Rusia rămâne fără mercenari: 80% din deținuții lui Prigojin sunt morți, răniți sau dispăruți

Rusia rămâne fără mercenari: 80% din deținuții lui Prigojin sunt morți, răniți sau dispăruți

Din cei 50.000 de luptători recrutați de Grupul Wagner din penitenciarele Rusiei, doar 10.000 mai luptă acum în Ucraina.

Grupul Wagner le-a făcut o promisiune irezistibilă deținuților pe care i-a scos din închisoare: eliberarea în schimbul plecării pe front. Însă riscul s-a dovedit în cele mai multe cazuri implacabil.

Din cei 50.000 de infractori recrutați de Grupul Wagner, 40.000 sunt morți, răniți sau dispăruți, a declarat Olga Romanova, șefa organizației Russia Behind Bars (Rusia din spatele gratiilor) care militează pentru drepturile deținuților, potrivit Meduza.

ADVERTISING

"Datele noastre arată că, la sfârșitul lunii decembrie, 42.000-43.000 de deținuți au fost recrutați. Până acum, acest număr a ajuns probabil la 50.000. Din acest număr, 10.000 luptă acum pe front, fiindcă ceilalți au fost uciși sau răniți ori au fost dați dispăruți, au dezertat sau s-au predat", a detaliat aceasta.

Dezertarea în masă a fost o problemă majoră pentru Grupul Wagner încă din vară. Unii dintre dezertori s-au întors în Rusia înarmați. În decembrie, de exemplu, un dezertor din unitățile de mercenari a deschis focul asupra agenților de poliție la Rostov.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Romanova crede că fondatorul Wagner Group, Evgheni Prigojin, nu ține evidența militarilor dispăruți, notându-i la grămadă ca decedați, pentru a nu dezvălui că se confruntă cu un val masiv de dezertări. Acesta ar putea fi motivul pentru care grupul său a trimis sicrie goale din zinc familiilor celor declarați "căzuți în luptă".

Grupul paramilitar Wagner, condus de către Evgheni Prigojin, supranumit "bucătarul lui Putin", este foarte activ în apriga bătălie de la Bahmut, în estul Ucrainei.

Statele Unite au desemnat grupul paramilitar rus Wagner drept o organizaţie internaţională criminală, a anunțat Casa Albă, pe 20 ianuarie, denunţând activităţile acestei forțe paramilitare în Ucraina.

ADVERTISING

"Wagner este o organizaţie criminală, care comite vaste atrocităţi şi abuzuri ale drepturilor omului", a declarat presei un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă, John Kirby, adăugând că Washingtonul va impune alte sancţiuni grupului de mercenari.

Potrivit informațiilor deținute de autoritățile americane, Grupul Wagner a recrutat 40.000 de deținuți din penitenciarele Rusiei.

"Noi continuăm să considerăm că grupul Wagner dispune în prezent de aproximativ 50.000 de persoane desfăşurate în Ucraina, 10.000 de mercenari şi 40.000 de deţinuţi, iar acest lucru provoacă 'rezerve' Ministerului rus de Externe cu privire la 'metodele de recrutare' ale organizaţiei", a spus Kirby.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇