Tot mai mulți îl contestă. Ce va face Putin?

Tot mai mulți îl contestă. Ce va face Putin?

Pe măsură ce steagul Ucrainei răsare în fiecare sat din regiunea Harkov, părăsită de trupele ruse, susținătorii tot mai frustrați ai Kremlinului își exprimă nemulțumirea și așteaptă reacția președintelui rus.

Ucraina a obținut săptămâna trecută succes după succes în est, eliberând un teritoriu de peste 3.000 de kilometri pătrați. Este o suprafață mai mare decât cea pe care trupele Kremlinului au cucerit-o în toate operațiunile lor din luna aprilie până acum, notează CNN.

Toată atenția se îndreaptă acum spre Vladimir Putin - care va fi următoarea lui mișcare?

Crește ura față de guvern și de comandanți

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, retragerea trupelor ruse îi frustrează pe bloggerii ruși și comunitățile naționaliste ruse care susțin viziunea grandioasă a Kremlinului a capturării întregii Ucraine.

Cel mai influent și probabil cel mai surprinzător critic s-a dovedit liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a susținut continuu efortul de război al Rusiei, aducând pe front mii de luptători. Acesta a postat duminică pe Telegram un mesaj audio în care a spus că va fi nevoit să discute cu conducerea armatei și a țării dacă lucrurile nu se schimbă.

ADVERTISING

"E clar că au făcut greșeli și cred că vor trage concluziile necesare", a spus Kadîrov. "Dacă Statul Major al Rusiei n-ar fi vrut să plece, trupele n-ar fi dat înapoi", a mai spus acesta, adăugând că soldații ruși nu au o pregătire militară bună, iar asta i-a făcut să se retragă.

"Dacă astăzi sau mâine nu vor fi făcute schimbări de strategie, voi fi obligat să vorbesc cu conducerea Ministerului Apărării și cu conducerea țării, ca să le explic situația reală de pe teren. E o situație foarte interesantă. E incredibil, aș spune", a mai spus cel supranumit "măcelarul din Groznîi".

Bloggerii ruși afiliați Kremlinului nu s-au ferit nici ei să-și exprime nemulțumirea. Zakhar Prilepin, al cărui canal de Telegram are peste 250.000 de abonați, a postat un comentariu în care descrie evenimentele din Harkov drept "o catastrofă" și un eșec al serviciilor de informații. "Acum putem vedea rezultatul iresponsabilității criminale a celor care au fost responsabili pentru această direcție. Operațiunea militară specială s-a încheiat de mult. Este un război în curs", a scris el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un alt blogger pro-Putin care postează sub numele Kholmogorov a distribuit un comentariu la fel de acid de pe un canal de Telegram dedicat mesajelor de pe front ale soldaților ruși. Autorul acuză autoritățile ruse că au abandonat trupele: "Soldații mergeau pe jos cu o mitralieră și un rucsac. Abandonați de comandanți, neștiind încotro s-o apuce, au mers la întâmplare."

Autorul se descrie drept naționalist rus ortodox și spune că "în timp ce ura față de inamic crește, ura față de guvern și de comandanți crește și mai mult."

Kholmogorov a adăugat la acest comentariu un mesaj propriu sugestiv: "Doamne, salvează-i pe soldații ruși de loviturile din față și mai ales de cele din spate."

O analiză similară a apărut pe canalul de Telegram al lui Piotr Lundstrem. "Nu există imagini termice, nu există vești antiglonț, nu există echipament de recunoaștere, nu există comunicații securizate, nu există destule elicoptere, nu există kituri de prim-ajutor în armată", a scris acesta.

ADVERTISING

"Sărbătorești a miliarda sărbătoare. Ce ai?", a mai scris Lundstrem, părând să facă trimitere la prezența lui Putin la manifestările de Ziua Moscovei, unde liderul rus a inaugurat o roată uriașă de agrement.

Ce mai poate face Putin

Figuri proeminente din Rusia încearcă să prezinte catastrofa militară ca pe o operațiune planificată. Realizatorul TV Vladimir Soloviev a distribuit un comentariu de pe Telegram în care subliniază că "inamicul s-a avântat într-o avansare lejeră într-un sector oferit al frontului, și se îndreaptă spre capcană. În prezent, trupele ruse se regrupează", a scris el, deși dovezile arată altceva.

Întrebarea pe care atât tabăra pro-Kremlin, cât și analiștii occidentali și-o pun acum este cum va reacționa Kremlinul după cea mai proastă săptămână de la începutul războiului. Unele unități tactice de luptă au fost refăcute - batalioane de voluntari adunați din toată Rusia au creat al treilea corp de armată. Dar nu este de ajuns: analiștii militari americani spun că rușii rămân fără muniție, chiar dacă primesc sprijin din Coreea de Nord.

Până și bloggerii care susțineau necondiționat acțiunile Kremlinului cer acum o regândire radicală a strategiei. "O schimbare a abordării războiului din Ucraina este necesară. Mobilizarea economiei și a industriei. Crerea unui centru de control politic al războiului", propune unul dintre aceștia.

Strelkov e de aceeași părere: "E timpul să începem să luptăm cu adevărat", a scris el, cerând impunerea legii marțiale și mobilizarea armatei și a economiei.

De la începerea conflictului, Putin a evitat mobilizarea generală, care ar putea stârni nemulțumire în țară. Analiștii militari occidentali spun că acum este dificil de anticipat dacă Rusia își va spori capacitatea de război sau va căuta să ajungă la o negociere, însă prima opțiune ar fi mai dificilă după evenimentele recente, iar a doua ar fi o umilință.

Există și o a treia posibilitate, mai aproape de realitate: Rusia va continua războiul cu pași mici, cu mici câștiguri teritoriale. Însă acum înfruntă un inamic aflat pe val, cu un moral solid și sprijinit logistic de aliații occidentali.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇