Ucraina ar vrea să anuleze regimul fără viză cu Israelul și să-l excludă din formatul Ramstein: Nu ne-a oferit niciodată un ajutor real!

Ucraina ar vrea să anuleze regimul fără viză cu Israelul și să-l excludă din formatul Ramstein: Nu ne-a oferit niciodată un ajutor real!

Kievul ia în considerare anularea regimului fără vize cu Israelul și va cere ca țara să fie exclusă de la întâlnirile de la Ramstein, din cauza „acțiunilor sale neprietenoase față de Ucraina și a poziției pro-ruse pe scena internațională”.

„Autoritățile israeliene nu ne-au oferit niciodată un ajutor real. În schimb, informațiile primite în timpul întâlnirilor sunt folosite de Israel în propriul său interes”, a declarat o sursă din Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (RNBO) pentru Kyiv Post.

ADVERTISING

Reuniunile de la Ramstein – cunoscute și sub numele de Grupul de Contact pentru Apărare al Ucrainei – sunt adunări la care participă 54 de state, inclusiv toți cei 30 de membri NATO și alte 24 de țări.

Prin întâlnirile lunare la Ramstein sau virtual, misiunea grupului este de a coordona donarea continuă de ajutor militar Ucrainei. Sursa RNBO a adăugat că Ucraina consideră că există un „pericol real” ca informațiile discutate cu Israelul la aceste reuniuni „să ajungă probabil în posesia Rusiei”.

Decizia de a anula regimul fără vize cu Israelul vine pe fondul unei lupte diplomatice în curs între cele două țări cu privire la modul în care își tratează reciproc turiștii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ambasadorul Ucrainei în Israel, Evghen Korniciuk, a susținut că aproximativ 10% dintre turiștii ucraineni sunt deportați din Israel fără explicații și a criticat recent încetarea asigurărilor de sănătate pentru refugiații ucraineni.

Sursa RNBO a declarat pentru Kyiv Post că Israelul încearcă să obțină garanții de securitate pentru zecile de mii de pelerini evrei care călătoresc anual către orașul ucrainean Uman în septembrie, unde se află mormântul lui Tzadik Nachman.

„În timpul atacurilor constante cu rachete, este imposibil să se ofere aceste garanții”, a spus sursa citată.

ADVERTISING

Aceasta a adăugat că Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei pregătește în prezent o prezentare despre regimul fără vize către Cabinetul de Miniștri și va fi luată în considerare „în următoarele săptămâni”.

Când a fost abordat de Kyiv Post, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei nu a confirmat această informație.

În fiecare an, în septembrie, populația orașului Uman din regiunea Cerkasî (la 190 km sud de Kiev) se multiplică de patru ori, pe măsură ce zeci de mii de evrei hasidici vin să sărbătorească Rosh Hashanah, Anul Nou evreiesc.

Uman este locul de înmormântare a unuia dintre părinții fondatori ai Hasidismului, rabinul Nachman din Bratslav, care a murit în oraș în 1810. Conform dorințelor sale, a fost înmormântat în cimitirul evreiesc local, lângă mormintele victimelor masacrului de la Haidamak din 1768.

Înainte de invazia Rusiei, zeci de zboruri charter din Israel și SUA au aterizat la Kiev, oamenii călătorind apoi spre Uman cu sute de autobuze și mașini închiriate, însoțiți de poliția israeliană pentru sărbătoarea care poate dura mai mult de o lună.

În 2022, în ciuda războiului, 20.000 de pelerini au călătorit în Ucraina cu trenul și autobuzul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇