Ziua 333: Grupul Wagner trimite Ucrainei camioane cu soldați morți. Ministru adjunct arestat la Kiev. Moscova vorbește de o catastrofă globală (Video)

Ziua 333: Grupul Wagner trimite Ucrainei camioane cu soldați morți. Ministru adjunct arestat la Kiev. Moscova vorbește de o catastrofă globală (Video)

În ziua 333 de război, continuă ofensiva rusă în zona Zaporoje, iar din Soledar, Evgheni Prigojin a anunțat că va trimite soldații ucraineni morți, cu camioanele, în zonele ocupate de Ucraina.

Din Rusia, Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, considerat un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a amenințat că livrările occidentale de armament către Ucraina vor duce la o catastrofă globală, invocând folosirea armelor nucleare.

Iar la Kiev, un ministru adjunct a fost arestat pentru mită, fiind suspectat că a luat mită 400.000 de euro pentru achiziționarea unor generatoare de curent.

Și noul ministru al Apărării din Germania vrea să meargă în perioada următoare la Kiev, dar deocamdată nu a decis dacă va trimite sau nu tancuri Leopard Ucrainei.

În ziua 332 de război, Rusia a anunțat un atac puternic la Zaporojie, iar Ucraina a spus că a dejucat o tentativă de sabotaj.

ADVERTISING

Evoluții pe front

  • Prigojin trimite soldații morți în Ucraina - Grupul rus de mercenari Wagner intenţionează să trimită trupurile soldaţilor ucraineni ucişi în luptele din oraşul Soledar, recent capturat, relatează Reuters. Site-ul RIA FAN - parte a holdingurilor media deţinute de șeful Wagner, Evgheni Prigojin, - susține că vor fi trimise cadavrele pe teritoriul controlat de Ucraina, în patru sau cinci convoaie, totalizând aproximativ 20 de camioane. Prigojin ar fi spus că trupurile soldaţilor ar trebui să fie returnate Ucrainei într-un mod "demn", iar o înregistrare video pare însă să-l arate pe Prigojin supervizând personal acţiunea.
  • Avans rus la Zaporojie? - Ministerul rus al Apărării a declarat duminică, pentru a doua zi consecutiv, că forţele sale îşi îmbunătăţesc poziţiile în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, relatează Reuters. Ministerul susţine și că a provocat victime şi a distrus echipamente, inclusiv vehicule de luptă ucrainene, obuziere şi două rachete HIMARS de fabricaţie americană. Ucraina a declarat sâmbătă că afirmaţiile Rusiei privind progresele înregistrate în regiunea Zaporojie sunt exagerate.
  • Bilanțul războiului - La aproape un an de când Rusia a atacat Ucraina, războiul din această ţară s-a soldat cu circa 180.000 de morţi şi răniţi în tabăra armatei ruse şi cu peste 100.000 de morţi şi răniţi în cea ucraineană, fiind de asemenea ucişi circa 30.000 de civili, conform unei estimări comunicate duminică de şeful armatei norvegiene, care a avertizat că Rusia are în continuare capacitatea să continue mult timp acest război, transmite AFP.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Declarații și ajutoare

  • 100 de nave blocate - preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că agresiunea rusă "ruinează piaţa alimentară" şi a acuzat Moscova că a reţinut "timp de săptămâni" peste 100 de nave care transportă alimente, relatează CNN. Zelenski a făcut aceste remarci în cadrul unui discurs adresat participanţilor la Conferinţa miniştrilor agriculturii de la Berlin. "Aceasta înseamnă preţuri mai mari pentru Europa. Pentru Asia, înseamnă o ameninţare tot mai mare de instabilitate socială. În Africa, pentru ţări precum Etiopia sau Sudan, înseamnă mese goale pentru mii şi mii de familii", a spus Zelenski.
  • Premierul Japoniei în Ucraina - Premierul japonez Fumio Kishida ia în considerare posibilitatea de a vizita Ucraina luna viitoare și de a purta discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a relatat ziarul Yomiuri, citând surse guvernamentale japoneze. Kishida va lua o decizie finală cu privire la vizită în funcție de starea războiului din Ucraina.
  • Noul ministru german al apărării în Ucraina - Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, intenționează să viziteze Ucraina în curând. "Ceea ce este sigur este că voi călători curând în Ucraina. Probabil chiar în următoarele patru săptămâni", a declarat Pistorius pentru Bild am Sonntag într-un interviu publicat duminică. Întrebat despre tancuri, Pistorius a spus în interviu: "Suntem într-un dialog foarte strâns cu partenerii noștri internaționali, în primul rând cu SUA, pe această temă".
  • Polonia critică Germania - Premierul polonez a calificat duminică drept "inacceptabil" refuzul Berlinului de a-i fi furnizate Kievului tancuri de luptă Leopard 2, în condiţiile în care ruşii dau semne că trec la o nouă ofensivă, relatează agenţia poloneză PAP, preluată de AFP. "Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. În fiecare zi mor oameni nevinovaţi. Bombele ruseşti fac ravagii în oraşele ucrainene. Obiectele civile sunt atacate, femeile şi copiii sunt ucişi", a declarat Mateusz Morawiecki. Premierul polonez a spus că aşteaptă "o declaraţie clară" din partea Berlinului, care să autorizeze furnizarea de tancuri Leopard, al căror producător este, de către ţările care le au în dotarea armatelor lor.
  • Rusia prevestește o catastrofă globală - Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, considerat un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat că livrările occidentale de armament către Ucraina vor duce la o catastrofă globală, relatează Reuters. "Dacă Washingtonul şi ţările NATO furnizează arme care vor fi folosite pentru a lovi civili în oraşe şi vor încerca să pună stăpânire pe teritoriile noastre, aşa cum ameninţă, acest lucru va duce la represalii folosind arme mai puternice", a spus Volodin într-o postare pe Telegram. "Argumentele conform cărora puterile nucleare nu au folosit anterior arme de distrugere în masă în conflicte locale nu mai sunt sustenabile. (...) Livrările de arme ofensive către regimul de la Kiev vor duce la o catastrofă globală", a scris Volodin.
  • Boris Johnson, la Kiev - Fostul premier britanic Boris Johnson a vizitat duminică Kievul, întâlnindu-se cu președintele Volodimir Zelenski și promițând că Marea Britanie va „rămâne alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, informează Reuters. „Veți învinge și îi veți scoate pe toți rușii din țara voastră, dar noi vom fi acolo pe termen lung. Și vom dori, de asemenea, să vă ajutăm să reconstruiți”, a spus el.

Alte informații relevante

  • Ministru adjunct arestat în Ucraina - ministrul adjunct pentru dezvoltarea municipalităţilor, teritoriilor şi infrastructurii din Ucraina, Vasil Losinskii, a fost arestat pentru luare de mită, potrivit mass-media ucrainene, citate duminică de dpa. Biroul Naţional Anticorupţie a efectuat percheziţii la locuinţa oficialului ucrainean şi l-a reţinut. Losinskii este acuzat că a primit mită în valoare de 400.000 de euro pentru achiziţionarea unor generatoare de curent. Ancheta a fost declanşată în septembrie anul trecut. După aflarea veştii privind arestarea lui Losinskii, ministerul pe care îl reprezenta l-a demis, scrie dpa.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇