Germania livrează noi arme Kievului, dar nu și tancurile cerute de Ucraina. Explicația Berlinului

Germania livrează noi arme Kievului, dar nu și tancurile cerute de Ucraina. Explicația Berlinului

Germania va livra ‘foarte curând’ vehicule blindate Kievului, dar în acest stadiu nu şi tancurile de luptă cerute de Ucraina, a anunţat joi ministrul apărării, Christine Lambrecht (foto), transmite AFP.

‘Este încurajator să vedem succesele pe care Ucraina le-a reuşit în ultimele zile, mai ales datorită armelor germane’, a declarat ministrul în faţa presei.

Contraofensiva purtată de Kiev 'arată cât de important este să punem rapid la dispoziţia Ucrainei alte echipamente militare', a adăugat Christine Lambrecht.

ADVERTISING

Ea a anunţat trimiterea a încă două lansatoare de rachete multiple Mars-II şi a 200 de rachete. Ucraina va primi de asemenea 50 de vehicule de teren de tip Dingo.

În schimb, Germania nu are în vedere în acest stadiu să livreze tancuri de luptă Leopard-2, cerute cu insistenţă de Ucraina.

Berlinul continuă să mizeze pe un sistem de livrări circular, prin care Grecia va primi blindate germane de tip Marder, şi acestea cerute de Kiev, iar Atena va livra în schimb Ucrainei 'foarte curând' blindate mai vechi, a explicat Lambrecht.

ADVERTISING

'Este important pentru mine să precizez clar că aceste livrări nu vor slăbi Bundeswehr-ul (armata germană)', a subliniat ea.

'Suntem capabili în continuare să asigurăm apărarea Alianţei (NATO) şi a ţării şi este important pentru mine ca aliaţii noştri pe flancul estic să poată conta pe noi că ne vom ţine promisiunile', a adăugat ea.

Guvernul condus de Olaf Scholz este criticat în ultimele zile, atât la Kiev, cât şi la Berlin, pentru reticenţele de a livra tancuri de luptă, susceptibile să ajute la a face diferenţa în contraofensiva ucraineană împotriva forţelor ruse.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇