Fără Leoparzi! Nemții nu vor ca Germania să trimită tancurile mult râvnite în Ucraina. Vineri este o zi crucială

Fără Leoparzi! Nemții nu vor ca Germania să trimită tancurile mult râvnite în Ucraina. Vineri este o zi crucială

Guvernul Germaniei este supus unei presiuni internaţionale din ce în ce mai puternice de a trimite tancurile sale Leopard 2 în Ucraina, însă nemţii de rând nu sunt în favoarea exportului acestor arme mult râvnite.

Un sondaj publicat joi arată că germanii cred că țara lor a făcut suficient deja pentru a ajuta Ucraina.

Din cei 2.025 de respondenți, 43% s-au opus livrării de tancuri Leopard și doar 39% s-au declarat pentru. Alți 16% nu și-au exprimat o poziție, arată sondajul, realizat pentru DPA de institutul YouGov.

ADVERTISING

De la începutul invaziei, Germania a livrat Ucrainei arme și echipamente militare în valoare de peste 2,2 miliarde de euro, inclusiv artilerie grea și sisteme de apărare aeriană. Unul din trei respondenți (33%) consideră că acest lucru este deja prea mult. Alți 24% spun că volumul livrărilor este corect, în timp ce 25% solicită mai mult sprijin militar german pentru Ucraina.

În ciuda reticenței respondenților la sondajul YouGov față de ideea ca Germania să exporte tancurile, majoritatea nu se opun ca alte țări să facă acest lucru. 47% ar fi pentru, 38% împotrivă și 16% sunt indeciși.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Berlinul trebuie să aprobe orice transfer al tancurilor Leopard, pe care 20 de alte țări le au în arsenalele proprii. Polonia și Finlanda au spus deja că vor trimite astfel de tancuri în Ucraina, dacă li se permite de la Berlin.

Săptămâna trecută, vicecancelarul german Robert Habeck a declarat că nu va împiedica Varșovia să facă asta. „Germania nu ar trebui să se opună atunci când alte țări iau decizii de sprijinire a Ucrainei, indiferent de ce decizie ia Germania”, a spus Habeck.

Cancelarul german Olaf Scholz nu a luat încă o decizie finală cu privire la această problemă.

ADVERTISING

Joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat din nou faptul că Germania ezită să trimită aceste tancuri. „Sunt momente când nu ar trebui să ezităm și să spunem: „Voi da tancurile dacă altcineva le dă şi el”. Nu cred că aceasta este strategia potrivită”, a declarat Zelenski, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Zelenski se referă la faptul că Berlinul a anunțat că va fi de acord ca tancurile Leopard să fie trimise în Ucraina, dacă Statele Unite acceptă să-şi trimită propriile tancuri de luptă (Abrams).

Guvernul german se va confrunta vineri cu un test major, când miniștrii Apărării din aproximativ 50 de state aliate Ucrainei se întâlnesc la baza aeriană americană din Ramstein, pentru a discuta despre ajutorul militar suplimentar pentru Kiev în lupta sa împotriva forțelor ruse.

Livrarea tancurilor de design occidental va fi în centrul discuțiilor. Germania joacă un rol cheie, deoarece este producătorul Leopard 2.

Spre deosebire de tancurile din epoca sovietică, Leopard 2 au capacități avansate, cum ar fi optica termică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇