În ziua 138 de război salvatorii caută supraviețuitori printre dărâmăturile blocului de locuinţe din Ceasiv Iar, în regiunea Doneţk din Ucraina, bombardat duminică de ruși.
Acesta a fost doar unul dintre cele peste 30 de atacuri ce au avut loc doar în ultimele 24 de ore, ceea ce l-a făcut pe președintele Volodimir Zelenski să infirme informațiile potrivit cărora armata rusă ar fi intrat într-o pauză operațională.
Zelenski a ordonat și o ofensivă a ucrainenilor pentru recucerirea orașelor din sud. Locuitorii au fost somați să evacueze urgent localitățile, pentru a nu cădea victime colaterale în această operațiune de amploare.
Iar Gazprom a redus aprovizionarea cu gaze a Germaniei, Austriei şi Italiei, din cauza unor lucrări de întreţinere, dar există temeri că alimentarea va fi afectată permanent.
Situația pe front:
- Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a negat informațiile potrivit cărora Rusia a luat o pauză operațională în Donbas. „34 de atacuri aeriene rusești au avut loc doar duminică, ceea ce arată că această pauză nu există. Armata ucraineană respinge cu fermitate atacurile”, a spus Zelenski.
- Mai multe explozii au fost auzite în Harkov. Alarmele anti-aeriene au sunt în oraș și în întreaga regiune.
- O rachetă a rușilor a lovit orașul Drujkivka, a anunțat guvernatorul din Donețk, Pavlo Kirilenko. Momentan nu au fost raportate victime.
- Numărul victimelor de la Ceasiv Iar, unde un bloc de locuințe a fost distrus de rachetele rusești, a ajuns la 29 morți. 9 persoane au fost scoase în viață de sub dărâmături.
- Forțele ruse s-au adunat în zona așezării Bilohorivka, la aproximativ 50 km est de Sloviansk, unde au lansat mai multe atacuri aeriene, potrivit guvernatorului din Lugansk, Serghei Gaidai.
- Două orașe și mai multe sate din zona Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk au fost bombardate pe parcursul nopții.
- Două hangare ale armatei ucrainene unde erau depozitate piese de artilerie produse în SUA, în apropiere de Kostantinovka, în regiunea Donețk, au fost lovite de rachetele rușilor, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Informațiile nu au putut fi verificate, scrie Reuters.
- Separatiștii pro-ruși acuză o tentativă de asasinat a noului lider al administrației din Melitopol, Andrei Siguta.
- Un alt atentat ar fi provocat moartea unui responsabil al autorităţilor de ocupaţie ruse în regiunea Harkov, parţial cucerită de Moscova. Agenţia de ştiri rusă TASS este cea care preia informaţia de la administraţia de ocupaţie din regiunea Harkov. Şeful administraţiei oraşului Veliki Burluk, Evgheni Iunakov, ar fi murit în explozia unei bombe instalate sub maşina sa.
- Zelenski a ordonat armatei ucrainene să înceapă ofensiva pentru recucerirea orașelor din sud. Locuitorilor li s-a cerut să evacueze urgent zona. Un milion de ucraineni vor participa la contraofensivă, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării.
- Premierul olandez Mark Rutte a vizitat Kievul și promis Ucrainei mai multe arme.
- Vladimir Putin a semnat un decret care facilitează accesul la obţinerea cetăţeniei ruse pentru toţi ucrainenii, fiind astfel extinsă o măsură care până acum se aplica doar locuitorilor din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia. Diplomaţia ucraineană "condamnă cu fermitate" decretul lui Putin, văzând în acesta "o nouă atingere la suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei".
Gaz și sancțiuni
- Cea mai mare conductă care transportă gaz rusesc în Germania, Nord Stream 1, a intrat luni în revizia anuală. Transportul gazului prin această conductă e oprit total pe parcursul mentenanței, programată a fi finalizată pe 23 iulie. Guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită.
- Gazprom a diminuat şi aprovizionarea cu gaze a Austriei. "Volumul de gaze în Terminalul Baumgarten a scăzut cu 70%", a anunţat compania OMV.
- Şi Italia a semnalat că primeşte un volum mai mic de gaze din Rusia. "Gazprom ne-a comunicat că începând de luni va furniza 21 de milioane de metri cubi de gaz, comparativ cu media de 32 de milioane de metri cubi", a comunicat compania ENI.
- Guvernul francez se pregătește să întrerupă complet aprovizionarea cu gaze rusești. Aproximativ 17% din aprovizionarea sa vine din Rusia, așa că Franţa este mai puţin dependentă de gazele ruseşti decât unele din statele vecine. Cu toate acestea, Executivul pregăteşte planuri de urgenţă.
- Lituania nu doar că nu renunță la restricțiile de transport către Kaliningrad, dar le-a extins. De azi nu mai sunt lăsate să treacă nici transporturile cu ciment, alcool dar și multe alte produse.
- Fostul cancelar german Gerhard Schröder a declarat că doreşte să menţină legătura cu preşedintele rus Vladimir Putin, în pofida războiului pe care Rusia continuă să îl ducă în Ucraina. „Nu voi renunţa la oportunităţile mele de a discuta cu preşedintele Putin", a declarat Schröder.