Ziua 487. Kievul acuză Israelul că e pro-rus. Moscova lucrează la o lege anti-Prigojin, „Clubul Patrioților Furioși” îl somează pe Putin

Ziua 487. Kievul acuză Israelul că e pro-rus. Moscova lucrează la o lege anti-Prigojin, „Clubul Patrioților Furioși” îl somează pe Putin

Ziua 487 de război a venit cu noi evoluții de pe frontul din Ucraina, după ce Kievul a profitat de haosul creat în Rusia de revolta lui Evgheni Prigojin și a întețit contraofensiva pe mai multe direcții.

Mai multe informații vin însă din Rusia, care își face bilanțul după evenimentele de sâmbătă. Trupele Wagner s-au retras ușor din localitățile ocupate în drumul spre Moscova, lăsând în urmă 10.000 de metri pătrați de drumuri distruse.

Nu sunt cunoscute detalii despre locația actuală a lui Evgheni Prigojin. Amintim că el a anunțat sâmbătă, cu 200 de kilometri înainte de a ajunge în capitală, că a dat ordinul de retragere, după negocieri cu Alexander Lukașenko în urma cărora Vladimir Putin a fost de acord să renunțe la acuzațiile de trădare și să-i permită acestuia să se refugieze în Belarus. Și mercenarii săi au primit imunitate.

Propagandiștii ruși susțin că nu la fel de norocoși au fost soldații ruși care au depus armele în fața Grupului Wagner, aceștia urmând să fie judecați pentru trădare.

În orice caz, Duma de Stat a anunțat că lucrează la o lege prin care să reglementeze Grupul Wagner. Cum nu vrea să interzică gruparea, având nevoie de soldații săi, Moscova vrea mai degrabă să o fure de sub conducerea lui Prigojin.

ADVERTISING

La Moscova, chiar dacă au fost evitate confruntările cu mercenarii lui Prigojin, măsurile de contraterorism au rămas în vigoare și atmosfera este tot tensionată. Putin se pare că s-a întors în capitală, sau cel puțin aeronava sa. A scăpat aparent de Prigojin, dar acum are de-a face cu „Clubului Patrioților Furioși” al lui Igor Girkin, care i-a cerut să introducă legea marțială.

Chiar dacă debusolați în urma celor întâmplate, soldații ruși de pe frontul din Ucraina au continuat să atace în mai multe regiuni, provocând victime printre civili.

Iar Kievul a atacat dur Israelul, pe motiv că sub mantia neutralității se ascunde politică pro-rusă a lui Benjamin Netanyahu.

Situația pe front

  • Atac în Herson - Rușii au atacat peste noapte Hersonul, lovind un bloc cu 5 etaje. Un bărbat a murit și o femeie este sub dărâmături.
  • Bombardament la Nikopol - A fost bombardat și Nikopolul, fiind avariate 3 case și o conductă de gaz. Un bărbat de 47 de ani a fost rănit.
  • Ucraina contraatacă, rușii spun că resping - Kievul a anunţat sâmbătă seara că a lansat mai multe ofensive, cu succes, în estul Ucrainei. Duminică, Ministerul Apărării de la Moscova a susținut că a „redspins cu succes” parte din atacuri, în special la Bahmut.
  • Uciși pentru activități anti-rusești - Doi tineri au fost uciși în Berdianskul aflat sub ocupație. Inițial ei au fost acuzați inițial de „activități anti-rusești” după care autoritățile de ocupație au susținut că i-au prins ulterior trăgând cu arma într-un parc.
  • Crește bilanțul la Kiev - Racheta care a lovit sâmbătă un bloc cu mai multe etaje din Kiev, în timp ce atenția lumii era concentrată asupra asaltului Wagner asupra Rusiei, a ucis cinci persoane. Cadavrele a încă două persoane au fost găsite duminică dimineață sub dărâmături în imobilul de 16 etaje. Alte 11 persoane au fost rănite atunci când apărarea antiaeriană a capitalei a doborât racheta, iar fragmente din aceasta s-au ciocnit cu blocul turn, provocând incendii la mai multe etaje.
  • Contraofensiva se desfășoară conform planului - Comandantul-şef al armatei ucrainene Valeri Zalujni i-a dat asigurări şefului Statului Major Interarme american Mark Milley că operațiunea contraofensiva ucraineană, lansată la începutul lunii împotriva rușilor, se desfăşoară potrivit planului: „Am discutat în detaliu despre situaţie de-a lungul întregii linii a frontului. I-am vorbit despre ofensiva şi acţiunile ofensive ale unităţilor noastre. L-am informat că operaţiunea se desfăşoară conform planurilor”.
ADVERTISING

Revolta Wagner

  • Lege anti-Prigojin - Duma de Stat a Federaţiei Ruse lucrează la o lege care să reglementeze activitatea grupării paramilitare Wagner, a declarat duminică şeful Comisiei de Apărare din Dumă, Andrei Kartapolov: „Soarta (companiei militare private) Wagner nu a fost stabilită, dar nu este necesar să o interzicem, întrucât este o unitate pregătită de luptă, întrebări existând doar faţă de leadershipul ei, nu faţă de luptători".
  • Moscova rămâne în alertă - „Regimul operaţiunii teroriste” instaurat la Moscova şi în regiunea Moscova din cauza rebeliunii grupării paramilitare ruse Wagner rămâne în vigoare duminică, în pofida faptului că şeful rebeliunii, Evgheni Prigojin, s-a răzgândit şi i-a pus capăt. Patrule importante de poliţie erau desfăşurate în continuare de-a lungul drumului către ieşirea din Moscova, în sudul capitalei ruse.
  • Primele vești despre Prigojin - Şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin „salută pe toată lumea”, anunţă serviciul de presă al companiei acestuia, Concord, într-un e-mail adresat CNN. Detalii AICI.
  • Mercenarii au plecat din Lipețk și Voronej - Autorităţile locale din Lipețk și Voronej au anunțat că unităţile grupării paramilitare Wagner, care s-au oprit ieri în cele două regiuni se retrag. Capitala regională Lipeţk se află la 400 de kilometri de Moscova, în timp ce Voronej la puțin pete 500 de kilometri de capitală.
  • Americanii știau planurile lui Prigojin - Serviciile americane de informații avertizaseră Congresul cu o săptămână înainte că Evgheni Prigojin pregătește o rebeliune armată. Nici atunci însă nu erau clare motivele acțiunilor lui Prigojin.
  • Pagube produse de mercenari - Aproape 10.000 de metri pătraţi de drum au fost avariaţi de tancuri Wagner în timpul rebeliunii, anunţă autorităţile, relatează AFP. Totodată, 19 case au fost avariate în Voronej.
  • Luptătorii lui Kadîrov se întorc pe front sau acasă - Forţe cecene desfăşurate sâmbătă în regiunea rusă Rostov-pe-Don de către Ramzan Kadîrov împotriva rebeliunii mercenarilor Wagner se retrăgeau duminică, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă TASS: „3.000 de luptărori ai unor unităţi de elită au fost trimşi din Cecenia şi se află pe poziţii de (duminică) dimineaţa, pregătite să îndeplinească orice ordin al preşedintelui rus Vladimir Putin”.
  • Mitul unității Rusiei lui Putin a apus - Ministrul de Externe din Italia, Antonio Tajani, consideră că, odată cu revolta Wagner, „mitul unităţii Rusiei lui Putin a apus. Această escaladare internă împarte alianţa militară rusă. Acesta este rezultatul inevitabil, atunci când susţii şi finanţezi o legiune de mercenari”.
  • Kim e sigur că Putin va reprima rebeliunea - La o zi de la evenimentele din Rusia, Coreea de Nord a anunțat că îl sprijină total pe Putin. Adjunctul ministrului nord-coreean de Externe Im Chon Il şi-a exprimat, într-o reuniune cu ambasadorul Rusiei la Phenian, Aleksandr Maţegora, „convingerea că recenta rebeliune armată din Rusia va fi reprimată cu succes”. „Armata şi poporul ruse vor depăşi cu siguranţă probele şi vor ieşi în mod eroic victorioase din operaţiunea militară specială împotriva Ucrainei”.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Putin s-a întors la Moscova - Două avioane ale Administrației Prezidențiale Ruse s-au întors la Moscova. Cu o zi înainte, Kremlinul a insistat că Putin e tot la Moscova, însă aeronava sa a aterizat la St. Petersburg.
  • Patrioții furioși sunt și mai nervoși - La Moscova a avut loc o conferință a „Clubului Patrioților Furioși” al lui Igor Girkin. În discursurile lor, participanții i-au cerut lui Putin să introducă legea marțială și au anunțat că se pregătesc pentru o nouă etapă de „deranjului” care a fost provocat de rebeliunea Wagner condusă de Evgheni Prigojin.

Citește mai multe - Presiune sporită pe Kremlin: S-a înființat "Clubul patrioților furioși", grupul care anunță că Rusia se îndreaptă spre înfrângere

  • Soldați ruși judecați pentru trădare - Propagandista Anastasia Kașevarova susține că soldații armatei ruse care au depus armele în fața asaltului mercenarilor lui Prigojin au fost reținuți și vor fi judecați pentru trădare.
  • Aliații lui Prigojin sunt vânați - Politolog acuzat că a ajutat Grupul Wagner - Politologul Mikhail Serenko a fost reținut în Volgograd, fiind acuzat că ar fi ajutat grupul Wagner în revolta de sâmbătă. Familia a spus că șase agenți ai forțelor speciale și un procuror au venit să-l ia de acasă, au luat toată aparatura de comunicații, în afară de telefoanele soției și fiicei, și i-au refuzat dreptul la un avocat. Ulterior, el a fost eliberat.

Alte informații relevante

  • Kievul acuză Israelul - Ambasada Ucrainei în Israel a acuzat duminică această ţară că are o „poziţie clară prorusă" în conflictul declanşat anul trecut prin invazia rusă în Ucraina şi l-a criticat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru refuzul acestuia de a furniza arme Kievului: „În timp ce poporul ucrainean, inclusiv importanta sa comunitate ebraică, este însângerat sub atacul rachetelor ruseşti şi al dronelor iraniene, liderii israelieni (…) consolidează activ relaţiile cu Federaţia Rusă. În realitate, pe teren, aşa-numita neutralitate a guvernului israelian este considerată (de către Ucraina n.red) o poziţie clară prorusă".
  • Rușii bagă bățul prin gardul NATO - Ministerul Apărării de la Londra a anunțat că avioane de vânătoare britanice ale Royal Air Force (RAF) au „interceptat" 21 de aeronave ruseşti la limita spaţiului aerian al NATO în ultimele trei săptămâni în cursul unei misiuni în Estonia.
  • Ajutor de la nemți - Germania va trimite încă 45 de tunuri anti-aeriene Gepard pentru a întări apărarea Ucrainei.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇