Poveşti de groază din Ucraina eliberată: "Rușii aveau grijă ca toată lumea să audă urletele torturaţilor"

Poveşti de groază din Ucraina eliberată: "Rușii aveau grijă ca toată lumea să audă urletele torturaţilor"

Peste tot pe unde trec, rușii fac prăpăd. În urma lor rămân doar distrugere și multă suferință. Singurul motiv de bucurie e că au plecat, iar oamenii din orașul Balaklia trebuie să găsească acum puterea de a-și continua viața.

Localnicii s-au bucurat că rușii au plecat degrabă. Însă viața, spun ei, e foarte grea, fiindcă nu mai au de nici unele – au rămas fără curent, clădirile sunt distruse, minele împânzesc străzile, iar școlile sunt închise, relatează Sky News.

Deasupra mulțimii strânse în jurul unui camion stăruie un sentiment de disperare. Orașul Balaklia a fost eliberat de sub ocupația rusă cu câteva zile înainte, iar acum oamenii supraviețuiesc cu ajutoarele trimise de guvernul ucrainean.

ADVERTISING

"Dă-mi și mie un pachet, băiete, că-s în baston", îi spune unui tânăr o bătrână împinsă de oamenii care se înghesuie ca să apuce pachetele cu ajutoare care trec pe deasupra capului ei.

Un bărbat spune că ferma în care își creștea vacile a fost distrusă de bombardamente: "Vacile au reușit să scape, dar sunt ucise când calcă pe minele din pământ."

Balaklia a fost primul oraș important cucerit de armata ucraineană în timpul contraofensivei din regiunea estică Harkov, lansată prin surprindere pe 6 septembrie. Forțele Kievului au recucerit o suprafață de teren de două ori mai mare decât Londra.

După plecarea rușilor, anchetatorii ucraineni găsesc dovezi ale crimelor de război comise în timpul ocupației.

ADVERTISING

Un astfel de incident a avut loc în ziua în care Ucraina a început contraatacul. Serghei Bolvinov, procuror-șef în Harkov, a spus că doi civili au fost împușcați în mașina lor de soldații ruși, la un punct de trecere a frontierei din Balaklia.

"În dimineața zilei de 7 septembrie, localnicii au găsit trupurile și i-au îngropat aici", a spus el, arătând spre o gaură într-un morman de pământ.

Cadavrele au fost dezgropate, puse în saci și vor fi examinate de criminaliști. "Am observat că erau găuri de gloanțe în amândouă", a spus Bolvinov.

În total, rămășițele a cinci persoane au fost găsite până acum, a declarat un alt oficial. "Dar credem că acesta nu este sfârșitul, din păcate. Nu sunt date finale", a precizat acesta.

ADVERTISING

Secția de poliție din Balaklia a fost folosită pentru torturarea oamenilor - un bărbat a fost bătut aici până a murit.

Aproape 300 de oameni au fost ținuți aici în condiții crunte de trupele ruse. Înăuntru sunt cinci celule cât un dulap, neluminate și fără ferestre, mărginite de un coridor scurt și murdar. Prizonierii au fost înghesuiți înăuntru, unii fără acces la toaletă. Unii au scrijelit pereții, liniile arătând câte zile au stat închiși - cineva a făcut 70 de linii, altul 32, iar încă unul - 26.

În cealaltă parte a clădirii se afla o cameră folosită pentru torturarea prizonierilor cu cabluri electrice. "Rușii aveau grijă ca toată lumea să audă urletele", a povestit cineva. Într-o altă încăpere se aflau două scaune, așezate unul în fața celuilalt. Anchetatorii ucraineni spun că era o cameră de interogatorii.

Procurorul ucrainean a declarat că are mărturii ale prizonierilor care susțin că au fost bătuți acolo.

Atacul ucrainean pentru eliberarea orașului Balaklia a început în zorii zilei de 6 septembrie. Locuitorii din satul vecin Verbivka au povestit că i-au văzut pe ruși fugind din clădirea școlii pe care o folosiseră ca sediul al comandamentului militar în timpul ocupației. Mai târziu, în aceeași zi, o rachetă rusească a lovit școala, distrugând-o.

Un grup de localnici s-a adunat în preajma ruinelor marți, când oficialii ucraineni au sosit, însoțiți de jurnaliști, în acest sat și în Balaklia. "Ce facem cu nepoții noștri? Nu mai avem școală", i-a întrebat o femeie.

Oamenii se bucură că a venit eliberarea, însă în fiecare zi în calea lor stau multe provocări. După izgonirea rușilor, Kievul trebuie nu doar să-și extindă ofensiva, ci să-și securizeze zonele cucerite. Iar localnicii care au îndurat luni de ocupație sunt nevoiți să treacă printr-un anevoios proces de reconstrucție. Aici iarna va fi cu adevărat foarte grea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇