Războiul neştiut al Ucrainei: "Băieții din IT" care luptă împotriva Rusiei

Războiul neştiut al Ucrainei: "Băieții din IT" care luptă împotriva Rusiei

Dronele se dovedesc un factor important în evoluția luptelor din Ucraina. Un grup mic de soldați voluntari, specializați în folosirea acestor arme, înfruntă forțele ruse într-un război paralel.

„Chiar acum ducem două mari lupte”, spune Dmitro Podvorcianskîi, soldat în Batalionul 1 al armatei ucrainene. „Prima e o bătălie de artilerie, a doua e o bătălie a tehnologiilor”, adaugă el.

Dmitro luptă în cea de-a doua. E un război diferit de cel clasic, în care conduce un grup de numai zece oameni - unitatea de spionaj din dronă Dnipro 1. Toți sunt voluntari, iar el preferă să-i numească "băieți din IT care luptă". Cei mai mulți au activat în domeniul tehnologiei și se cunosc dinaintea începerii războiului, relatează BBC.

ADVERTISING

"Jucării" din magazine transformate în arme

Unul dintre ei arată pe ecranul telefonului imagini ale celor mai valoroase ținte rusești, pe care ei le-au distrus cu dronele. "Un tanc, trei sau patru arme de artilerie, două poziții de mortiere și cinci sau șase depozite de muniție", spune Dmitro. "Rezultate bune pentru doar zece oameni", spune el, zâmbind.

Grupul de voluntari a acționat în Rubijne și Severodonețk, înainte ca aceste orașe să cadă în mâinile rușilor, iar acum se pregătesc să apere Sloviansk. "Cred că Sloviansk va fi următoarea țintă mare pentru Rusia", spune unul dintre ei, convins că grupul său poate opri înaintarea rușilor.

ADVERTISING

Dronele au fost folosite și în alte războaie, dar nu la acest nivel și sunt arme-cheie atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia. Ambele tabere folosesc aparate profesionale, precum Orlan-10 (Rusia) sau Bayraktar (Ucraina), dar acestea sunt foarte scumpe, complexe, ușor de țintit și de doborât.

Cele mai utilizate sunt dronele comerciale, "jucării" pe care le poate cumpăra oricine dintr-un magazin. Sunt ieftine și ușor de înlocuit, iar rușii și ucrainenii le folosesc pentru a observa pozițiile inamice și ajuta la ghidarea și corectarea focului asupra țintelor. Marele lor avantaj e că pot fi încărcate cu explozibili.

ADVERTISING

Cu ce se ocupă "băieții deștepți" din Ucraina

Ascunsă în spatele liniilor frontului, lângă Sloviansk, echipa ucraineană știe ce are de făcut: soldații scot dintr-o cutie o dronă mică, DJI Mavik, și îi atașează cu grijă o cantitate mică de explozibil. Dronele comerciale mici pot căra între 200 și 500 de grame de muniție. Una mare poate transporta o încărcătură de până la 800 de grame.

Soldații folosesc o imprimantă 3D pentru construirea aripilor, care ajută bomba să cadă spre țintă.

Dmitro spune că "e o sarcină pentru cei mai deștepți băieți". Oamenii din echipa lui se ocupă și cu culegerea de informații și interceptarea comunicațiilor inamicului, însă aceste activități sunt foarte dificile.

În primele zile ale războiului, Rusia a folosit "Aeroscope", o platformă de detectare a dronelor, care poate repera în timp real legăturile de comunicații. Astfel, forțele ruse pot depista rapid locurile în care se află drona și pilotul care o controlează. Ucrainenii au învățat cum să blocheze sistemul, dar rușii dețin și alte tehnologii pentru blocarea dronelor și semnalelor acestora.

Până acum, Dmitro și oamenii lui au pierdut cinci drone mici, un rezultat bun, ținând cont că Rusia nu deține doar supremația la nivel de dotare și numeric, dar are și mai multă experiență în războiul electronic. Iar asta s-a văzut în blocarea și perturbarea sistemelor de comunicații ucrainene.

Un raport întocmit de organizația britanică Rusi arată că durata medie de exploatare a unei drone ucrainene este de numai șapte zile. Forțele Kievului încearcă să treacă peste asta - sistemele de acces la rețeaua de sateliți Starlink livrate de Elon Musk sunt de mare ajutor, oferind acces securizat la internet pentru posturile de comandă, fluxuri de date transmise în timp real din drone și informații despre ținte. "Elon Musk e cel mai bun", spune comandantul unității Dnipro, colonelul Iuri Bereza.

În ciuda avantajului Rusiei în războiul electronic, Dmitro Podvorcianskîi crede că experiența echipei sale în folosirea dronelor comerciale și experiența în IT îi vor ajuta să învingă, pentru că ucrainenii sunt mai creativi, în timp ce rușii sunt fideli unei doctrine militare mai rigide.

În câțiva ani, ucrainenii vor fi mai buni decât rușii în acest tip de război, este convins unul dintre membrii unității. Întrebarea este dacă au reușit să întoarcă suficient de mult în favoarea lor cursul războiului electronic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇