Ziua 204 de război: Kremlinul vorbeşte de linia roşie pentru SUA. Rusia și China fac front comun la Zaporojie

Ziua 204 de război: Kremlinul vorbeşte de linia roşie pentru SUA. Rusia și China fac front comun la Zaporojie

În ziua 204 de război, toți ochii sunt ațintiți spre Uzbekistan, acolo unde preşedinţii Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi Xi Jinping, s-au întâlnit pentru prima oară de când Moscova a decis să invadeze Ucraina, o mişcare pe care Beijingul nu a condamnat-o niciodată.

Liderul chinez a spus că lumea se confruntă cu „schimbări colosale, fără precedent în istorie”. Aşa că Rusia și China vor lucra împreună ca „să dea un exemplu de puteri mondiale responsabile”, care să aducă lumea pe calea cea bună.

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Între timp, Kremlinul vorbeşte de linia roşie pe care SUA nu ar trebui să o treacă, pentru că ar deveni parte directă la conflictul din Ucraina.

Emoții a dat întregii lumi președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a fost ușor rănit după ce o mașină a intrat în coloana oficială, în timp ce se deplasa în Kiev.

ADVERTISING

Pe front, forțele ucrainene continuă să-și consolideze pozițiile, în timp ce noi orori sunt descoperite în urma rușilor. Zelenski le-a transmis că istoria îi va reține drept niște teroriști lași, după ce un nou atac a vizat un baraj din Krivoi Rog, orașul natal al președintelui, și numeroase case au fost inundate.

Situația pe front

  • Atac la Krivoi Rog - cel mai mare oraș din centrul Ucrainei, cu o populație estimată înainte de război de 650.000 de locuitori, a fost vizat de opt rachete de croazieră.
  • Baraj distrus de ruși - Peste 100 de case au fost afectate de inundații în Krivoi Rog, după ce rușii au bombardat intenționat un baraj din zonă. Autoritățile ucrainene au anunțat că echipele de salvare au intervenit rapid și s-a lucrat toată noaptea pentru a face reparații, astfel încât acum nivelul apei a mai scăzut.
  • Zelenski se dezlănțuie - Volodimir Zelenski a atacat dur armata rusă după ce Krivoi Rog, orașul său natal, a fost inundat în urma bombardării barajului de la Karaciunovski: „Rachetele voastre au lovit barajul, un obiectiv care nu avea nicio valoare militară, doar au pus în pericol sute de mii de civili. De aceea, veți pierde nu doar războiul acesta, ci cursa cu istoria. Sunteți niște lași care vă luptați cu civili. Veți fi ținuți minte drept teroriști, nepoților voștri le va fi rușine de voi”.
  • Victoriile Kievului - Forțele ucrainene anunță că au doborât 4 avioane militare rusești în ultimele 24 de ore.
  • Merg iar trenurile - Transportul pe calea ferată se va relua joi între Harkov și Balaklia. Muncitorii au reparat deja podurile și zeci de şine avariate după ce Balaklia a fost eliberată pe 8 septembrie.
  • Disperarea rușilor - Rușii încearcă să-și fortifice atacurile în Donețk și Zaporojie, suplimentând trupele.
  • Rușii susțin că ar fi ucis 120 de soldați ucraineni care au încercat să debarce în Peninsula Kinburn, din sud-estul Ucrainei.
  • Debandadă în armata lui Putin - Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că informațiile din Ucraina arată că rușii s-au panicat și au fugit din calea trupelor Kievului, lăsând în urmă echipamente esențiale.
  • Poveşti de groază din Ucraina eliberată - Secția de poliție din Balaklia a fost folosită pentru torturarea oamenilor - un bărbat a fost bătut aici până a murit. Detalii AICI
  • Adolescenţi încuiaţi în beci - Serviciul de grăniceri al Ucrainei a salvat cinci adolescenți care au fost închiși într-un subsol timp de 7 zile de trupele ruse în orașul recent eliberat Kupiansk din regiunea Harkov. E vorba de 4 fete și un băiat cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani.

Toți ochii pe Putin

  • Întâlnirea Putin-Xi - Preşedinţii Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi Xi Jinping, s-au întâlnit joi, în Uzbekistan, pentru prima oară de când Moscova a decis să invadeze Ucraina, o mişcare pe care Beijingul nu a condamnat-o niciodată. Liderul chinez a spus că lumea se confruntă cu „schimbări colosale, fără precedent în istorie”. Aşa că Rusia și China vor lucra împreună ca „să dea un exemplu de puteri mondiale responsabile" şi să o aducă pe calea cea bună. La rândul său, Putin a denunţat încercările Occidentului de a crea ”o lume unipolară” şi a condamnat "provocările SUA și ale sateliților lor în strâmtoarea Taiwan”.
  • Linia roşie de la Kremlin - Ministerul de Externe rus a afirmat joi că, dacă Statele Unite vor decide să livreze Kievului rachete cu rază mai lungă de acţiune, vor încălca o linie roşie şi vor deveni parte directă la conflict. Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a adăugat că Rusia "îşi rezervă dreptul de a-şi apăra teritoriul".
  • După Xi, Erdogan - Vladimir Putin se va întâlni cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan vineri, pentru a discuta despre acordul pe cereale, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
  • Demisia lui Putin - Nikita Iuferev, unul dintre deputații municipali din St. Petersburg care i-au cerut public demisia lui Putin, anunță că nu se va opri, chiar dacă a fost amendat și amenințat cu ani grei de închisoare.
ADVERTISING

Diplomație și bani

  • Șefa CE la Kiev - Șefa CE Ursula von der Leyen a ajuns la Kiev, pentru a treia oară de la începutul războiului. Ea s-a întâlnit cu premierul Denis Șimal pentru a pune la punct modalități de dezvoltare a legăturilor economice dintre Ucraina și UE.
  • Zelenski, rănit - Şefa CE s-a întâlnit și cu Zelenski, deşi miercuri seară președintele ucrainean a fost ușor rănit după ce o mașină a intrat în autoturismul în care el se afla, precum și într-un altul din coloana oficială. Detalii AICI.
  • SUA evită cuvintele puternice - Departamentul de Stat al SUA a oferit același răspuns la cererea repetată a lui Zelenski de a declara Rusia stat care sponsorizează terorismul. Astfel, SUA nu vor da curs cererii, dar iau în considerare sancțiuni ce ar avea un impact similar.
  • 350 de miliarde de euro - De atât ar avea nevoie Ucraina pentru reconstrucție, spune ministrul Economiei din Germania, Robert Habeck.
  • ”Prioritatea” Ucrainei este să adere la piaţa comună a Uniunii Europene, în care bunurile şi capitalurile pot circula liber între statele membre, a anunţat preşedintele Zelenski în cursul vizitei președintei CE.
  • În timp ce Ursula von der Leyen a promis că UE va susţine Ucraina ”atât timp cât va trebui” împotriva Rusiei, în contextul în care trupele ucrainene înregistrează succes după succes împotriva armatei ruse, relatează AFP.
  • Consiliul Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat o rezoluţie prin care cere Rusiei să elibereze centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, au declarat diplomaţii care au participat la întâlnirea cu uşile închise, relatează Reuters. Textul a fost adoptat cu 26 de voturi pentru, două împotrivă (Rusia și China) şi şapte abţineri.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇