Putin a dat decret ca toţi ucrainenii să poată lua mai uşor cetăţenia rusă. Reacţia Kievului

Putin a dat decret ca toţi ucrainenii să poată lua mai uşor cetăţenia rusă. Reacţia Kievului

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, luni, un decret care facilitează accesul la obţinerea cetăţeniei ruse pentru toţi ucrainenii, fiind astfel extinsă o măsură care până acum se aplica doar locuitorilor din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

”Cetăţenii Ucrainei (…) dispun de dreptul de a solicita cetăţenia Federaţiei Ruse conform procedurii simplificate”, se arată în decretul prezidenţial semnat de liderul de la Kremlin.

Documentul a fost publicat pe website-ul guvernului rus.

Până acum, o procedură simplificată pentru obţinerea cetăţeniei ruse s-a aplicat doar locuitorilor din teritoriile separatiste autoproclamate Republica Populară Doneţk şi Republica Populară Lugansk, din estul Ucrainei, precum şi din regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie, ocupate de forţele ruse, menţionează Reuters, care citează agenţia de presă rusă TASS.

ADVERTISING

În reacţie imediată, diplomaţia ucraineană "condamnă cu fermitate" decretul lui Putin, văzând în acesta "o nouă atingere la suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", relatează AFP, citând MAE de la Kiev.

"Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate decretul preşedintelui Federaţiei Ruse", a precizat instituţia într-un comunicat, adăugând că "decizia menţionată reprezintă o nouă atingere adusă suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, incompatibilă cu normele şi principiile dreptului internaţional".

ADVERTISING

Vezi şi Ziua 138 de război. Contraofensivă cu 1 milion de ucraineni pentru recucerirea sudului


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇