Jurnaliștii marilor publicații din întreaga lume au urmărit atent „războiul civil” de o zi care a avut loc pe 24 iunie, în Rusia. Iată cum au relatat despre avansul trupelor lui Prigojin spre Moscova, despre răspunsul liderului de la Kremlin, dar și cum au analizat efectele evenimentelor neașteptate asupra viitorului lui Putin.
Publicația britanică Sunday Times a titrat „Putin, umilit de revoltă” și a publicat o fotografie cu mercenarii Wagner cum își îndreaptă armele spre cartierul miliar al armatei ruse din Rostov, orașul din sud-estul Rusiei care a avut un rol esențial în invazia Ucrainei.
The Observer – ziar de duminică din Marea Britanie – a transmis că „Șeful rebelilor a oprit înaintarea spre Moscova ‘ca să împiedice vărsarea de sânge’”. Fotografia aleasă pentru a ilustra este cea a tancului care a stat toată ziua în fața comandamentului de la Rostov.
O analiză publicată în The Observer, Luke Harding susține că Putin este, în acest moment, mai vulnerabil decât a fost în ultimele decenii.
Cotidianul nemțesc Bild a titrat „Răscoala împotriva lui Putin”. Iar subtitlul ales a fost „Tentativa de puci din Rusia și ce înseamnă pentru noi”. Și a ilustrat materialul cu imagini ale luptătorilor Wagner.
Publicațiile germane Die Welt și Der Spiegel au publicat, de asemenea, pe prima pagină articole în care au descris „lupta pentru putere” din Rusia.
Prestigiosul New York Times a publicat analize privind semnificația revoltei de scurtă durată asupra puterii lui Puțin.
Corespondentul publicației, Peter Baker, a listat pericolele și oportunitățile pentru Statele Unite, în prezenta criză. Pe scurt, principalul pericol este că un președinte amenințat militar – adică Vladimir Putin - are arme nucleare. Oportunitatea, din punctul americanilor de vedere, este că prin astfel de conflicte, Rusia își slăbește propria putere.
Washington Post a scris despre cea mai serioasă amenințare la adresa puterii lui Putin „care până acum a prosperat de pe urma abilității sale de a dezbina și guverna, asmuțind grupuri rivale unul împotriva celuilalt și jucând, într-un final, rolul de arbitru printre elitele organizate într-o manieră feudală”.
De asemenea, publicația a transmis că „după aproape 20 de ani de autocrație, orgoliul i-a întunecat mintea lui Puțin atât atunci când a decis invazia Ucrainei cât și atunci când a judecat greșit riscul reprezentat de Prigojin”.
Wall Street Journal a publicat un text în care se arată că războiul din Ucraina „s-a întors împotriva lui Putin” și că puterile Vestului – printre care SUA – au transmis că nu se vor implica activ, miliar, în acest conflict.
Jurnaliștii de la Sunday Mirror scriu despre un „Putin ajuns la limită” și ilustrează articolul cu un montaj foto în care apar Vladimir Putin și Evgheni Prigojin și legenda „Teroarea se întoarce împotriva dictatorului”.
Sunday Express abordează evenimentele în context mai larg, sub titlul „Rusia ajunsă la limită” și analizează posibilitatea izbucnirii unui război civil.
Potrivit The Guardian, nici presa din Rusia nu a putut să ignore total asaltul pornit de Progojin. E ceva neobișnuit. În situații similare, presa controlată de stat din Rusia a ignorat evenimentele. Spre exemplu, așa s-a întâmplat în 1991.
De această dată, însă, Channel One a început să transmită despre mișcările de trupe. Dar în scurt timp a susținut că e fake-news, din cauză că „nu există martori” ai acțiunilor militare ale Wagner.
Ulterior, televiziunea a prezentat imagini cu localnici care îi amenințau, furioși, pe voluntarii Wagner, acestea fiind cazuri izolate față de multitudinea de imagini în care localnicii i-au aplaudat, le-au mulțumit, au dat mâna și s-au fotografiat cu mercenarii. În cele din urmă, televiziunea a difuzat un documentar despre viața lui Silvio Berlusconi, care a fost prieten cu Putin.
În contextul în care trupele Wagner încă înaintau spre Moscova, o altă televiziune a difuzat un documentar despre producția ilegală de caviar.
Vezi cum s-a desfășurat filmul Războiului civil care a durat 24 de ore
Vă recomandăm și analizele a doi experți pe acest subiect: