Presiune sporită pe Kremlin: S-a înființat "Clubul patrioților furioși", grupul care anunță că Rusia se îndreaptă spre înfrângere

Presiune sporită pe Kremlin: S-a înființat "Clubul patrioților furioși", grupul care anunță că Rusia se îndreaptă spre înfrângere

Liderul separatiștilor ruși din Donețk anunță crearea unei organizații a naționaliștilor ruși nemulțumiți și a publicat manifestul mișcării.

Norii negri încep să se adune deasupra Kremlinului după luni de stagnare în războiul din Ucraina, soldat până acum cu pierderi umane și materiale grele pentru Rusia. Liderii proruși din regiunea Donețk se distanțează vădit de linia Kremlinului și trec de la declarațiile critice la fapte.

Cel mai vocal dintre nemulțumiți, Igor Girkin, fost agent de sabotaj al FSB și ex-lider al forțelor proseparatiste din Donețk, a anunțat crearea "Clubului patrioților furioși" și a postat pe YouTube manifestul acestei grupări, relatează Ukrainska Pravda.

ADVERTISING

Girkin a spus că e susținut în acest demers de Pavlo Hubarev, un colaborator din Donețk, propagandistul Maxim Kalașnikov și alți "patrioți".

"Din păcate, situația de pe linia de contact, pe care presa o prezintă în toate felurile posibile, are un impact extrem de negativ asupra situației din țară. Nu mă feresc să spun că ne îndreptăm spre înfrângerea militară…", a arătat Girkin.

"Intrăm într-un război lung, prelungit, pentru care economia noastră este complet nepregătită. Armata și sistemul nostru politic nu sunt nici ele pregătite pentru așa ceva", a adăugat el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Girkin a criticat autoritățile ruse și pentru denumirea invaziei drept "operațiune militară specială", în loc de război, ceea ce, spune el, a limitat capacitatea soldaților de a lupta în Ucraina.

Înregistrarea video cu afirmațiile liderului prorus au fost tradusă și postată duminică pe Twitter de Anton Gherașcenko, consilierul ministrului ucrainean de Interne.

Rajan Menon, directorul programului de strategie la organizația americană Defense Priorities, a declarat pentru Newsweek că Girkin face parte dintr-un grup de extremă dreapta al naționaliștilor ruși nemulțumiți de evoluția războiului.

ADVERTISING

"Urmărind această ofensivă și văzând că, în ciuda avantajului numeric, eșuează să facă vreun progres semnificativ împotriva unui adversar care e inferior în termeni de forță externă, ei sunt de părere că această campanie s-a blocat și probabil a eșuat. Și că soldații au fost dezamăgiți, iar comandanții sunt incompetenți", a explicat el.

Expertul este de acord cu analiza lui Girkin, potrivit căreia Moscova se apropie de înfrângere, punctând că forțele ruse au înregistrat pierderi masive, nu au reușit să obțină niciun progres substanțial și au repetat tactici eșuate cu "consecințe dezastruoase".

Menon a spus că va fi nevoie de o "revizuire semnificativă" a conducerii și a tacticilor pentru ca Rusia să revină pe poziții avantajoase. "Dar n-au reușit, de la sfârșitul lui septembrie, să obțină ceva despre care oameni ca Girkin ar putea să spună: 'Bun, facem progrese, iar la cârmă e o conducere militară competentă'", a arătat acesta.

Girkin i-a criticat și sâmbătă, cu o zi înaintea difuzării manifestului, pe șefii armatei ruse care au anunțat mărirea producției de muniție. Această creștere nu va acoperi necesarul soldaților, a spus el, numindu-i pe cei de la conducere "niște idioți".

Eșecul invaziei a provocat desprinderea mai multor bloggeri militari influenți de linia Kremlinului. Girkin, care se descrie drept naționalist, și-a exprimat sprijinul pentru obiectivele invaziei din Ucraina, dar a devenit tot mai critic la adresa conducerii de la Kremlil pe măsură ce evoluția de pe front a degenerat, arătând că nu a pregătit suficient trupele pentru această campanie.

Liderul separatist a criticat și presa rusă pro-Kremlin că prezintă o imagine falsă a situației din Ucraina și a făcut mai multe observații dure la adresa conducerii militare pentru că nu a reușit să obțină câștiguri tactice pe front în această iarnă.

Igor Girkin este căutat de Olanda și Ucraina pentru implicarea în dezastrul aviatic din 17 iulie 2014, când un avion al companiei Malaysia Airlines care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur a fost doborât deasupra Ucrainei de o rachetă sol-aer trasă de separatiștii proruși din Donețk. Procurorii olandezi au ajuns la concluzia că Girkin, fostul comandant al forțelor proseparatiste susținute de Kremlin în timpul primei invazii din Ucraina, în 2014, a contribuit la furnizarea sistemului de rachete care a doborât avionul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇