Ce rol joacă dronele în Ucraina: nu câștigă războiul, dar ajută foarte mult (video)

Ce rol joacă dronele în Ucraina: nu câștigă războiul, dar ajută foarte mult (video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ucraina obține un succes important de propagandă cu dronele produse în Turcia care îi pun pe fugă pe ruși.

Lovitură după lovitură „toacă” sistemul rusesc de rachete ascuns după farul de pe Insula Șerpilor, punctul stâncos aflat la 35 de kilometri de țărmul Ucrainei. Înregistrarea video difuzată de armata ucraineană surprinde atacul și urmările sale, o operațiune executată cu o dronă turcească Bayraktar TB2.

Până la apariția acestei filmări, dovezile acțiunilor militare în care erau implicate aparatele cu rază de acțiune de până la 304 kilometri au dispărut din conflict. S-a presupus că toate cele aproximativ 24 de drone TB2 cumpărate de Ucraina din Turcia au fost doborâte și că Ankara, ca să nu enerveze Kremlinul, a refuzat să trimită mai multe.

Lupta pentru controlul Insulei Șerpilor sugerează, însă, că situația s-a schimbat, notează The Guardian.

O zi mai târziu, într-o altă înregistrare, cu un montaj pe un fundal muzical antrenant, se poate vedea cum o TB2 distruge o navă de desant, iar în următoarea zi apare un material video cu doborârea unui elicopter rusesc Mi-9.

ADVERTISING

Moartea comandată de la distanță ridică moralul

Anihilarea precisă de la distanță, difuzată pe rețelele de socializare - ce poate fi mai eficient pentru a crește moralul pe front când te confrunți cu invazia unei forțe militare superioare?

Amelia Smith, analistă în domeniul aviației, a observat în imagini că una dintre drone are o înregistrare nemaivăzută în Ucraina: T253. La finele lunii martie a fost văzută la teste într-o fabrică din Turcia, ceea ce sugerează că a fost trimisă recent în Ucraina, probabil ca parte a unui lot nou, scrie ziarul britanic.

Rusia a anunțat că a doborât nouă drone TB2, fiecare costând 1-2 milioane de dolari, și alte aparate fără pilot, în bătălia pentru Insula Șerpilor. Informația este greu de verificat, iar controlul asupra acestui punct strategic din Marea Neagră este încă disputat de ambele tabere.

ADVERTISING

Un lucru este cert: deși nu sunt decisive pe plan militar, dronele TB2 se dovedesc eficiente și foarte prețioase pentru războiul de propagandă. A spus-o și Volodimir Zelenski în aprilie: "Cu tot respectul pentru Bayraktar și orice echipament, vă spun sincer că acesta este un război diferit."

Ucrainenii folosesc orice avantaj

Războiul de 11 săptămâni în care Rusia s-a împotmolit, după ce a cucerit cea mai mare parte a coastei de sud și o parte din estul Ucrainei, a devenit, după eșecul asedierii Kievului, o confruntare între tancuri și elemente de artilerie în care cele două tabere se atacă cu lovituri puternice și deseori imprecise în lupte pentru zone restrânse de teritoriu.

Asta nu înseamnă că dronele nu contează, dar arată că, pentru ambele armate, dronele TB2 ale ucrainenilor și echivalentul lor, Orion, folosite de ruși, nu au fost implicate în număr mare, iar aparatele doborâte nu sunt ușor de înlocuit.

Sam Bendett, expert în drone la thinktank-ul US Center for Naval Analyses, spune că Ucraina a folosit avantajul faptului că Rusia nu controlează tot spațiul său aerian.

Rusia știe că trebuie să contracareze dronele TB2 din 2020, de la conflictul din Nagorno-Karabakh, în care Azerbaidjanul a folosit aparate turcești pentru a distruge tancurile rusești ale Armeniei, obținând un avantaj decisiv.

ADVERTISING

Invenția rușilor: drona cu sticlă de apă

Moscova a rămas în urmă în tehnologia dronelor, spune Douglas Barrie, analist aerospațial la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Marea Britane. "Rusia trebuie să recupereze. Nu a mai investit în această zonă de la începutul anilor '90, la fel cum nu a mai investit peste tot", explică el.

Rușii au început să lanseze dronele Orion în Ucraina în martie și curând au apărut informații despre doborârea uneia. "Au plecat la război cu resurse limitate, consecința deciziilor luate cu ani în urmă; probabil cu vreo 24 sau 36 de Orion, în loc să aducă un număr mai mare", arată Bendett.

Mult nu i-a trebuit Ucrainei ca să arate vulnerabilitatea dronelor rusești: imaginile obținute cu o dronă de recunoaștere Orlan 10 arată că aparatul rusesc avea la bord o cameră foto DSLR Canon cu butoane de control lipite, iar pe post de rezervor de combustibil maiștrii militari ruși improvizaseră, de nevoie, unul dintr-o sticlă de apă cu tot cu dop.

"Nicio piesă originală" nu era fabricată în Rusia, au conchis ucrainenii în materialul video, costul real al dronei fiind estimat la 3.000 de dolari, în loc de 80.000-120.000 de dolari cum arată rapoartele oficiale.

"Unboxing" of Russian "Orlan"

Estimarea este aproape de realitate, însă și dronele turcești TB2 conțin componente care nu sunt standard pentru a menține costurile cât mai jos, precizează The Guardian.

Un nou val de "viespi"

Între timp, pe măsură ce conflictul din Ucraina se transformă într-un război de uzură, iar dronele sunt doborâte, apar la orizont alte "viespi" din metal. Statele Unite au decis să-i trimită Kievului cel puțin 700 de drone de unică folosință, tip kamikaze, Switchblade 300, mai puțin sofisticate, și 600 de drone cu rază de acțiune de 10 sau 40 de kilometri, care pot bombarda țintele terestre cu muniție grea.

Dronele Switchblade au început să ajungă pe front - o înregistrare video făcută săptămâna trecută de ucraineni arată atacul de sus, soldații ruși fugind terorizați. Totuși, deși numărul dronelor pare mare, stocul se poate epuiza rapid pe măsură ce războiul continuă.

Profesorul Peter Leem, expert în drone la Universitatea din Portsmouth, arată că, într-un război în care niciuna dintre tabere nu deține controlul aerian, cea mai importantă misiune a dronelor a fost obținerea de informații și de avertizare - "exact ceea ce aviația făcea la început acum 100 de ani".

Rusia și Ucraina au folosit intensiv drone comerciale pentru spionaj, imaginile fiind deseori dfuzate public, de pildă, ambuscada care a surprins în martie, la est de Kiev, o coloană de blindate rusești. Imaginile transmise de drone ale tirurilor de artilerie, atacurile asupra vehiculelor blindate și lupte între cele două armate fac parte din rutina războiului din Ucraina.

Russian tanks seen being ambushed on outskirts of Kyiv, Ukraine

Cererea de drone e atât de mare încât compania chineză DJI, cel mai mare producător mondial, a suspendat în aprilie producția de drone simple atât pentru Kiev, cât și, surprinzător, pentru Rusia. Un expert citat de The Guardian estimează că Ucraina folosește 6.000 de drone de recunoaștere.

"Dronele nu sunt o tehnologie care îți câștigă războiul. Dar sunt o tehnologie care îl îmbunătățește și ceea ce am văzut este că Ucraina reacționează într-un mod mai rapid și mai agil", explică Lee.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇