, guvernul s-a întrunit de urgență și a votat trecerea oficială a ţării în stare de război, ceea ce îi permite să desfășoare „activităţi militare semnificative”.

Cabinetul israelian s-a reunit și sâmbătă seara, când a decis oprirea furnizării de electricitate, combustibil şi mărfuri către Gaza. „Începem un război lung şi dificil”, a spus premierul Benjamin Netanyahu.

Și Consiliul Naţional de Securitate al Israelului i-a avertizat pe israelienii care locuiesc în străinătate să fie în alertă, fiind posibile atacuri legate de războiul actual cu Hamas. De altfel, în Egipt, în urma unui atac armat, doi turiști israelieni au fost uciși.

Bilanțul de război din Israel a ajuns la peste 700 de morți și peste 2.048 de răniți, din care 19 sunt în stare critică și 326 în stare gravă. În ce privește ostaticii luați de Hamas, nu se știe o cifră oficial, dar media locală vorbește de circa 100 de persoane, printre care și copii. De cealaltă parte, 413 palestinieni au fost ucişi şi alţi peste 1.700 au fost răniţi, majoritatea în Fâșia Gaza.

Duminică dimineață a reacționat și China, care și-a reafirmat poziția tradițională față de conflictul palestiniano-israelian. Iar SUA au anunțat că vor trimite mai multe nave și avioane militare mai aproape de Israel în semn de susținere.

ADVERTISING

Israelul a anunțat sâmbătă că e în război după ce aripa armată a Hamas, mişcarea islamistă aflată la putere în Gaza, a lansat peste 5.000 de rachete ce au lovit inclusiv clădiri din Tel Aviv. Începând de sâmbătă seara, a fost instituită starea de urgenţă civilă naţională, iar Netanyahu a promis răzbunare și a cerut populației să părăsească Gaza înainte de începerea ofensivei israeliene.

spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente din ziua a doua de război în Israel:

23:51 - Compania aeriană low-cost Wizz Air a anunțat că anulează toate zborurile către și dinspre Tel Aviv până la o notificare ulterioară.

23:45 - Paramedicii au găsit cel puțin 260 de cadavre la locul unui festival de muzică israelian care avea loc într-o zonă rurală din apropierea graniței dintre Gaza și Israel. Mii de oameni se aflau aici sâmbătă dimineața, când au venit militanții Hamas și au împușcat la întâmplare în mulțimea de oameni sau au luat ostatici, relatează CNN şi Associated Press. Unii dintre participanți au reușit să se ascundă în livezile din apropiere, dar sute dintre ei au fost uciși.

23:12 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat în discursul video transmis duminică seara că doi cetăţeni ucraineni au fost ucişi în Israel, în timp ce alţi cinci au fost localizaţi în sudul ţării, iar autorităţile au primit peste 100 de solicitări de ajutor.

22:13 - UEFA a luat o decizie în ce privește meciurile oficiale ale Israelului din preliminariile EURO 2024.

ADVERTISING

21: 59 - Un palestinian militant, lider al Jihadului Islamic, Ziad al-Nakhala, a declarat că facţiunea sa ţine în captivitate peste 30 din israelienii care au fost răpiţi de sâmbătă. Captivii nu vor fi repatriaţi "până când toţi prizonierii noştri nu vor fi eliberaţi", a adăugat al-Nakhala, referindu-se la mii de palestinieni care se află în închisorile israeliene.

21:45 - Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că se vor deschide liste pentru cei care ar dori să se deplaseze în Israel, în cadrul unor echipe medicale, pentru a acorda ajutor sistemului sanitar de acolo. De asemenea, ministrul a precizat că s-ar putea trimite în timp relativ scurt sânge şi hemoderivate, dacă Israelul va solicita ajutor.

21:10 - Numărul palestinienilor uciși a crescut la 413.

21:06 - Joe Biden i-a spus duminică premierului israelian, Benjamin Netanyahu, că "asistența suplimentară pentru Forțele de Apărare israeliene este acum în drum spre Israel, urmând ca în zilele următoare să se acorde mai multă asistență". De asemenea, SUA vor trimite mai multe nave și avioane militare mai aproape de Israel în semn de susținere, a declarat secretarul apărării Lloyd Austin, Washingtonul considerând că ultimul atac al Hamas s-ar fi putut produce pentru a perturba o potențială normalizare a legăturilor dintre Israel și Arabia Saudită, notează Reuters.

20:41 - Încă 115 cetățeni români din Israel au revenit în țară, cu o companie aeriană privată.

20:38 - Ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, afirmă că lupte grele se duc în continuare în trei dintre localităţile atacate de Hamas, iar în alte 22 de localităţi armata israeliană a preluat controlul. El a mai spus că armata israeliană a reuşit să ucidă sute de terorişti care fie încercau să pătrundă din Gaza, fie să se întoarcă acolo. „Ne concentrăm să preluăm controlul pe teren. În paralel, ne pregătim campania militară împotriva acestor terorişti", a mai afirmat Reuven Azar.

ADVERTISING

20:22 - Preşedintele american Joe Biden a dispus un "sprijin suplimentar" din partea Statelor Unite pentru Israel, a anunţat Casa Albă duminică, potrivit AFP. Anunţuri mai specifice ar putea veni mai târziu în cursul zilei.

20:14 - Numărul israelienilor morți în atacurile Hamas a trecut de 700 de persoane.

19:11 - Opt sute de ținte Hamas au fost lovite în Gaza, sute de luptători Hamas fiind uciși și alte zeci de persoane au fost capturate, a anunțat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, potrivit Reuters.

19:09 - Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele american Joe Biden au vorbit, duminică, pentru a doua oară de la debutul războiului, transmite Haaretz. Potrivit unui comunicat, Biden "şi-a reiterat sprijinul său de neclintit pentru statul Israel".

18:58 - Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut un apel, duminică, către Israel și gruparea teroristă Hamas să „sprijine pacea” și să protejeze civilii. „Suntem pregătiți să facem tot ce putem pentru a reduce tensiunile (...). Invităm toți actorii să sprijine pacea”, a declarat Erdogan, adăugând: „Nu are niciun sens să fie atacați civilii”.

18:38 - Încep să apară informații despre victimele de naționalitate străină, relatează BBC. Nathanel Young, un britanic de 20 de ani care servea în armata israeliană, a fost ucis. Alţi doi cetăţeni britanici - Jake Marlowe şi Dan Darlington, dar și un american sunt dați dispăruți. Hersh Golberg-Polin, născut în California şi cu dublă cetăţenie americană şi israeliană, le-a trimis părinţilor săi mesajele "Vă iubesc" şi "Îmi pare rău" în timp ce avea loc atacul. De asemenea, o femeie din Germania crede că fiica ei, Shani Louk, a fost răpită de teroriști, după ce a văzut-o inconștientă într-o mașină, într-o filmare.

Și secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că guvernul american a primit informaţii potrivit cărora mai mulţi americani au murit în Israel - şi că oficialii încearcă să verifice aceste informaţii.

18:34 - Este posibil ca până la 100 de ostatici israelieni, inclusiv femei și copii, să fi fost luați în Gaza de către Hamas, ceea ce complică enorm orice operațiune militară israeliană de eliberare a acestora, notează The Guardian. Oficial, un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat doar că un "număr semnificativ" de civili și soldați israelieni sunt ținuți ostatici. Media israeliană susține că ar putea fi vorba de până la 100 de persoane.

Pe fondul imaginilor șocante cu soldați și civili israelieni îngroziți - unii însângerați, alții cu cagule și cu mâinile legate - care sunt duși de militanții Hamas, locul și soarta prizonierilor a devenit una dintre cele mai presante probleme pentru armată.

18:30 - La un briefing de presă susținut la Berlin, cancelarul german Olaf Scholz a spus că Israelul are "dreptul să se apere" în faţa atacurilor "barbare" ale Hamas și a reafirmat sprijinul "ferm şi neclintit" al Germaniei pentru statul evreu, relatează AFP. De asemenea, guvernul german a anunţat că îşi revizuieşte ajutorul de sute de milioane de euro pentru palestinieni.

17:32 - Premierul Benjamin Netanyahu a avut duminică discuţii cu cancelarul german Olaf Scholz, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu premierul italian Giorgia Meloni şi cu premierul britanic Rishi Sunak. Discuțiile au avut loc după ce Cabinetul de securitate a votat trecerea oficială a ţării în stare de război, pentru a putea desfăşura „activităţi militare semnificative”. Potrivit unui comunicat, „liderii şi-au exprimat sprijinul neclintit pentru dreptul Israelului la autoapărare”. 

16:21 - Școlile israeliene din zonele afectate vor fi închise cel puțin până marți seara, informează The Times of Israel. De asmenea, în zonele de război, grupurile sunt restricționate la 10 persoane în aer liber și 50 în interior.

15:37 - Cabinetul de securitate al Israelului a votat, duminică, trecerea oficială a ţării în stare de război, ceea ce îi permite să desfășoare „activităţi militare semnificative”, a anunțat biroul premierului, potrivit Times of Israel.

Premierul Benjamin Netanyahu declarase deja că ţara se află în război, după atacurile Hamas, dar Legea fundamentală spune că țara nu poate intra în război fără o decizie a guvernului.

În comunicat se precizează că războiul, care a făcut sute de morţi de ambele părţi de la valurile de atacuri ale Hamas de sâmbătă, urmate de lovituri israeliene ca represalii, a fost "impus Israelului printr-un atac terorist criminal din Gaza".

15:34 - Actuala violenţă dintre Hamas şi Israel "lucrează" în favoarea Rusiei, a declarat duminică preşedintele polonez Andrzej Duda, citat de Reuters. "Cu siguranţă aduce beneficii Rusiei şi agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Distrage atenţia lumii (...). Dar mai presus de toate, mă tem că va provoca, din păcate, o presiune suplimentară migratorie asupra Europei", a spus Duda într-un interviu acordat postului privat Polsat News.

15:29 - Bilanțul victimelor israeliene ale atacurilor Hamas a crescut accelerat. Ultimele informații citate de media locală vorbesc despre cel puţin 600 de israelieni ucişi, dintre care 44 de soldaţi. Creșterea bruscă vine în urma acțiunilor de la graniță ale armatei, care găsește tot mai multe persoane decedate. Ministerul Sănătăţii confirmă, de asemenea, că numărul răniţilor din spitale a ajuns la 2.048, dintre care 20 în stare critică şi 330 de răniţi grav.

14:13 - Liderii politici din Israel s-au reunit duminică într-o ședință de urgență, în timp ce palestinienii solicită o reuniune a Ligii Arabe, potrivit Sky News. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu face o evaluare a securității la sediul Armatei Israeliene (IDF) din Tel Aviv, au anunțat reprezentanții biroului său. La întâlnire participă mai mulți miniștri și înalți oficiali. Partea palestiniană a solicitat o întâlnire de urgență a Ligii Arabe. Liga are 22 de membri, inclusiv Egipt, Irak și Arabia Saudită.

14:11 - Soldaţii israelieni au misiunea de a evacua în termen de 24 de ore toţi locuitorii din zonele israeliene din jurul Fâşiei Gaza, unde "lupte eroice sunt în desfăşurare pentru eliberarea ostaticilor", a declarat duminică generalul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, citat de France Presse. "Zeci de mii de soldaţi combatanţi" sunt desfăşuraţi în această zonă "şi vom ajunge în fiecare sector unul câte unul până când vom ucide fiecare terorist prezent în Israel", a asigurat el.

14:04 - Autoritățile au actualizat bilanțul: cel puţin 350 de israelieni au fost ucişi de la începutul războiului cu Hamas.

Se trag în continuare rachete asupra comunităţilor din apropierea graniţei cu Gaza, iar o serie de clădiri din Sderot au fost lovite direct de rachete, scrie presa din Israel. Schimburile de focuri între forţele de securitate şi palestinienii înarmaţi care s-au infiltrat în Israel pe jos au loc în mai multe locaţii, iar FDI afirmă că palestinienii au intrat recent în Kibbutzul Magen. Locuitorii din unele dintre comunităţile din apropierea graniţei cu Gaza sunt în continuare asediaţi în casele lor şi aşteaptă ajutoare.

13:05 - Israelienii au făcut coadă la donarea de sânge, pentru a-i ajuta pe cei răniți.

12:54 - Un atac asupra unor turiști israelieni a avut loc în Alexandria (Egipt), informează Haaretz, citând media egipteană. Doi israelieni au murit, unul a fost rănit. A murit și ghidul egiptean.

O sursă de securitate egipteană a declarat pentru canalul de ştiri egiptean Extra News că un ofițer de poliție local a deschis focul asupra unui grup de 17 turişti care vizita Serapeumul din Alexandria. Ofiţerul de poliţie a fost arestat şi răniții au fost duşi la spital.

12:51 - Peste 300 de israelieni au fost uciși și peste 1.800 sunt răniți.

12:49 - Hamas anunță 313 palestinieni morți.

12:45 - Bursa de la Tel Aviv, în cădere după atacul Hamas.

11:38 - Ministerul Turismului din Israel afirmă că în această ţară se află în prezent aproape 130.000 de turişti străini şi că niciunul dintre aceştia nu a fost răni în urma atacurilor. ”Ministerul Turismului din Israel se ocupă să monitorizeze situaţia şi comunică toate actualizările companiilor de turism şi companiilor aeriene şi se angajează să se asigure că toţi turiştii care vizitează Israelul sunt în siguranţă şi sunt informaţi”, arată sursa citată.

11:07 - Luptătorii Hamas sunt încă prezenţi în oraşele din sudul Israelului (Ofakim, Sderot, Yad Mordechai, Kfar Aza, Be'eri, Yated şi Kissufim), iar Hamas îi sprijină cu tiruri de rachete asupra oraşelor israeliene, se arată într-un comunicat al grupării, relatează CNN.

11:02 - Armata israeliană a ucis peste 400 de terorişti palestinieni în sudul Israelului şi în Fâşia Gaza şi a capturat alte zeci de persoane în timpul luptelor care au început sâmbătă, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, citat de Times of Israel.

10:21 - Armata israeliană a anunţat că evacuează aşezări israeliene din zona de frontieră cu Gaza, informează DPA. Mii de oameni urmează să fie duşi în alte locuri din Israel, a precizat duminică purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Richard Hecht.

Armata a declarat drept zonă restricţionată zona din jurul fâşiei de coastă. Încă opt puncte au rămas în sudul Israelului unde armata căuta posibili atacatori, a spus Hecht. Gardul cu Fâşia Gaza a fost spart în 29 de puncte, toate acestea fiind acum sub control.

10:12 - Cel puțin 20 de copii au murit în Fâșia Gaza iar alți 120 au fost răniți, potrivit Ministerului palestinian al Sănătăţii, informează Al Jazeera.

09:27 - Organizaţia militantă şiită Hezbollah a revendicat atacarea Israelului dinspre Liban, informează DPA şi France Presse. "În drumul spre eliberarea a ceea ce a rămas din pământul nostru libanez ocupat şi în solidaritate cu rezistenţa palestiniană victorioasă şi cu lupta poporului palestinian, liderul brigăzii martirului (Hezbollah) Hajj Imad Mughniyeh în Rezistenţa Islamică (Hezbollah) azi dimineaţă, duminică, 8 octombrie 2023, a atacat trei poziţii ale ocupaţiei sioniste în zona Fermelor Libaneze Ocupate Shebaa", se arată într-un comunicat al grupării. Trei poziţii din Fermele Shebaa, o fâşie de pământ la graniţa libanezo-siriană şi Înălţimile Golan ocupate de Israel, au fost lovite direct, conform comunicatului.

08:54 - Germania şi Franţa iau măsuri pentru a întări securitatea în jurul sinagogilor, şcolilor şi monumentelor evreieşti, potrivit AFP. Germania întăreşte protecţia poliţiei în jurul instituţiilor evreieşti şi israeliene, în timp ce unii susţinători ai palestinienilor au ieşit pe străzile din Berlin pentru a sărbători atacul. Franţa se concentrează asupra sinagogilor şi şcolilor evreieşti din oraşele din întreaga ţară.

08:50 - Forţele israeliene au lovit 426 de ţinte din Gaza, inclusiv 10 turnuri folosite de Hamas, a declarat, duminică, într-un briefing, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului Daniel Hagari. Zeci de mii de soldaţi israelieni acţionează pe teren în zona Fâşiei Gaza, a adăugat Hagari. Un jurnalist CNN din Gaza a afirmat că au fost lovite clădirile Al Watan şi Al Aklouk, din centrul oraşului Gaza.

Conexiunea la internet continuă să fie parţial întreruptă şi alimentarea cu electricitate a fost oprită de sâmbătă.

08:49 - Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, condus de Hamas, afirmă că 256 de palestinieni au fost ucişi şi alţi 1.788 au fost răniţi. Se pare că cei mai mulţi dintre aceştia au fost ucişi în Fâşia Gaza ca urmare a loviturilor de răspuns ale Israelului.

08:20 - China a avut duminică dimineață prima reacție față de războiul din Israel. „China este profund îngrijorată de actuala escaladare a tensiunilor şi violenţelor între Palestina şi Israel şi face apel la toate părţile implicate să rămână calme şi să dea dovadă de reţinere, să înceteze imediat focul, să protejeze civilii şi să prevină deteriorarea în continuare a situaţiei”, a declarat Ministerul chinez de Externe într-un comunicat citat de AFP.

Confruntările repetate dintre Palestina şi Israel demonstrează pe deplin că „stagnarea pe termen lung a procesului de pace nu este sustenabilă", a mai spus Ministerul chinez de Externe. „Soluţia fundamentală a conflictului israeliano-palestinian constă în punerea în aplicare a soluţiei celor două state şi în crearea unui stat palestinian independent”, a subliniat acesta, reafirmând poziţia tradiţională a Chinei.

Diplomaţia chineză, care la începutul acestui an a facilitat apropierea spectaculoasă dintre Iran şi Arabia Saudită, afirmă în mod regulat că doreşte să îşi aducă contribuţia la procesul de pace israeliano-palestinian, care se află în impas din 2014.

07:47 - Artileria israeliană a lovit duminică sudul Libanului ca răspuns la tiruri din zonă, a anunţat armata israeliană într-un comunicat, informează AFP. Hamas şi alte mişcări palestiniene angajate în lupta armată împotriva Israelului sunt stabilite în sudul Libanului. Armata israeliană afirmă că una dintre dronele sale a lovit "o infrastructură a Hezbollah... în zona Muntelui Dov", de-a lungul graniţei cu Libanul.

07:45 - Statele Unite şi Israelul au avut sâmbătă o "discuţie aprofundată" despre nevoile de ajutor militar ale statului evreu în faţa ofensivei Hamas, a afirmat un înalt responsabil al Casei Albe, notează AFP. Un anunţ din partea americană este posibil chiar de duminică, dar situația este complicată, în condițiile în care una dintre camerele Congresului este paralizată după demiterea liderului său republican.

07:20 - Ministerul Sănătăţii a revizuit la 1.864 numărul israelienilor răniţi şi spitalizaţi în urma atacurilor Hamas, scrie The Times of Israel. Dintre cei răniţi, 19 sunt în prezent în stare critică, 326 sunt răniţi grav şi 359 au răni moderate. 821 de persoane sunt rănite uşor şi 20 sunt tratate pentru stres traumatic. Alţi 223 de oameni se află sub supraveghere medicală.

06:41 - Bilanțul primei zi de război din Israel este de „peste 200 de morți” și „peste 1.000 de răniți”, potrivit armatei israeliene, care a acuzat, pe rețeaua X, că „teroriştii s-au dezlănţuit şi au intrat în case, au masacrat civili". În presa israeliană, se vorbește de 250 sau chiar de 300 de morți și cel puțin 1.500 de răniți, fiind citate surse medicale.

06:32 - Lt. col. Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului, a declarat pentru CNN că duminică, la ora locală 4:15, încă se luptă, fiind eliberate ultimele case și locații. ”Să sperăm că în zori vom putea să declarăm că am restaurat, în sfârşit, suveranitatea şi ordinea în Israel. Dar nu am reuşit încă acest lucru. Şi asta este prioritatea noastră numărul unu”, a spus Conricus.

”Apoi vom închide graniţa şi ne vom asigura că nu mai vin alţi terorişti”, a adăugat el. ”Şi apoi vom începe să ne concentrăm pe a lovi Hamas cum nu am mai făcut-o niciodată”, a mai spus acesta.

Potrivit lui Conricus, ”multe sute”, posibil chiar o mie de luptători Hamas au fost implicaţi în atacurile surpriză de sâmbătă.

06:30 - Cabinetul politic şi de securitate al Israelului s-a reunit, sâmbătă seară, pentru a stabili răspunsul ţării la atacurile surpriză ale Hamas, relatează CNN. ”Începem un război lung şi dificil. Războiul ne-a fost impus de un atac sângeros al Hamas”, a afirmat la final premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Potrivit informațiilor transmise la finalul reuniunii, prima fază a reacției Israelului „se termină în aceste ore cu distrugerea majorităţii forţelor inamice” care au intrat pe teritoriul israelian. De asemenea, au fost luate decizii pentru „distrugerea capacităţilor militare şi guvernamentale ale Hamas şi ale Autorităţii Palestiniene”. Printre măsurile luate de cabinet se numără oprirea furnizării de electricitate, combustibil şi mărfuri către Gaza.

06:24 - Într-o postare pe X, premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat populația să părăsească Gaza, deoarece Israelul va transforma părți din ea „în ruine”. El a mai spus că „toate locurile în care Hamas este desfășurată, se ascunde și operează, vor fi transformate în dărâmături”. „Le spun locuitorilor din Gaza: Plecați acum, pentru că vom acționa în forță peste tot", a transmis premierul.

06:20 - Consiliul Naţional de Securitate al Israelului i-a avertizat pe israelienii care locuiesc în străinătate să fie în alertă, fiind posibile atacuri legate de războiul actual cu Hamas, relatează Times of Israel şi The Guardian. Într-un comunicat, Consiliul avertizează că sărbătorile Simhat Torah ar putea fi un pretext pentru cei care doresc să facă rău israelienilor sau evreilor din străinătate.

06:15 - Poliţia metropolitană din Londra a declarat că are cunoştinţă de un "număr de incidente" legate de conflictul din Israel. Ca urmare, forţele de ordine au sporit numărul patrulelor de poliţie în anumite zone din Londra. Şi poliţia statului New York și-a intensificat protecţia comunităţilor evreieşti şi a sinagogilor, a declarat guvernatoarea Kathy Hochul.

06:12 - Secretarul de stat american Antony Blinken a îndemnat Autoritatea Palestiniană să restabilească calmul şi stabilitatea în Cisiordania, în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care a avut loc sâmbătă, a anunţat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat. În replică, Mahmoud Abbas i-a spus lui Blinken că "nedreptatea" faţă de palestinieni duce conflictul cu Israelul la o "explozie" și că escaladarea în curs de desfăşurare se datorează "practicilor colonialiştilor şi forţelor de ocupaţie israeliene, precum şi agresiunii împotriva locurilor sfinte islamice şi creştine", potrivit WAFA.

06:11 - Într-o discuție a președintelui francez Emmanuel Macron cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, acesta a transmis că „încetarea ocupaţiei israeliene în teritoriul palestinian cu Ierusalimul de Est drept capitală, recunoaşterea dreptului poporului palestinian la independenţă şi suveranitate şi acordarea statutului de membru deplin al ONU ar asigura securitatea, stabilitatea şi pacea în regiune", potrivit agenției WAFA.

06:00 - Hussam Badran, membru al biroului politic al Hamas, spune că atacul grupării teroriste asupra Israelului se află abia la început, scrie Times of Israel. El susține că atacul vine după o pregătire atentă menită să surprindă Israelul și este diferit de orice luptă anterioară. Badran a cerut Israelului să „părăsească teritoriile ocupate" ale palestinienior.

La fel ca o serie de lideri Hamas care au făcut declaraţii sâmbătă, Badran susţine că atacul este motivat de controlul israelian asupra moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, un punct fierbinte al tensiunilor israeliano-palestiniene. De asemenea, Badran a dat vina pe politicile israeliene din Cisiordania şi pe modul în care sunt trataţi deţinuţii palestinieni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇