Armata rusă a anunţat sâmbătă că a lansat o operaţiune ofensivă în Zaporojie, iar Ministerul rus al Apărării susţine că în timpul asaltului a cucerit “mai multe linii şi poziţii avantajoase“. Guvernatorul regiunii confirmă peste 160 de atacuri de artilerie ale forțelor ruse, care au vizat 21 de oraşe şi comune. Ucraina nu confirmă ofensiva, dar raportează atacuri în regiune și atacuri de artilerie susţinute, în circa 10 locaţii de pe linia frontului.
Iar un oficial de rang înalt, citat de Reuters, spune că SUA negociază cu Ucraina strategia de luptă din perioada următoare. SUA îndeamnă Ucraina să nu pornească ofensiva înainte de a primi cel mai recent ajutor în materie de armament furnizat de SUA şi până când nu va fi asigurată instruirea personalului. De asemenea, SUA ar prefera ca ucrainenii să nu mai investească atât de mult în apărarea Bahmutului, considerând că pierderea orașului nu va duce la nicio schimbare strategică majoră pe câmpul de luptă.
Și în continuare se fac presiuni asupra Germaniei pentru a trimite tancuri în Ucraina. Miniştrii de externe ai celor trei ţări baltice au cerut Germaniei să livreze Kievului tancuri Leopard, spunând că asta ar contribui la a restabili rapid pacea în Europa.
Evoluții pe front
- Ofensivă la Zaporojie - Armata rusă a anunţat sâmbătă că a lansat o operaţiune ofensivă în Zaporojie, relatează AFP, CNN şi The Guardian. Ministerul rus al Apărării susţine că în timpul asaltului a cucerit “mai multe linii şi poziţii avantajoase“. Oleksandr Staruh, guvernatorul regiunii, spune că forţele ruse au lansat în timpul nopţii peste 160 de atacuri de artilerie. El a declarat într-o postare pe Telegram că 21 de oraşe şi comune au fost vizate de tiruri, iar o femeie a fost ucisă, în timp ce alte două persoane au fost rănite grav. Zeci de clădiri, inclusiv un teatru, au fost distruse. Un oficial numit de Rusia în partea ocupată a regiunii Zaporojie susţine că trupele ruseşti au străpuns apărarea ucraineană şi au capturat patru sate .
- Ucraina confirmă atacuri în zonă - Statul Major General al Ucrainei, în ultima sa actualizare privind activităţile de pe câmpul de luptă, raportează că au fost atacuri cu rachete asupra oraşului Huliaipole, precum şi asupra oraşului Nikopol, care se află în regiunea ucraineană vecină Dnipropetrovsk. De asemenea, confirmă atacuri de artilerie susţinute, în circa 10 locaţii de pe linia frontului, inclusiv între Orihiv şi Kamianske.
- Britanicii se așteaptă la un avans al rușilor - În actualizarea sa zilnică a informaţiilor despre războiul din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării spune că există posibilitatea unui avans teritorial al ruşilor în jurul oraşului Bahmut din regiunea Donbas. Mai la sud, în Zaporojie, ambele părţi au masat "forţe semnificative", se constată în raport. Iar în apropiere de Kremina, în nord-estul Ucrainei, forţele ucrainene au obţinut unele câştiguri teritoriale mici şi s-au apărat împotriva contraatacurilor ruseşti.
- SUA nu vrea ca Ucraina să atace acum - Oficiali americani de rang înalt au sfătuit Ucraina să nu lanseze încă o ofensivă majoră împotriva forţelor ruseşti până când nu va fi livrat cel mai recent ajutor în materie de armament furnizat de SUA şi până când nu va fi asigurată instruirea personalului, a declarat vineri un oficial de rang înalt al administraţiei Biden, citat de Reuters sub rezerva anonimatului.
- Dispută și pe Bahmut - Oficialul american citat de Reuters mai spune că un alt aspect de luat în considerare este cât de mult vor continua ucrainenii să investească în apărarea Bahmutului într-un moment în care se pregătesc pentru contraofensivă, pentru a încerca să-i scoată pe ruşi din zonele pe care le deţin în sudul Ucrainei. Convingerea la Washington este că Ucraina a cheltuit resurse considerabile pentru apărarea oraşului Bahmut, dar există o mare posibilitate ca ruşii să-i împingă în cele din urmă pe ucraineni afară din oraş. Dacă acest lucru se va întâmpla, nu va duce la nicio schimbare strategică majoră pe câmpul de luptă, consideră administraţia SUA. Detalii AICI.
- De ce trimite SUA blindate - Oficialii americani sfătuiesc Ucraina să-şi ajusteze modul în care duce războiul, renunţând de pildă să mai încerce să răspundă Rusiei foc cu foc la fiecare atac de artilerie, deoarece, în cele din urmă, Moscova va obţine avantajul prin uzură. Acesta este motivul pentru care ultima livrare de armament din partea SUA include vehicule blindate, pentru că ele vor ajuta Ucraina să-şi schimbe modul în care duce războiul.
Declarații și ajutoare
- Frustrare față de lentoarea aliaților - Consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a transmis sâmbătă pe Twitter frustrarea sa față de „indecizia globală” privind furnizarea de arme către Ucraina. El a spus: „Veți ajuta oricum Ucraina cu armele necesare și vă veți da seama că nu există altă opțiune pentru a pune capăt războiului decât înfrângerea (Rusiei)”, citat de The Guardian. „Dar indecizia de astăzi omoară mai mulți dintre oamenii noștri. Fiecare zi de întârziere înseamnă moartea unor ucraineni”, a spus el.
- Germania, presată să trimită tancuri - Miniştrii de externe ai celor trei ţări baltice au cerut Germaniei să livreze Kievului tancuri Leopard, la o zi după ce Berlinul a refuzat să se angajeze să facă acest lucru la o reuniune a Grupului de Contact pentru Ucraina, transmite dpa. „Este nevoie de aceasta pentru a opri agresiunea rusă, a ajuta Ucraina şi a restabili rapid pacea în Europa", a scris pe Twitter ministrul de externe leton Edgars Rinkevics, citat de AFP.
Alte informații relevante
- Exerciții militare la Moscova - Rusia a anunţat sâmbătă că a efectuat exerciţii de apărare antiaeriană în regiunea Moscovei, pentru a proteja infrastructuri esenţiale în caz de ''atacuri aeriene'', pe fondul conflictului cu Ucraina, transmite AFP. În total, ''peste 150 de soldaţi şi mai mult de 30 de piese de armament, de echipamente militare şi speciale au participat'' la exerciţii, afirmă sursa, fără a preciza când au avut loc acestea.
- Zelenski, în lacrimi - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în lacrimi, a participat sâmbătă, alături de prima-doamnă Olena Zelenska, la o ceremonie de comemorare a şapte oficiali de rang înalt ai Ministerului de Interne, între care ministrul Denis Monastîrski, care au murit miercuri la Brovarî, o suburbie a Kievului, după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit din motive încă neelucidate, relatează Reuters. Zelenski şi soţia sa au prezentat condoleanţe rudelor victimelor în interiorul impozantului centru cultural Casa Ucrainei din centrul Kievului. O mulţime de persoane în doliu se adunaseră afară, către Piaţa Independenţei. "O tristețe de nedescris ne cuprinde sufletul", a scris Zelenski pe Telegram sâmbătă. "Ucraina își pierde cei mai buni fii și fiice în fiecare zi".
- RT Franța se închide - Denunţând un act de „cenzură”, RT France, filiala franceză a canalului rus RT suspendat în Uniunea Europeană, şi-a anunţat sâmbătă închiderea în urma îngheţării conturilor sale, transmite AFP. Franţa era singurul stat membru al UE care mai găzduia o filială a RT pe teritoriul său, unde aceasta era prezentă din 2017. Câteva ore mai devreme, Moscova a reacţionat la îngheţarea conturilor promiţând „măsuri de retorsiune împotriva media franceze în Rusia”.
- Tentativă de sabotaj dejucată - Trupele ucrainene au dejucat vineri o tentativă de sabotaj din partea unui grup de recunoaştere rusesc în regiunea nord-estică Sumî, potrivit unui purtător de cuvânt al Serviciului de Stat al Gărzii de Frontieră din Ucraina, relatează CNN. Forţele ucrainene "au detectat o tentativă de infiltrare din partea unui grup de sabotaj şi recunoaştere din Rusia" care trecuse graniţa în Sumî, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt Andrii Demcenko la televiziune. El a spus că forţele ucrainene au reuşit să expună şi să tragă asupra grupului, care apoi "s-a retras în spatele frontierei de stat". Sumî se află în nord-estul Ucrainei, la doar aproximativ 50 de kilometri de graniţa cu Rusia.