Au plecat rușii, fug și trădătorii: Ucrainenii care i-au ajutat pe ocupanți părăsesc ţara de frică

Au plecat rușii, fug și trădătorii: Ucrainenii care i-au ajutat pe ocupanți părăsesc ţara de frică

La granița cu Rusia s-au format cozi lungi. Mulți dintre cei care părăsesc Harkovul și zonele învecinate sunt acuzați de colaboraționism.

Ținerea sub control a unor regiuni importante, precum Harkov și Donbas, n-ar fi fost posibilă pentru forțele ruse fără ajutorul unor localnici. Unii au făcut-o de frică, alții din interes, cert e că în lunile de ocupație aceștia au furnizat informații prețioase în schimbul unor avantaje. Acum pleacă din zonele eliberate și stau la coadă ca să intre în Rusia, relatează The Guardian.

ADVERTISING

"Oamenii comandantului, oamenii procurorului, ocupanții și gauleiterii (activiști ai partidului nazist în Al Doilea Război Mondial - n.red.) pleacă. Steagul ucrainean, pe care trupele noastre l-au înălțat noaptea trecută pe sediul administrației din Kremina, a rămas intact și se pare că rușii au înțeles tot și n-au îndrăznit să-l dea jos. Rușii și colaboraționiștii lor pleacă din regiunea Lugansk spre Rusia", a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai.

De teama pedepselor care îi așteaptă, ucrainenii care au colaborat cu rușii "își fac bagajele, își iau familiile și pleacă", a scris Haidai, care a postat o înregistrare video cu o coadă lungă de mașini, la un punct de trecere a frontierei din orașele Stanîcino-Luganske și Șceastea.

Serhi Smak, un bărbat de 44 de ani, a declarat că sunt mulți colaboraționiști printre cei care trec granița. "Unii au rămas. Dar cei mai mulți au plecat și s-au dus în Rusia."

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O confirmare indirectă a venit de la propagandiștii ruși care au scris pe Telegram: "Oamenii care au avut încredere în noi fug de represaliile regimului de la Kiev. Au avut încredere în noi, iar acum n-au unde să se ducă. Au nevoie de corturi, de unități de încălzire, de puncte de acces la internet pentru a-și contacta rudele, de ajutor și de susținere."

Un bărbat care a plecat din estul Ucrainei cu soția lui a declarat pentru The Guardian că la granița cu Rusia s-au format cozi lungi și că mulți părăsesc regiunea ca să nu fie prinși la mijloc în confruntările dintre ruși și ucraineni.

ADVERTISING

În orașul Harkov, poliția încearcă să-i găsească și să-i aresteze pe cei care au colaborat cu inamicul.

Procurorii ucraineni au declarat că de la începutul războiului au fost deschise peste 700 de dosare pentru trădare pe numele unor cetățeni ucraineni și tot atâtea pentru acuzația de colaboraționism. Numai în regiunea Harkov procurorii au fost instrumentate 50 de dosare, printre cei cercetați penal fiind șapte ofițeri de poliție, cinci primari și un judecător. Toți sunt acuzați că au ajutat Moscova să ocupe sate și să ucidă zeci de oameni în timpul invaziei.

Unii dintre cei care s-au refugiat în orașul Harkov din alte zone ale regiunii au spus că, atunci când au venit rușii, aceștia aveau liste cu numele unor localnici din armata ucraineană, cu numele rudelor și apropiaților acestora, precum și cu veterani care au luat parte la luptele din 2014 din estul Ucrainei.

Conform mărturiilor din Harkov, rușii i-au răpit pe acești oameni și i-au dus în locuri necunoscute, iar de atunci nimeni n-a mai auzit nimic de ei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇