Israelul e în război, după un atac Hamas cu mii de rachete. Sunt sute de morți și răniți, dar și ostatici. Israelul oprește curentul în Gaza, Netanyahu promite răzbunare (Video)

Israelul e în război, după un atac Hamas cu mii de rachete. Sunt sute de morți și răniți, dar și ostatici. Israelul oprește curentul în Gaza, Netanyahu promite răzbunare (Video)

Israelul a anunțat sâmbătă că e în război după ce aripa armată a Hamas, mişcarea islamistă aflată la putere în Gaza, a lansat peste 2.000 de rachete ce au lovit inclusiv clădiri din Tel Aviv.

Numărul israelienilor morți a ajuns la 250, și bilanțul negru e de așteptat să crească, având în vedere că mulți din peste 1.500 de răniți sunt în stare gravă. De asemenea, loviturile israeliene asupra Fâşiei Gaza au ucis 198 de palestinieni şi au rănit aproape 1.600.

Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, a anunțat la primele ore ale zilei că Hamas a lansat „Operaţiunea Potopul Al-Aqsa" împotriva Israelului, pentru a pune capăt „tuturor crimelor ocupaţiei".

La rândul său, ministrul israelian al Apărării a anunțat că gruparea militantă a început un război împotriva țării sale și a promis că „Israelul va câștiga", în timp ce Benjamin Netanyahu a anunțat mobilizarea rezerviștilor.

„Suntem în război şi vom câştiga! Inamicul va plăti un preţ pe care nu l-a cunoscut niciodată", a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu într-un mesaj adresat israelienilor.

Starea de urgenţă civilă naţională a fost instituită începând de sâmbătă seara. Netanyahu a promis răzbunare și a cerut populației să părăsească Gaza înainte de începerea ofensivei israeliene.

Comunitatea internațională a reacționat rapid cu mesaje de susținere a Israelului în lupta cu Hamas, grupare catalogată drept teroristă. Printre primii care au reacționat s-au numărat și președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu. Totodată, Ciolacu a anunțat că se caută soluții pentru a-i aduce în țară pe cei aproximativ 800 de pelerini care sunt în Israel la acest moment, având în vedere că au fost închise toate aeroporturile.

ADVERTISING

SpotMedia v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale acestui conflict:

23:49 - Importante companii aeriene internaţionale au anulat zeci de zboruri către Tel Aviv, relatează Times of Israel. American Airlines, Air France, Lufthansa, Emirates, Ryanair şi Aegan Airlines se numără printre cele care au retras zborurile. TAROM a anunțat un zbor suplimentar de la Tel Aviv spre București, Wizz Air și-a anulat cursele.

23:45 - Într-un discurs adresat naţiunii sâmbătă seara, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis să folosească "toată puterea" forţelor de apărare israeliene pentru a distruge capacităţile Hamas şi i-a sfătuit pe locuitorii din Gaza să "plece acum", relatează presa israeliană.

Calificând evenimentele de sâmbătă drept ceva "nemaivăzut în Israel", el a proms că se va asigura că "nu se va mai întâmpla niciodată". "Întregul guvern susţine această decizie. Forţele de apărare israeliene îşi vor folosi imediat toată puterea pentru a distruge capacităţile Hamas", a anunţat Netanyahu. "Ne vom lupta cu ei până la capăt şi vom răzbuna această zi neagră pe care au pus-o la cale pentru Israel şi poporul său", a promis premierul israelian.

Hamas "a invadat teritoriul israelian în această dimineaţă" şi a început un "război crud şi rău", vizând civili nevinovaţi, tineri şi bătrâni. "Vom câştiga acest război, dar preţul va fi insuportabil de greu", a spus Netanyahu.

23:23 - Ambasadorul Israelului în Franța vorbește despre eșecul serviciilor de informații israeliene. Detalii AICI.

23:17 - Trupele israeliene rămân angajate în lupte împotriva "sutelor" de infiltraţi ai Hamas în "22 de locuri" sâmbătă seara pe teritoriul israelian, a declarat presei sâmbătă seara locotenent-colonelul Richard Hecht, purtător de cuvânt al armatei israeliene, scrie AFP. "Există încă 22 de locuri în care luptăm împotriva teroriştilor care au venit în Israel pe calea aerului, pe mare şi pe uscat", a declarat presei ofiţerul, menţionând că "sute" de infiltraţi sunt încă prezenţi pe teritoriul israelian după o "puternică invazie terestră".

23:16 - Armata se confruntă cu o "situaţie gravă implicând ostatici" în două localităţi din sudul Israelului, Beeri (la 5 kilometri est de Fâşia Gaza) şi Ofakim, la aproximativ douăzeci de kilometri est de linia de demarcaţie dintre Israel şi Fâşia Gaza. Potrivit locotenent-colonelului Hecht, peste 3.000 de rachete au fost trase dinspre Fâşia Gaza spre Israel."Va exista un răspuns viguros la această agresiune inumană, este fără precedent", a adăugat el.

ADVERTISING

23:11 - Numărul israelienilor morți în urma atacurilor grupării teroriste Hamas a ajuns la 250, anunţă presa israeliană, citând oficiali medicali. De asemenea, cel puţin 1.500 de persoane au fost rănite, multe dintre ele grav, potrivit Jerusalem Post. Este de aşteptat ca bilanţul să continue să crească.

23:05 - Ministrul israelian al Securităţii Naţionale, Itamar Ben-Gvir, a declarat starea de urgenţă civilă naţională începând de sâmbătă seara, acordând forţelor de poliţie israeliene puteri considerabil sporite. Starea de urgenţă civilă se va aplica în întreaga ţară în afara unei raze de 80 de kilometri de la graniţa cu Gaza, unde armata deţine controlul.

În cadrul stării de urgenţă civilă, poliţia poate declara zone interzise cetăţenilor fără avertisment prealabil şi poate ordona cetăţenilor să îşi pună bunurile şi echipamentele personale - cum ar fi vehiculele şi armele - la dispoziţia forţelor de ordine. În timpul unei stări de urgenţă civilă, poliţia are dreptul de a folosi "forţa rezonabilă" împotriva civililor care nu se supun ordinelor lor şi refuză să le predea bunurile.

22:48 - Potrivit Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, „la ora actuală, în Israel se află circa 900 de români, în marea lor majoritate pelerini, foarte puțini fiind veniți pentru alte tipuri de pachete turistice”. Ei nu au raportat raportat probleme majore, niciun turist român nu este rănit, iar autoritățile locale fac eforturi susținute pentru a asigura protecția cetățenilor străini.

ANAT recomandă ferm tuturor agențiilor de turism să suspende trimiterea de turiști în această zonă în săptămânile următoare, până la stabilizarea situației.

ADVERTISING

22:10 - Cel puţin 200 de israelieni au fost ucişi de când militanţii Hamas au lansat atacul-surpriză asupra ţării, sâmbătă dimineaţa devreme, potrivit serviciului israelian de salvare de urgenţă Zaka.

21:52 - Brigăzile Izzedine al-Qassam, braţul armat al Hamas, au afirmat că au capturat "zeci" de israelieni în timpul atacului surpriză de sâmbătă. "Aducem veşti bune prizonierilor (palestinieni) şi poporului nostru, că Brigăzile al-Qassam au în mâinile lor zeci de ofiţeri şi soldaţi (israelieni) capturaţi", a declarat Abu Obaida, un purtător de cuvânt al aripii militante, într-o postare pe Telegram. "Ei au fost duşi în locuri sigure şi în tuneluri de rezistenţă", a adăugat Obaida.

Forţele de Apărare ale Israelului au confirmat că Hamas a luat ostatici şi prizonieri de război. Videoclipuri geolocalizate şi autentificate de CNN par să arate cum Hamas ia prizonieri israelieni în Gaza şi în apropiere, inclusiv soldaţi israelieni.

21:08 - Premierul Benjamin Netanyahu i-a propus liderului partidului Unitate Națională, Benny Gantz, și liderului Opoziției, Yair Lapid, să formeze împreună un guvern de urgență pe perioada războiului. Propunerea a fost făcută în timpul unei întâlniri, sâmbătă, între Netanyahu și Gantz. Potrivit media locale, Gantz a spus că „a luat în considerare în mod pozitiv” posibilitatea intrării într-un astfel de guvern.

21:05 - Ministerul Sănătății din Gaza a raportat 232 de palestinieni uciși și 1.697 răniți, potrivit Haaretz.

21:01 - Hamas susține că a lansat peste 150 de rachete din Fâșia Gaza spre Tel Aviv, ca răspuns la bombardarea unei clădiri rezidențiale din centrul Gaza.

„Ca răspuns la bombardarea turnului rezidențial din centrul orașului Gaza… Brigăzile Al-Qassam dirijează acum un atac major cu 150 de rachete spre Tel Aviv", scrie într-un mesaj publicat pe Telegram.

În Tel Aviv s-au auzit din nou sirenele și zgomote asurzitoare, dar nu este clar dacă zgomotele erau de la rachete care loveau țintele sau de la apărarea antiaeriană israeliană, care intercepta rachetele Hamas.

Oamenii sunt îngroziți pe aeroportul Ben Gurion, unde tocmai au aterizat, în mijlocul sirenelor și exploziilor.

20:38 - Numărul israelienilor morți a ajuns la 100, potrivit presei locale, citată de Reuters, iar cel al răniților a depășit 1.100, potrivit informărilor de la Ministerul Sănătății.

20:34 - Ministrul israelian al Energiei, Israel Katz, a semnat un ordin care obligă compania de electricitate a țării să nu mai furnizează energie electrică în Fâșia Gaza, potrivit Sky News. Anunțul a fost făcut pe platforma X. „Am semnat ordinul prin care am instruit compania de electricitate să oprească furnizarea de electricitate către Fâșia Gaza. Ceea ce a fost, nu va mai fi", a anunțat Israel Katz. El nu a oferit detalii.

20:30 - Ministerul iranian de Externe a declarat că atacurile lansate sâmbătă de aliatul său Hamas asupra Israelului sunt o dovadă a creşterii încrederii pe care o au palestinienii în legătură cu şansele pe care le au în acest conflict, a relatat agenţia semi-oficială de presă ISNA, citată de Reuters. "În această operaţiune au fost folosite elementul-surpriză şi alte metode combinate, care arată încrederea pe care a căpătat-o poporul palestinian în faţa ocupanţilor", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Nasser Kanaani.

20:21 - Publicaţia iraniană Nournews, afiliată unei instituţii de securitate a ţării, scrie că atacurile "au arătat că, în ciuda afirmaţiilor sale privind dominaţia serviciilor de informaţii şi de securitate asupra rezistenţei, Israelul nu a putut să prevadă operaţiunile acesteia, iar că Domul său de Fier (Iron Dome, scut antirachetă - n.r.) nu a fost decât "un dom de paie deasupra unui castel de nisip".

19:59 - Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite urmează să se reunească duminică.

19:35 - Ministrul palestinian al Sănătății a informat că 198 de palestinieni au murit, iar peste 1.600 au fost răniți, ca urmare a ripostei israeliene.

19:29 - Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit sâmbătă la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a-i oferi sprijinul SUA. "I-am spus clar premierului Netanyahu că suntem pregătiţi să oferim toate mijloacele adecvate de sprijin guvernului şi poporului israelian. (...) Israelul are dreptul de a se apăra pe sine şi de a-şi apăra poporul. SUA avertizează orice altă parte ostilă Israelului care caută să obţină avantaje în această situaţie", a precizat Biden într-un comunicat.

19:23 - Luptele continuă în 22 de localități din sudul Israelului, iar operațiunile terestre sunt iminente, anunță armata israeliană, potrivit Sky News. „Nu există nicio comunitate din sudul Israelului în care să nu avem forțe", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari.

Israelul a recăpătat controlul în unele comunități. Armata efectuează ample verificări pentru a se asigura că zonele sunt sigure, a mai spus Hagari. De asemenea, contraamiralul a confirmat că Israelul lovește din aer ținte din Gaza și că sunt în curs situații de luare de ostatici în orașele Ofakim și Beeri.

19:02 - A fost actualizat bilanțul victimelor furnizat de autoritățile israeliene: 70 de israelieni au fost uciși și 985 au fost răniți. Cei aproape 1.000 de răniți au fost evacuați către spitale, a anunțat ministerul Sănătății.

18:32 - Ministerul de Externe al Braziliei a anunţat sâmbătă că va convoca o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, în urma celui mai amplu atac asupra Israelului din ultimii ani, lansat de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, relatează Reuters şi AFP. Brazilia, care a preluat luna aceasta preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate, a condamnat atacul, și-a exprimat solidaritatea cu poporul israelian şi și-a reafirmat angajamentul faţă de o "soluţie cu două state".

18:04 - Un număr de 200-300 de teroriști au intrat pe teritoriul Israelului și câteva zeci se mai ascund încă, a declarat o sursă din poliție pentru Haaretz.

18:01 - Civili și soldați israelieni sunt ținuți ostatici în Gaza, a confirmat un purtător de cuvânt al forțelor de apărare israeliene. El a refuzat să precizeze numărul de ostatici, informează The Guardian.

17:41 - Declarații pro-Palestina:

  • Președintele palestinian Mahmoud Abbas: Poporul palestinian are dreptul de a se apăra împotriva "terorii coloniştilor şi a trupelor de ocupaţie".
  • Iran: Un consilier al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, i-a felicitat sâmbătă pe luptătorii palestinieni: "Vom fi alături de luptătorii palestinieni până la eliberarea Palestinei şi a Ierusalimului". Televiziunea de stat iraniană a arătat membri ai parlamentului ridicându-se de pe scaune pentru a scanda "Moarte Israelului".
  • Qatar: Ministerul de Externe a declarat că Israelul este singurul responsabil pentru escaladarea continuă a violenţelor cu poporul palestinian şi a făcut apel la ambele părţi să dea dovadă de reţinere.
  • Hezbollah - Grupul libanez Hezbollah, susţinut de Iran, se află în "contact direct cu conducerea rezistenţei palestiniene". Este un "răspuns decisiv la continuarea ocupaţiei israeliene şi un mesaj pentru cei care caută o normalizare cu Israelul".

17:37 - Reacții internaționale la atacul din Israel:

  • ONU - Trimisul ONU pentru pace în Orientul Mijlociu, Tor Wennesland: "Aceasta este o prăpastie periculoasă şi fac apel la toţi să se retragă de pe marginea prăpastiei."
  • SUA - Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin: "În următoarele zile, Departamentul Apărării va lucra pentru a se asigura că Israelul are ceea ce este necesar pentru a se apăra şi pentru a proteja civilii de violenţa nediscriminatorie şi de terorism".
  • Olaf Scholz: Suntem profund şocaţi de tirurile de rachete din Gaza şi de escaladarea violenţei. Germania condamnă aceste atacuri ale Hamas şi este alături de Israel.
  • Emmanuel Macron: "Îmi exprim întreaga solidaritate cu victimele, cu familiile lor şi cu cei apropiaţi".
  • Arabia Saudită: Ministerul de Externe a făcut apel la "încetarea imediată a violenţelor".
  • Ministerul egiptean de Externe: A avertizat cu privire la "consecinţele grave" şi a făcut apel la "exercitarea unei reţineri maxime şi evitarea expunerii civililor la un pericol suplimentar".
  • Ministrul bitanic de Externe James Cleverly: Marea Britanie condamnă fără echivoc atacurile oribile ale Hamas asupra civililor israelieni. Marea Britanie va susţine întotdeauna dreptul Israelului de a se apăra.
  • UE - Şefa CE, Ursula von der Leyen: "Condamn fără echivoc atacul comis de teroriştii Hamas împotriva Israelului. Este terorism în cea mai josnică formă a sa".
  • Președintele turc: Facem apel la moderaţie din partea tuturor părţilor.
  • Rusia: Este în contact cu Israelul, palestinienii şi ţările arabe în legătură cu escaladarea conflictului israeliano-palestinian, îndemnând la reţinere.
  • Volodimir Zelenski: A condamnat ceea ce a numit un "atac terorist" asupra Israelului şi a declarat că dreptul Israelului de a se apăra "nu poate fi pus la îndoială".
  • Polonia - Președintele polonez a spus: „Sunt şocat de atacurile brutale de astăzi ale Hamas asupra Israelului. Atacurile cu rachete şi reţinerea civililor ca ostatici stârnesc cea mai profundă opoziţie a noastră. Polonia condamnă cu fermitate toate actele de violenţă", a declarat Duda.
  • Cehia: Președintele Petr Pavel: "Atacul întreprins din Fâşia Gaza este un act de terorism deplorabil împotriva Statului Israel şi a populaţiei civile".
  • Italia: Guvernul „condamnă în termenii cei mai fermi teroarea şi violenţa continuă împotriva civililor nevinovaţi. Teroarea nu va învinge niciodată. Susţinem dreptul Israelului de a se apăra.
  • Emiratele Arabe Unite - solicită exercitarea unei reţineri maxime şi o încetare imediată a focului pentru a evita repercusiuni grave.

16:49 - Fostul preşedinte al Tribunalului Timiş, judecătoarea Adriana Stoicescu, care se află ca turist în Ţara Sfântă, a postat pe Facebook imagini video din mijlocul conflictului care a izbucnit sâmbătă dimineaţă în această ţară.

Israel acum

Publicată de Adriana Stoicescu pe Sâmbătă, 7 octombrie 2023

16:45 - Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, a spus, sâmbătă, că statul Israel va învinge de fiecare dată în faţa terorii. El consideră că ”a venit timpul ca întreaga lume să se trezească şi să realizeze ce înseamnă Hamas şi terorismul palestinian”. De asemenea, crede că sunt necesare măsuri concrete şi o condamnare reală.

16:21 - Potrivit oficialilor palestinieni locali, loviturile israeliene asupra Fâşiei Gaza au ucis 161 de persoane şi au rănit aproape 1.000 de persoane. Israelul a declarat anterior că a început să atace ţinte din Fâşia Gaza ca răspuns "la tirurile cu rachete"din atacul fără precedent al militanţilor palestinieni.

16:19 - Rusia i-a îndemnat pe israelieni şi palestinieni să înceteze focul "imediat", exprimându-şi "marea îngrijorare" ca urmare a ofensivei mişcării Hamas împotriva Israelului, relatează AFP. "Chemăm părţile palestiniană şi israeliană la o încetare imediată a focului, să renunţe la violenţă şi să dea dovadă de reţinerea necesară", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova, într-un comunicat.

16:13 - Războiul a izbucnit în ultima zi a sărbătorii evreieşti Sukkot în Israel, când numeroşi pelerini şi turişti vin în ţară în timpul vacanţei şcolare. De asemenea, se împlinesc cincizeci de ani şi o zi de la începutul războiului arabo-israelian din 1973, care s-a soldat cu moartea a 2.600 de israelieni şi cu cel puţin 9.500 de morţi şi dispăruţi de partea arabă în trei săptămâni de lupte.

16:06 - Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Reuven Azar, a declarat, sâmbătă, într-o intervenţie televizată, că atacul declanşat de organizaţiile teroriste a fost "plănuit cu mare atenţie" şi este "foarte bine organizat", "fiind coordonat de pe uscat, din aer şi de pe mare" şi vizând atât militarii, cât şi civilii israelieni. El a mai spus că scopul atacului terorist este de a ucide cât mai mulţi civili israelieni, asupra cărora se trage fără discriminare. „(...) ne pregătim pentru o operaţiune de amploare”.

15:41 - Primarul din Sderot Alon Davidi spune că orașul său este în continuare sub asediul Hamas, ai cărei lideri „sunt animale care trebuie rănite și ucise. Trebuie șterși de pe fața Pământului, sunt criminali care trebuie îngropați. Și nu pentru că noi suntem cruzi, ci pentru că cei care arată milă celor cruzi ajung în final să verse cruzimea peste oamenii buni”.

Nu este clar la acest moment câte victime sunt în Sderot, dar jurnaliștii au relatat că au văzut multe cadavre pe străzi, acestea fiind victime ale teroriștilor Hamas care au tras asupra civililor.

15:20 - Bilanțul actualizat vorbește de 40 de morți și 700 de răniți.

14:17 - Hamas a publicat un video în care arată cum atacă cu o dronă o ambulanță militară, rănind soldați israelieni.

14:00 - Bilanțul actualizat indică 22 de morți și 545 de răniți. Printre cei uciși se numără și un paramedic, iar un medic este rănit grav, după ce militanții Hamas au capturat două ambulanțe.

13:48 - Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că la acest moment sunt 790 de pelerini români în Israel și că se caută soluții să fie aduși acasă: „Împreună cu doamna ministru de Externe căutăm variantele ca să-i aducem cât mai repede acasă. După cum bine știți, în acest moment sunt închise toate aeroporturile din Israel”.

13:32 - Ministerul Afacerilor Externe a ridicat sâmbătă, nivelul de alertă pentru Israel, în urma declanşării stării de război în zonă. România cere cetăţenilor săi să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va permite, să părăsească ţara. În plus, le cere celor care intenţionau să plece în Israel să renunţe la planurile de călătorie.

13:04 - Școlile din centrul și sudul Israelului vor fi închise, ceea ce afectează aproximativ un milion de copii. În aceste regiuni, magazinele au voie să deschidă doar dacă au acces la adăposturi de bombe. Sunt interzise adunările în exterior de mai mult de 10 persoane și la cele organizate în interior nu pot participa mai mult de 50 de persoane. Restricțiile sunt în vigoare până duminică la ora 18:00, cu posibilitatea de a fi prelungite.

13:00 - Mai multe persoane susțin că teroriștii Hamas le-au răpit mai multe rude și le-au dus în Fâșia Gaza.

12:58 - Forțele israeliene au publicat imagini cu atacul asupra pozițiilor Hamas și spun că au lansat asupra grupării teroriste peste 16 tone de muniții, în timp ce numeroase batalioane au fost detașate la granița cu Fâșia Gaza. Principalele eforturi, anunță armata, sunt însă îndreptate în a lichida teroriștii Hamas infiltrați deja în Israel.

12:37 - Atacurile cu peste 2.200 de rachete au provocat moartea a cel puţin 22 persoane şi rănirea a aproape 200, în atacuri în sudul şi centrul ţării, fiind lovite inclusiv clădiri din Tel Aviv și Ashkelon. 70 de răniți sunt în stare gravă, astfel că serviciile de urgență se așteaptă ca bilanțul negru să crească.

12:21 - UE a transmis un mesaj de susținere pentru Israel.

„Urmărim cu angoasă ştirile din Israel. Condamnăm fără echivoc atacurile Hamas. Aceste violenţe îngrozitoare trebuie să înceteze imediat. Terorismul şi violenţa nu rezolvă nimic", a spus liderul diplomației europene, Josep Borrell.

„Condamn cu fermitate atacurile nediscriminatorii lansate în această dimineaţă împotriva Israelului şi a poporului său, care au provocat teroare şi violenţă asupra unor cetăţeni nevinovaţi", a declarat și preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

11:49 - Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat mobilizarea rezerviștilor.

„Suntem în război şi vom câştiga! Inamicul va plăti un preţ pe care nu l-a cunoscut niciodată", a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu într-un mesaj adresat israelienilor.

11:30 - Escaladarea puternică a conflictului îngrijorează întreaga lume. Printre primii care au reacționat au fost președintele României Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu.

„România condamnă cu fermitate atacurile cu rachete din această dimineață împotriva Israelului. Suntem în deplină solidaritate cu Israelul în aceste momente teribile. Gândurile noastre sunt la familiile victimelor și la cei care sunt sub atac”, a transmis Iohannis.

Și Ciolacu a transmis un mesaj similar: „Veşti îngrozitoare venite din Israel în această dimineaţă. Suntem pe deplin solidari cu Israelul şi condamnăm atacurile cu rachete împotriva Israelului. Transmitem condoleanţe familiilor şi cerem ca aceste atacuri să înceteze imediat”, a transmis premierul.

10:46 - Ambasadele Franţei şi SUA din Israel au condamnat imediat atacurile Hamas.

10:32 - Serviciul de ambulanţă al Israelului a declarat că au fost trimise echipe în zonele din sudul Israelului, în apropiere de Gaza, iar locuitorii au fost avertizaţi să rămână în casă.

De partea cealaltă, însă, sute de locuitori din nord-estul Fâşiei Gaza au fugit din casele lor, temându-se că vor fi prinși la mijloc în confruntări. Bărbaţi, femei şi copii transportând pături şi alimente de primă necesitate au fost văzuţi părăsindu-şi locuinţele pentru a se îndrepta spre interiorul Fâşiei Gaza.

09:58 - În Gaza se auzea vuietul lansărilor, iar locuitorii au raportat ciocniri armate de-a lungul gardului de separare cu Israelul, în apropiere de oraşul Khan Younis, situat în sudul ţării, şi au declarat că au văzut mişcări semnificative de luptători înarmaţi.

09:44 - Presa israeliană a relatat că bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra trecătorilor în oraşul Sderot, în sudul Israelului, iar imaginile care circulă pe reţelele de socializare par să arate confruntări pe străzile oraşului.

„Un număr de terorişti s-au infiltrat pe teritoriul israelian din Fâşia Gaza. Forţele de Apărare israeliene vor apăra civilii israelieni, iar organizaţia teroristă Hamas va plăti un preţ greu pentru acţiunile sale", a declarat armata într-un comunicat, adăugând că locuitorilor din zona din jurul Fâşiei Gaza li s-a spus să rămână în casele lor.

09:15 - Israelul a lansat la rându-i operațiunea „Săbiile de fier” și a trimis zeci de bombardiere să atace pozițiile Hamas în Fâșia Gaza. Zeci de mii de rezerviști vor fi chemați să-și apere țara.

08:53 - Bărbaţi palestinieni înarmaţi s-au infiltrat în zone din sudul Israelului. Conform armatei Israelului, locuitorii din apropierea graniţei cu Gaza au raportat că s-au tras focuri de armă spre casele lor.

Poliţia israeliană estimează că 60 de terorişti se află în interiorul Israelului, în 14 locaţii. 

08:50 - Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, a anunțat că Hamas a lansat „Operaţiunea Potopul Al-Aqsa" împotriva Israelului, pentru a pune capăt „tuturor crimelor ocupaţiei". Operațiunea de care a vorbit Deif într-o înregistrare audio difuzată de Al-Aqsa TV, canalul de televiziune al Hamas, a început la primele ore ale dimineții de sâmbătă, cu baraje de rachete lansate din Gaza asupra Israelului.

Deif a făcut apel la palestinienii de pretutindeni să lupte. „Aceasta este ziua celei mai mari bătălii care pune capăt ultimei ocupaţii de pe Pământ", a spus el, adăugând că au fost lansate 5.000 de rachete, informație neconfirmată de partea israeliană.

08:45 - Tirurile, din mai multe locuri din Fâşia Gaza, au început înainte de ora 06:30 (03:30 GMT) şi au continuat o oră mai târziu. În Israel, sirenele de avertizare au sunat în mai multe oraşe din jurul teritoriului palestinian, dar şi mai adânc în teritoriu, la nord şi la est, potrivit armatei.

Context

Atacul pune capăt unui armistiţiu care fusese în general respectat de la sfârşitul unui război de cinci zile în luna mai, când Israelul a fost cel care a lansat o ofensivă împotriva Hamas, în urma căreia şi-au pierdut viaţa 34 de palestinieni şi o israeliancă.

Peste o mie de rachete au fost lansate atunci din Fâşia Gaza spre Israel, majoritatea fiind interceptate de sistemul de apărare aeriană israelian.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇