Cine e tânăra arestată pentru asasinarea bloggerului rus Tatarski în barul lui Prigojin. Versiunea Rusiei despre atentat (Foto&Video)

Cine e tânăra arestată pentru asasinarea bloggerului rus Tatarski în barul lui Prigojin. Versiunea Rusiei despre atentat (Foto&Video)

Bloggerul militar ucis duminică într-o explozie la St. Petersburg era unul dintre cei mai radicali din Rusia. O tânără care a fost filmată în timp ce intra cu o cutie în barul care i-a aparținut fondatorului grupului Wagner a fost arestată.

Daria Trepova, o femeie din Sankt Petersburg de 26 de ani, a fost arestată luni pentru implicare în uciderea bloggerului militar rus Vladen Tatarski, a declarat o sursă din anchetă pentru agenția rusă de presă Interfax, citată de CNN.

Trepova a fost reținută la câteva ore după ce mama și sora ei au fost interogate de poliție. Potrivit canalului de Telegram Baza, ea este o cunoscută feministă și activistă politică din St. Petersburg. Doi dintre prietenii ei au declarat pentru site-ul independent Agentstvo că ea se opunea războiului din Ucraina, dar nu avea opinii „radicale”. Potrivit presei ruse, Trepova a mai fost arestată după ce a participat la un protest antirăzboi, în februarie 2022, relatează BBC.

Tatarski a fost ucis cu un dispozitiv exploziv, detonat duminică într-un bar din Sankt Petersburg, unde rostea un discurs.

ADVERTISING

Autoritățile au dat-o în urmărire pe Trepova după analizarea unei înregistrări video care o arată în timp ce intra în cafeneaua din Sankt Petersburg ținând în brațe o cutie voluminoasă. Potrivit martorilor, cutia în care se afla o statuetă a fost adusă de o tânără care i-a înmânat-o lui Tatarski. Bloggerul i-a mulțumit pentru darul oferit, apoi aceasta a luat loc în sală.

Explozia s-a produs cinci minute mai târziu, iar persoanele aflate în primele rânduri au suferit cele mai grave răni. Potrivit celui mai recent bilanț, 30 de persoane au fost rănite, din care 24 au fost internate în spital. TASS relatează că statueta înmânată lui Tatarski conținea peste 200 de grame de trinitrotoluen (TNT).

Rusia acuză serviciile secrete ucrainene

Rusia susține că explozia a fost opera serviciilor secrete ucrainene și a unor asociați ai liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, relatează CNN.

"Actul terorist comis pe 2 aprilie în St. Petersburg împotriva binecunoscutului jurnalist Vladen Tatarski a fost planificat de serviciile speciale ale Ucrainei cu implicarea agenților din rândurile persoanelor care colaborează cu așa-numitul Fond Anti-Corupție al lui Navalnîi, în care Daria Trepova era o susținătoare activă", a anunțat luni Comitetul național antiterorism din Rusia.

ADVERTISING

Cine era bloggerul asasinat

Vladlen Tatarski, în vârstă de 40 de ani, era cunoscut pentru comentariile lui furibunde prin care sprijinea războiul, dar și pentru modul fățiș în care critica eșecurile militare ale Kremlinului.

Născut în Makiivka, oraș din Donbas, el s-a alăturat forțelor separatiste proruse în 2014, după care s-a mutat la Moscova. După invazia din 2022, s-a întors în Donbas pentru a sprijini acțiunile separatiștilor, câștigând vizibilitate și atrăgând peste 500.000 de abonați pe contul său de Telegram.

Foarte dedicat Moscovei și ostil la adresa Ucrainei, Tatarski nu făcea deosebirea între țintele militare și civili, scriind la un moment dat că forțele ruse trebuie să-și ucidă rapid toți inamicii.

Tatarski a făcut cea mai scandaloasă afirmație în luna septembrie, cu ocazia anexării ilegale a celor patru regiuni ucrainene ocupate de Rusia. "Îi felicit pe toți, pe toți cei care au așteptat până în acest moment. O să-i învingem pe toți, o să-i omorâm pe toți, o să-i jefuim pe toți de care avem nevoie. Totul va fi așa cum ne place", a spus el.

Tatarski, pe numele său real Maxim Fomin, și-a ales identitatea cu care a devenit cunoscut inspirat de personajul romanului "Generația ‘P", scris de autorul rus Victor Pelevin. Protagonistul cărții este un poet fără succes care devine copywriter în publicitate, iar acțiunea se petrece în primii ani ai mandatului fostului președinte rus Boris Elțîn, volumul criticând corupția și consumerismul din Rusia anilor '90.

ADVERTISING

Tatarski este al doilea personaj cunoscut din Rusia asasinat într-un atentat comis în această țară după explozia unei mașini-capcană care a ucis-o pe Daria Dugina, fiica ideologului ultranaționalist Aleksandr Dughin, în august 2022. Dughin este considerat arhitectul și "ghidul spiritual" al invadării Ucrainei.

Dughina și Tatarski frecventau aceleași cercuri și au fost fotografiați împreună în mai multe rânduri, notează CNN.

Legătura cu Prigojin

Deși era un susținător fanatic al invaziei Rusiei, Tatarski făcea parte dintr-un grup redus de bloggeri militari care uneori criticau deschis modul în care se desfășura campania militară a Moscovei.

Anul trecut, Tatarski a condamnat dur încercările dezastruoase ale trupelor ruse de a traversa un râu din regiunea Donețk. "Până nu vom afla numele 'geniului militar' care a irosit BTG-uri (batalioane tactice) lângă râu și va oferi răspunsuri publice, nu vor exista reforme în armată", a scris el.

Tatarski a declarat ulterior pentru CNN că nu a criticat în totalitate "operațiunea militară specială" a Kremlinului, ci anumite "episoade" și și-a exprimat convingerea că Rusia își poate atinge obiectivele în Ucraina. "Voi face personal toate eforturile pentru asta", a spus el în luna mai.

El a vorbit, însă, și despre nevoia unei schimbări masive. "Toate zonele trebuie îmbunătățite. Fiecare război dezvăluie unele dezavantaje, neajunsuri sau false experiențe, experiențe care trebuie ajustate la realitățile moderne. Așa că absolut toate sferele trebuie reformate", a punctat el.

Atentatul care l-a ucis pe Tatarski ar putea avea legătură cu sprijinirea lui Evgheni Prigojin, fondatorul grupării ruse de mercenari Wagner, intrat în dizgrația lui Vladimir Putin.

Street Food Bar No 1, barul în care a fost lichidat Tatarski, i-a aparținut lui Prigojin, iar acolo se țineau în weekenduri reuniunile clubului de discuții Cyber Z Front, scrie publicația din St. Petersburg Fontanka. Politologul Konstantin Dolgov a spus că exista posibilitatea ca Prigojin să vină și el la evenimentul de duminică.

Tatarski, care a criticat și retragerea trupelor ruse din Herson, în noiembrie, devenise un susținător vocal al Grupului Wagner și al ofensivei acesteia în Bahmut. El a postat o înregistrare cu șeful grupării de mercenari, Evgheni Prigojin, în timpul vizitei unuia dintre centrele sportive cu care el era afiliat.

Cu câteva ore înainte de a fi asasinat în barul lui Prigojin, Tatarski a publicat un comentariu de susținere la un afiș de recrutare al Grupului Wagner. "E bine să vezi o asemenea campanie publicitară pe străzi. Am văzut panouri cu Wagner și în Rostov", a scris el.

După moartea lui Tatarski, Prigojin a difuzat un scurt clip în care arată un steag al Rusiei inscripționat cu cuvintele "În memoria lui Vladlen Tatarski".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇