Semnele că Putin l-a lăsat din brațe pe Prigojin. Mercenarii Wagner au făcut prea multe greșeli și au devenit incomozi

Semnele că Putin l-a lăsat din brațe pe Prigojin. Mercenarii Wagner au făcut prea multe greșeli și au devenit incomozi

Gruparea paramilitară Wagner se laudă cu singurele succese obținute din vară în Ucraina, însă fondatorul ei, Evgheni Prigojin, are o relație tot mai fragilă cu Kremlinul. Acesta a ieșit din grațiile lui Putin, iar analiștii spun că organizația își va pierde forța pe front după ce Moscova i-a interzis să mai recruteze deținuți.

Până de curând, Grupul Wagner avea o imagine puternică la Kremlin, fiind considerat un instrument important în războiul început de Vladimir Putin în Ucraina. Mercenarii înrolați de această organizație sunt singurii soldați ruși care se pot mândri cu victorii pe front în ultimele luni.

Dar situația s-a schimbat în ianuarie, scrie Newsweek, analizând relația tensionată dintre Grupul Wagner și Kremlin și posibilitatea retragerii sprijinului acordat de Moscova acestei organizații în campania din Ucraina.

Deși fondatorul grupării, oligarhul Evgheni Prigojin, a anunțat că a cucerit Soledar, un orășel minier din regiunea Donețk, Grupul Wagner nu a reușit, totuși, să facă niciun progres semnificativ în orașul apropiat, Bahmut, unde luptă de o jumătate de an.

Grupul Wagner, oprit de un "ordin de sus"

La începutul verii, Grupul Wagner a fost acuzat că a recrutat 50.000 de deținuți din penitenciarele ruse, ademenindu-i cu amnistierea condamnărilor pentru a lupta șase luni cu contract în Ucraina. Neinstruiți și indisciplinați, aceștia au fost folosiți pe post de "carne de tun", cei mai mulți fiind decimați de forțele ucrainene.

ADVERTISING

Olga Romanova, care conduce Russia Behind Bars, o organizație ce luptă pentru drepturile deținuților ruși, a spus în ianuarie că din cei 50.000 de infractori recrutați, 40.000 au fost deja uciși sau au dispărut, și doar 10.000 mai luptă în Ucraina.

Informații recente sugerează că Grupul Wagner a trecut la metode mai dure de convingere pentru a-și continua recrutările, amenințându-i pe deținuți cu noi condamnări și cu încarcerarea în regim de izolare dacă refuză contractele.

Săptămâna trecută, însă, într-un anunț surprinzător, Prigojin a susținut că organizația sa nu mai recrutează deținuți pentru război. "Recrutarea deținuților de către compania militară privată Wagner a fost oprită complet. Ne îndeplinim toate obligațiile față de cei care lucrează acum pentru noi", a transmis Prigojin pe contul de Telegram al grupului.

Fostul lider separatist prorus Igor Ivanovici Strelkov, cunoscut drept Igor Girkin, a reacționat imediat la acest anunț, sugerând că zilele Grupului Wagner în Ucraina sunt numărate, iar ordinul de sistare a recrutării a venit direct de la Kremlin.

ADVERTISING

"Cred că încheierea recrutării a fost cauzată de 'un ordin de sus'. Și după un timp va afecta serios capacitatea Wagner de a ataca cu succes o poziție după o altă cucerire, așa cum se întâmplă acum lângă Bahmut", a scris el pe Telegram.

Rivalitatea dintre Girkin și Prigojin e de notorietate, cei doi având mai multe dispute pe rețelele de socializare după ce Wagner s-a împotmolit în estul Ucrainei.

Armata recrutează deținuți, dar cu o ofertă îmbunătățită

Anunțul lui Prigojin survine după apariția unor informații potrivit cărora Ministerul rus al Apărării recrutează deținuți. Romanova a spus că Prigojin a sistat campania de contractare din închisori la 1 februarie, iar reprezentanții Ministerului Apărării au recrutat deținuți din cel puțin două colonii penitenciare din regiunile Volgograd și Kemerovo.

Potrivit Romanovei, care a părăsit Rusia în 2017 și locuiește acum la Berlin, reprezentanții sistemului penitenciar rus, care întocmesc listele cu potențialii recruți, i-au confirmat că acum campania este condusă de Armată, nu de Grupul Wagner.

Ministerul Apărării recrutează deținuți pe o perioadă îndelungată, dar selecția este mai riguroasă. "Până acum, numărul celor recrutați de Ministerul Apărării este mic, în jur de 500 de oameni. Le oferă exact aceleași condiții pe care le oferea Wagner. Cu o excepție: ministerul insistă că nu va exista nicio execuție extrajuridică", a spus Romanva.

ADVERTISING

Pentru deținuții care vor să-și încerce șansa pe front, e un detaliu foarte important. Grupul Wagner și-a clădit o notorietate sângeroasă după ce în noiembrie a postat înregistrarea video a executării cu lovituri de baros a lui Evghweni Nujin (55 de ani), un fost deținut rus recrutat în iulie și capturat în septembrie de ucraineni. Iar luni s-a răspândit pe rețelele de socializare o a doua înregistrare video care arată execuţia cu barosul a unui rus acuzat că a dezertat în timp ce lupta în Ucraina.

Vladimir Osecikin, un activist rus pentru drepturile omului care conduce proiectul anticorupție Gulagu.net, retras în exil în Franța, a declarat anterior pentru publicația americană că execuțiile și tortura sunt practici obișnuite în Grupul Wagner și că mulți recruți au fost uciși pentru că au refuzat să mai lupte.

Preluarea recrutării de către Ministerul rus al Apărării "închide robinetul de alimentare" al Grupului Wagner. Iar asigurarea că nimeni nu va fi executat pentru dezertare, ci judecat conform legii, arată că Moscova e deranjată de modul de acțiune al organizației paramilitare.

"Dacă Ministerul Apărării preia sursa de recrutare, mărimea Wagner și capacitățile sale vor fi reduse. E un mod prin care ministerul se reafirmă și minimalizează rolul Wagner", a scris pe Twitter Rob Lee, membru al Institutului de Cercetări în Politica Externă.

O scrisoare recentă, datată din 4 februarie și tradusă de Igor Sușkp, directorul executiv al ONG-ului Grupul Vântul Schimbării, dezvăluie că Grupul Wagner și-ar putea reorienta recrutarea în rândurile deținuților ucraineni din regiunile ocupate. Astfel, propagandista rusă Mariana Naumova (23 de ani) este instruită în prezent ca să recruteze deținuți pentru Grupul Wagner.

"Avem ordine în aparatul Ministerului de Justiție din DNR (așa-numita Prepublica Populară Donețk - n.red.) ca să pregătim vizita Naumova cu reprezentanții Wagner în mai multe închisori, în special în cele din Gorlovskaia și Donețk", se arată în scrisoarea trimisă de o sursă din organizația lui Prigojin.

Putin s-a întâlnit cu dușmanul lui Prigojin

Tensiunile dintre Prigojin și Kremlin au crescut pe măsură ce ambițiile lui politice au devenit tot mai mari, iar el a fost tot mai nemulțumit de modul în care Vladimir Putin a perceput eșecurile din Ucraina.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), efectivele Wagner încep să fie înlocuite de trupe militare convenționale în zona Bahmut, unde mercenarii nu au reușit să facă progrese semnificative.

Iar luna trecută Putin a părut să-l ignore pe Prigojin: în loc să se întâlnească cu el, liderul de la Kremlin a avut o întrevedere cu guvernatorul Sankt Petersburgului, Alexandr Beglov, considerat "unul dintre cei mai deschiși adversari ai lui Prigojin".

Joana de Deus Pereira, cercetător principal la grupul britanic de analiză Royal United Services Institute (RUSI), pune atitudinea președintelui rus pe seama faptului că Grupul Wagner a fost la început "un instrument foarte util", dar organizația și-a pierdut această valoare, iar Putin îl vede pe Prigojin ca pe o amenințare. "Acum Prigojin a devenit mult mai periculos în termenii personajului politic care își dorește să fie", a explicat ea. În opinia expertei, Kremlinul dorește, totodată, să arate că deține controlul.

Vlad Mihnenko, un expert de la Universitatea Oxford, consideră că anunțul lui Prigojin despre oprirea recrutărilor arată că Moscova și-a dat seama că poate face același lucru ca să recruteze "carne de tun" din închisori pe care să o arunce la Prigojin pe linia frontului din Donbas.

"De ce să dea totul Ministerul rus al Apărării către Wagner, să le permită lor să recruteze la liber din toată țara, să adune ei primii 'crema cremei'… să le dea protecție și sprijin, doar pentru ca Prigojin să se laude apoi cu o victorie pe front și să-i critice pe ei?", a spus el, adăugând că armata rusă a decis că "e destul - și noi putem să facem asta".

Greșelile lui Prigojin

Mihnenko crede că, deocamdată, Kremlinul îl va păstra pe Prigojin, în caz că va mai avea nevoie de el sau poate fi folositor în Africa. Putin poate, însă, să lase Grupul Wagner fără finanțare, recrutări, muniție și să-i preia trupele.

Asta pentru că Prigojin a făcut prea multe greșeli de-a lungul războiului, crede Romanova. "S-a certat cu șeful Statului Major, Valeri Gherasimov, nu a cucerit Bahmutul și prea mulți luptători Wagner s-au predat sau au fugit cu armele în mâini", a explicat Romanova ieșirea lui Prigojin din grațiile Kremlinului.

Însă nu-i totul pierdut pentru oligarhul rus, crede experta: "Grupul Wagner e grupul lui Putin. Wagner este prezent în Siria, în Mali, în Republica Centrafricană. Grupul Wagner va rămâne în Ucraina. Prigojin e într-o poziție în care trebuie să recâștige influența și favorurile lui Putin. Și nimeni nu va glumi cu un om care are armata lui."

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇